2023 július 30 - augusztus 6, Nyári kerékpártúra - Dél-Zala, Őrség

-Beszámoló-


2023 augusztus 1. kedd, Nova kelet

A keddi napon Novától keletre folytatódott a kerékpáros túrasorozatunk. Ma mindenki egyszerre indult el, majd a rövidebb távot választók kiváltak a csapatból. Ez az útvonal került kiírásra:

Útvonal: Nova – Zalatárnok – Bak – Hahót – Zalaszentbalázs – Bucsuta – Pusztaszentlászló – Söjtör – Rádiháza, Lovarda – Csertalakos – Mikekarácsonyfa – Nova
Túratáv: 82 km (ebből 12 km földút)
Emelkedő: 650 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 35+6+12+1+1=55 pont

Alternatív útvonal: Nova – Zalatárnok – Bak – Söjtör– Pusztaszentlászló – Söjtör – Rádiháza, Lovarda – Csertalakos – Mikekarácsonyfa – Nova
Túratáv: 52 km (ebből 6 km földút)
Emelkedő: 400 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 23+3,5+6+1+1=35 pont pont

Reggel 20 fő fölötti létszámban gyűltünk össze az indulásra. Novát kerékpárúton hagytuk el, mely csak Zádorhidáig tarott, innentől már a 75ös úton kellett haladnunk. Nagyban zajlott még a nyári gabonák aratása, az országúton közlekedő mezőgazdasági gépek nehezítették a haladásunkat. Eléggé dimbes-dombos szakasz következett, a csapat megint szétzúzódott. Zalatárnokon összevártuk egymást, majd egy újabb szakasz után Bakba érkeztünk meg. A Makovecz Imre tervei alapján épült faluháznál vártuk újra össze egymást. Ha már itt álltunk, felvettem a kapcsolatot az egyik dolgozóval, hogy legyen lehetőségünk kicsit körbe nézni az épületben. Ugyan nagy munkában voltak, mert az anyatej világnapja alkalmából épp a település kismamáit szándékoztak megvendégelni, azért rövid időre bemehettünk a faluházba. Érdemes volt belülről is látni az épületet! Bent megtudtuk, hogy az épület alapötlete egy kitárt szárnyú turul madár. Mindkét épületrészt megnéztük, bár az itteniek azt mondták, hogy elég sötét az épület és nincs tároló helyiség, de büszkék, hogy itt dolgozhatnak. Az épület körbejárása után még éltünk a mosdó adta lehetőséggel, majd folytattuk utunkat. A települést elhagyva nemsokára szétvált a csapat, a rövidebb útvonalat választók Söjtör felé vették az irányt, a hosszabbat választók a 74-es út felé indultak. Az első útbaeső település Hahót volt. Idáig egy szakaszon kerékpárúton tekerhettünk, de ez a települést elérve megszűnt. Elég hosszú falu volt, de a csapatunk jó formában volt, nem akart megállni egy rövid pihenőre sem.

Hahótot elhagyva Zalaszentbalázs következett, itt tértük le a 74-es főútról. Kemény kaptató várt minket Börzönce felé, később pedig csak le kellett gurulnunk a következő lejtőn. De az igazi kihívás csak most következett! Tovább haladásunk során rögtön 15°-os emelkedő fogadott minket, mely több mint 1km hosszan kanyargott felfelé! Természetesen mindenki tolta a kerékpárját, még az elektromos bicajosok közt is volt, aki inkább leszállt, hogy gyalog érjen fel a dombtetőre. Ezután viszont kellemes szakasz következett, egy szőlőhegyen, régi ácsolt pincék között vezetett az utunk. Innen már lefelé kellett tekernünk, figyelni kellett, nehogy túlságosan felgyorsuljunk. Bucsutát elérve már éhes volt a csapat, de sem itt, sem Szentliszlón nem volt nyitva semmilyen üzlet, sem vendéglátóhely. Emiatt tovább haladtunk, majd végre Pusztamagyaródon találtunk egy nyitva tartó boltot. Itt pihentünk meg. Indulás után a következő település Pusztaszentlászló volt. A faluban felkerestük Deák Ferenc emlékszobáját. A híres politikusunk jó pár nyarát itt töltötte el, de az emlékszoba pechünkre zárva volt, így tovább indultunk, páran a rövidebb szakaszt választók közül is csatlakoztak a kis csapatunkhoz. Következő település Söjtör volt. Ezen a településen található Deák Ferenc szülőháza. Ide se tudtunk bejutni!

Folytattuk az utunkat, a rövidebb útvonalat megjárt társaink által már bejárt útvonalon. Tófej, majd Rádiháza következett, itt letértünk a lovasiskola felé, de elég szegényes képet mutatott a híres Lovarda, lovat csak néhányat láttunk, az istállók is üresek voltak. Gutorfölde után már a zalai olajipar nyomait is láthattuk, néhány üzemelő himbás olajszivattyú formájában. Ortaháza után Zebecke, Nova útvonalon fejeztük be a mai napot, a tegnapi szakaszt ismételve. Annak ellenére, hogy ez volt a leghosszabb szakasz, a csapat elég hamar, 1600 óra tájékán már a szállásunkra visszaérkezett. Ez talán annak is betudható volt, hogy a kemény mag jó formában volt. Mára a múzeum látogatás sem jött össze, de az időjárás ideális volt. A délutánra prognosztizált esőt szerencsére már a szálláshelyünkről nézhettük!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu