2023 július 30 - augusztus 6, Nyári kerékpártúra - Dél-Zala, Őrség

-Beszámoló-


2023 augusztus 3. csütörtök, Őrség (autós nap)

A csütörtöki napon a hosszabb túrát választók Nováról indultak el, a másik csapat tagjai autóval elmentek Lentibe, Őnekik ez volt a kiindulási pontjuk. A táv hossza, valamint a látnivalók sokasága miatt így tudtunk rövidíteni a betervezett útvonal hosszán. Az első variációt mindössze 2 fő választotta, a többiek együtt indultak el Lenti vasútállomásától. Ezek az útvonalak kerültek kiírásra:

Útvonal: Nova – Lenti – Csesztreg – Szentgyörgyvölgy – Velemér – Magyarszombatfa – Nagytótlak (Selo) – Szentlászló (Motvarjevci) – Nemesnép – Resznek – Külsős – Lenti – Nova
Túratáv: 100 km (ebből 20 km földút)
Emelkedő: 550 m (ebből 100 m szint földút)
Minősítő pontszám: 40+4,5+20+2+1=68 pont

Alternatív útvonal: Lenti – Csesztreg – Szentgyörgyvölgy – Velemér – Magyarszombatfa – Nagytólak (Selo) – Szentlászló (Motvarjevci) – Nemesnép – Resznek – Külsősárd – Lenti
Túratáv: 70 km (ebből 20 km földút)
Emelkedő: 400 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 25+3,5+20+1+1=51 pont

Szép számmal, közel húszan gyűltünk össze Lenti vasútállomásánál. Kissé borongós volt az idő, de kerékpározni éppen megfelelt. Lentit elhagyva egy darabig kerékpárúton, majd közúton tekertünk Csesztreg felé. Kereszteztük a 86-os számú utat, majd nemsokára elértük a települést. A falu Tájházánál megálltunk. Páran itt még csatlakoztak hozzánk, majd az árpádkori Szent Móric plébániatemplomhoz mentük. A templomot a XIII. században építették. Ma már csak néhány részlet maradt meg az ősi építményből. A templom plébánosa fogadott minket, majd beszélt a középkori építményről. Utunkat folytattuk Nemesnép felé.

Nemesnép, Márokföld érintésével érkeztünk meg Szentgyörgyvölgyre. A falu református templománál megálltunk. Ide csak az jött be, aki két éve, mikor utoljára itt jártunk, nem látta a templomot. Nyugat-Dunántúl egyik legszebb műemléke az 1787-ben épített fa kazettás templom. A késő barokk stílusban épült, a türelmi rendelet kihirdetése után emelték. Ekkor még nem volt tornya, az épület mellé egy kis fa haranglábat emeltek. A torony, és vele a végleges épület 1805-re készült el. Míg mi a templom festett kazettájában gyönyörködtünk, a csapat többi tagja a közeli vendéglátóhelyen frissítette magát. Pihenő után Velemér következett, itt a csapat szétvált, a többség Magyarszombatfára ment, ahol bevártak minket. Nyolcan meglátogattuk a temetőben található nevezetes árpádkori templomot. A Szentháromság templom építésének pontos ideje nem ismert, feltételezhető, hogy építését Szent István rendelhette el. Akkoriban Velemér 10 falunak volt központja. Stílusa alapján feltételezhető, hogy az 1200-as évek második felében épült. Oklevélben először 1360-ban említik, freskóit a világhírű Aquila János készítette 1377–78-ban, aki a templom északi falán önmagát is megörökítette. A templom meglátogatása után innen Gödörházára mentünk, a környék legidősebb haranglábánál álltunk meg. Következő megállóhelyünk Magyarszombatfa volt, a fazekasházba szerettünk volna benézni, de sajnos zárva volt. A többiekkel az itteni vendéglőnél találkoztunk. Hosszabb pihenő következett, mialatt két kerékpáron is kellett gumit ragasztani. Többen megebédeltek itt, mivel volt lehetőség a helyi ételek megkóstolására.

A magyarszombatfai pihenő után Szlovénia felé vettük az irányt. Egy igen kaptatós úton érkeztünk meg a határra, innen viszont már csak le kellett gurulnunk Pártosfalváig. A települést elérve megint kétfelé vált a csapat. Tízen Nagytótlak felé vettük az irányt, a többiek rövid pihenőt tartottak, majd elindultak hazafelé. Nagytótlakot elérve a XIII. században épített körtemplomnál álltunk meg. A Szent Miklós rotunda románkori építészetünk egyik jelentős emléke. Lábazata vulkáni kőzetből épült, falait téglából rakták. A templom belső falát az 1300-as évek elején, illetve 1400 körül falfestményekkel díszítették. A kupolában és a falfülkékben lévő festmények viszonylag jó állapotban megmaradtak. A képek Jézus életútját és szenteket ábrázolnak. A XIX. században átfogó átalakítások történtek, a gótikus szárnyasoltárt pedig Budapestre szállították. A rotunda Szlovénia jelentős román stílusú, egyedülálló látványossága. Még magyar nyelvű vezetést is kaptunk a templomban! Innen visszamentünk Pártosfalvára. Itt már csak négyen maradtunk, a többiek elindultak hazafelé, úgyhogy igyekeztünk utolérni a csapatott. Kisfalu, Szentlászló, Kebele érintésével elhagytuk a szlovén szakaszt. Nemesnépet elérve azt tapasztaltuk, hogy a többség már Csesztreg felé elkerekezett, a reggel bejárt úton tértek vissza Lentibe.

Mi megálltunk Nemesnépen a műemlék haranglábnál. Itt még csatlakozott hozzánk pár társunk, de így is megfogyatkozva, csak nyolcan folytattuk az utunkat. Resznek érintésével Rédicsre érkeztünk meg. Útközben még láttunk bunkereket, melyeket a II. világháború után építettek ki. Rédicstől már újra kerékpárúton jutottunk el Lenibe, ahol találkoztunk a csapat másik felével. Szerencsénk volt az időjárással, délutánra esőt mondott, de végül elkerült minket. Ugyan láttuk a nyomait, a vizes utat, a pocsojákat de szerencsénkre minket elkerült. A mai nap elég sok nézni való akadt, még az is talált újdonságot, aki két éve bejárta velünk az útvonal egy részét.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu