2023 július 30 - augusztus 6, Nyári kerékpártúra - Dél-Zala, Őrség

-Beszámoló-


2023 augusztus 2. szerda, Nova dél

A szerdai napon Novától déli irányban indultunk el. Ma is mindenkinek ez volt a kiindulási pontja Pákáig, ahol vártak minket az ottani múzeumban. Pákától viszont mindkét túracsapatunk külön folytatta az útját. A környék több útvonalra adott lehetőséget, így három variációt ajánlottunk a mai napra. Ezekből a változatokból lehetett választani:

Útvonal: Nova – Hernyék – Csömödér – Pátka – Kányavár – Lispeszentadorján – Bázakerettye – Szentmargitfalva – Csörnyeföld – Tormafölde – Szécsisziget – Csömödér – Zebecke – Nova
Túratáv: 72 km (ebből 12 km földút)
Emelkedő: 470 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 30+4,2+12+1+1=48 pont

Alternatív útvonal: Nova – Hernyék – Csömödér – Pátka – Kányavár – Lispeszentadorján – Bázakerettye – Kiscsehi – Tormafölde – Szécsisziget – Csömödér – Zebecke – Nova
Túratáv: 66 km (ebből 12 km földút)
Emelkedő: 580 m (ebből 50 m szint földút)
Minősítő pontszám: 27+5,2+12+1+1=46 pont

Alternatív útvonal: Nova – Hernyék – Csömödér – Páka – Ortaháza – Zebecke – Nova
Túratáv: 30 km (ebből 4 km földút)
Emelkedő: 165 m (ebből 65 m szint földút)
Minősítő pontszám: 13+1+4+1,3+1=20 pont

Nováról elindulva a 75-ös sz. úton kezdtünk rögtön egy emelkedővel, de jó tempóval haladtunk. Hernyék felé vettük az irányt. Látszik, hogy az elmúlt napok csapadéka meghozta a kedvét az embereknek a gombászásra, mert lépten nyomon láttunk kocsikat az erdő szélén, bóklászókat kosárral a kezükben. Csömödér után nem sokkal megálltunk az Erdők világa tanosvénynél. Itt megtekinthető az 50-es években megépített erődrendszer néhány eleme. Láthattuk mire ment el annak idején az a rengeteg pénz, természetesen teljesen feleslegesen. A következő megálló Páka volt, itt már vártak minket az Öveges József Emlékháznál. Tárlat vezetést is kaptunk a település híres oktatójának a házában, a látogatás egy rövid film megnézésével zárult. A településhez tartozik még Dömefölde, itt a Tájházat néztük meg, betekinthettünk a valamikor itt élők életébe. Ezután kettévált a csapat.

A hosszabb túra változatot 12-en választották. Kényelmesen folytattuk az utunkat, Kányavár, Lispeszentadorján érintésével jutottunk el Bázakerettye környékére. Itt az Olajipari emlékhelynél megálltunk, itt van az első zalai olajkút emlékműve. Kicsi múzeum is emlékeztet rá. Az utunk Budafapuszta arborétum mellett vezettet el, majd nem sokkal később Kiscsehit érinttettük. Szentmargitfalván már éhes volt a csapat, de nem volt semmi sem nyitva, emiatt csak Deszka templomnál álltunk meg. Ezután Csörnyeföld, Tormafölde következett. Szerencsénkre itt már találtunk nyitva tartó boltot, ezért itt tartottuk meg a pihenőnket. Az ebéd szünet után Szécsisziget volt a következő település. Itt a Kerka-patak mellékágaiban bivalyokat pillantottunk meg. Van itt egy rezervátumuk, látszott, hogy jól érzik magukat az állatok. Némelyiknek csak a feje búbja látszódott ki az iszapos vízből.

A Szécsiszigeti vízimalomnál megálltunk. A malmot szépen felújították, csak a hajtóerő, a víz hiányzik, hogy működőképes legyen. A hatvanas években az út építése során történt a Kerka oldalágának az elzárása, elterelése, így csak villanymotor segítségével tudják bemutatni a működését. A malom működésén túlmenően bemutatják a molnárok életét is. A települést elhagyva Csömödérnél zártuk be a kört. Kisszigetnél álltunk meg utoljára a már jól bevált sörözőnél. Innen már újra a korábban megismert úton haladtunk Zebecke, Mikekarácsonyfa érintésével vissza Novára. Szép, kerékpározásra ideális napot tudtunk magunk mögött. Olyan területet ismertünk meg, ahol a társaink többsége még nem járt. A nap legfőbb tanulsága az volt, hogyha dél körül egy faluban járunk, annak a boltja, üzlete, kereskedelmi egységét nem biztos, hogy nyitva találjuk. Tapasztalatunk szerint ezek a kisebb egységek 12 óra után általában pár órára bezárnak.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túranapot teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu