2023 július 30 - augusztus 6, Nyári kerékpártúra - Dél-Zala, Őrség

-Beszámoló-


2023 július 31. hétfő, Kistolmács környéke

A hétfő mindig rizikós, mivel a múzeumok többsége zárva van, emiatt kulturális programmal nem lehet színesíteni a napot. Ezáltal olyan program kitalálására volt szükség, mely egész nap le tudja kötni a társaságot, így jött a képbe a Csömödéri Állami Erdei Vasút, melynek segítségével több lehetőséget álmodtunk meg. Kivételesen a mai napon három variáció közül választhattak a résztvevők. A változatok ezek voltak:

Útvonal: Nova – Mikekarácsonyfa – Gutorfölde – Várfölde – Borsfa – Kistolmács – Bázakerettye – Lasztonya – Kányavár – Páka – Ortaháza – Zebecke – Nova
Túratáv: 65 km (ebből 20 km földút)
Emelkedő: 530 m (ebből 130 m szint földút)
Minősítő pontszám: 22,5+20+20+2,6+1=66 pont

Alternatív útvonal: Nova – Mikekarácsonyfa – Gutorfölde – Várfölde – Borsfa – Kistolmács, Erdei Vasút – Csömödér – Zebecke – Nova
Túratáv: 48 km (ebből 10 km földút)
Emelkedő: 480 m (ebből 100 m szint földút)
Minősítő pontszám: 18+3,8+10+2+1=35 pont

Alternatív útvonal: Nova – Mikekarácsonyfa – Csömödér, Erdei Vasút – Csömödér – Zebecke – Nova
Túratáv: 27 km (ebből 7 km földút)
Emelkedő: 100 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 10+0,5+7+1+1=20 pont

Reggel szép számmal gyűltünk össze az indulásra, a reggeli hűvös, de napos idő már kellemes napot jelzett előre. Novát elhagyva Mikekarácsonyfa előtt már kétfelé vált a csapatunk. Én bevártam a csapat végét. A települést elérve a harangláb és a pihenő tó mellett elhaladva, Mikefánál felkapaszkodtunk egy gerincre. Csertalakos végében egy közösségi park fogadott minket a kilátójával. Természetesen körbe néztünk, bár a reggeli pára miatt túl sok mindent nem láttunk. Tiszta víz volt minden, cipőink, szandáljaink átnedvesedtek. A csapat eleje a kilátó mellett elrobogott, igy az itt maradt 6 fővel mentem tovább Csertalakos felé. Elértük Gutorföldét, de itt sem értük utol az élmezőnyt. Végül talán dél körül találkoztunk az élen járókkal.

Szentpéterfölde volt a következő település, ahonnan egy erdészeti úton haladhattunk tovább, majd 3 km után rátértünk a Szilágyi-patak menti útra, ami - ahogy később kiderült - nem kerékpározásra lett kitalálva. Térdig érő fűben kezdtünk el kerekezni. Látszott, hogy jó ideje nem járt erre senki. Ez a szakasz a megelőző napi eső miatt kissé sáros volt, de kerékpárral azért el tudtunk menni rajta, csak néha kellett egy-egy nagyobb pocsolyánál leszállnunk. Az út nem lett volna rossz, ha az elmúlt napokba nem lett volna annyi csapadék. Az út mentén kisebb, nagyobb tavak voltak, aminek a látványa javított a közhangulaton. Várföldét elérve már bármilyen szilárd útnak tudtunk volna örülni! Bánokszentgyörgyön rövid pihenőt tartottunk.

A pihenő után Borsfánál elértük a Dél-Dunántúli Rockenbauer Pál útvonal kék jelzését. Felkapaszkodtunk a szőlőhegyre, majd erdei utakon leértünk Kistolmács településre, ahol a tó mellett összefutottunk társainkkal. Itt egy szakosztályi túratársunk jóvoltából vendégül lettük látva a tóparti házában. Aki rövidíteni szeretett volna az útvonalon, annak itt volt a lehetőség, mivel a kisvonaton lehetőség volt kerékpár szállítására. Tízen éltek is ezzel a lehetőséggel. A többiek még ejtőztek egyet a tó partján, ami sajnos fürdésre alkalmatlan volt a hűvös idő miatt. Pedig szép strandot alakítottak itt ki! A lábunkat azért belógattuk! Elbúcsúztunk a túratársunktól, majd rövid időre megálltunk a tó végén levő, bővizű Kozár-forrásnál. A vizet sokan hordják haza a forrásból, tényleg nagyon jó az íze!

Hazafelé vezető utunk többnyire a kisvonat pályájával párhuzamosan haladt. Bázakerettye Lasztonya, Kányavár, érintésével jutottunk el Páka településre. Ezután Ortaháza, Zebecke, Mikekarácsonyfa következett. A tegnap megjárt úton értünk vissza Novára, a Csicsergő szállásunkra. Kerékpározásra megfelelő idő volt, de az elmúlt napok csapadéka azért megnehezítette a napunkat. Annak ellenére, hogy nem tudtunk megmártózni a Kistolmácsi tóban, a mai túránk is kellemesre sikeredett.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu