2023 július 30 - augusztus 6, Nyári kerékpártúra - Dél-Zala, Őrség

-Beszámoló-


2023 július 30. vasárnap, Nova környéke

Az elmúlt évben kezdődött a nyári egyhetes kerékpáros program szakosztályon belüli szervezése, így már lassan hagyomány lesz ebből is. Az idén új helyszínen, de nagy lelkesedéssel álltunk neki a szervezéshez. A célterület Dél-Zala, Őrség és egy kis Szlovénia lett, Nova központtal. Mivel a csapatunk eléggé vegyes edzettségű és életkorú, emiatt minden napra legalább két programot terveztünk számukra, melyből a nekik megfelelőt választhatták ki.

Az első napon az alábbi bemelegítő túrákból lehetett választani:

Útvonal: Nova – Hernyék – Csömödér – Kissziget – Zebecke – Mikekarácsonyfa – Konc-hegyi kilátó – Nova
Túratáv: 33 km (ebből 10 km földút)
Emelkedő: 250 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 11,5+1,5+10+1+1=25 pont

Alternatív útvonal: Nova – Nova környéke – Újmajor – Novai-tó – Konc-hegyi kilátó – Nova
Túratáv: 23 km (ebből 8 km földút)
Emelkedő: 200 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 7,5+1+10+1+1=21 pont

Az első nap sosem teljes, mivel ilyenkor foglaljuk el a szálláshelyünket, és intézzük a bejelentkezésünket, emiatt a bemelegítő túra indulási időpontját 14 órára hirdettük meg. Többen is voltak, akik erre az időpontra nem készültek el, de nem vártunk rájuk, 15-en elindultunk a közeli Alsóhegyre. Ez tulajdonképpen Nova szőlőhegye, így nem csoda, hogy présházak és szőlők között jutottunk fel a kilátóig. Úgy alakították ki a környékét, hogy az Orbán napi, szüreti és más szőlészettel kapcsolatos összejövetelek megtartására alkalmas legyen. A kilátóból remek kilátás nyílik a környékre, még a Zalaegerszegi TV torony is látszott. Innen már könnyű dolgunk volt, csak le kellet gurulni a szállásunkig, ahol már vártak ránk a többiek.

Társainkkal együtt már egész tekintélyes létszámú lett a kerekező társaság. A következő megállónk a katolikus templomnál volt, majd megcsodáltunk egy tekintélyes méretű mammutfenyőt, mely egy családi ház elött magasodik. Több mint 20 m magas a fa! Nemsokára elhagytuk a települést. Jellegzetes zalai dombok közé érünk, szántók és erdő foltok között tekeregtünk, majd letérünk egy erdei útra Olgamajor felé, hogy közelebbről megnézzük a Batthyány Zsigmond vadászkastélyt, mely ma is a vadászokat szolgálja. Senki sem volt itt, így csak a kapunál tudtunk bekukucskálni a kastélyra, az udvarra.

Erdei úton kerekeztünk tovább. Volt bennem némi félsz az út minőségével kapcsolatban, mivel egész délelőtt esett az eső. Egy sárosabb szakasz nem esett volna jól így első alkalomra. Szerencsénkre az út nem volt sáros, hamar kiértünk a 75-ös útra. Itt tudtunk volna rövidíteni a távon, de senki sem élt a lehetőséggel. A főúton nem sokat kellett tekernünk, hamarosan letértünk Hernyék felé. Itt már látszott a csapaton belüli erőnléti különbség, eléggé széthúzódott a csapat. Erre még a megszaporodott elektromos kerékpárok is rásegíttetek! A következő település Csömödér volt, ahova holnap visszatérünk, mivel innen indul majd a kisvonatunk. Kisszigetet elérve találtunk egy nyitva tartó sörözőt, éltünk a lehetőséggel, betértünk. Egy kis pihenő után Zebecke érintésével Mikekarácsonyfa következett, majd körünket bezárva Novára, a Csicsergő nevű szálláshelyünkre érkeztünk meg.

Annak ellenére, hogy egész délelőtt esett az eső, jól sikerült az első bemelegítő kerékpározásunk.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu