Szlovákia, Nyugati-Tátra - jutalomtúra 2013

-Beszámoló- -Mellékletek-


2013. július 10. Pihenõ nap. Árva és Likava vára, Kvacsányi-völgy bejárása

Ugyanúgy keltünk, reggeliztünk, majd 7 órakor elindultunk várlátogatásra. A kimerítõ túrák után szükségünk kissé regenerálni magunkat. Elsõ célpontunk szálláshelyünktõl a legtávolabb levõ Árva várának meglátogatása volt. Következõ programunk Likava várának a megtekintése. A harmadik program egy kis séta a Kvacsányi-völgyben. Eredeti terv szerint ez hosszabb lett volna, de hogy tényleg pihenõnap legyen a mai nap, a Prosiecká-völgy bejárását elhagytuk. Talán majd legközelebb felkeressük. Tehát ez volt a mai túraútvonal:

Útvonal: Kvaèany (630m, ) - Kvaèianská dolina () - Raztocky vízesés () - Kvaèianská dolina () - Kvaèany (630m, )
Túratáv: 13km
Emelkedõ: 500m
Idõ: 3 óra
Minõsítõ pontszám: 19,5+10+1=31 pont

Buszunkkal átkeltünk a hegyeken, mintha a Rohácsi-völgybe mennénk, de elfordultunk Alsókubin felé, majd az Árva folyó völgyében elbuszoztunk Árvaváralja községig. Pár perc bizonytalankodás után megtaláltuk a vár alatti parkolót. Alig múlt el ½9, páran morogtak, minek jöttünk el ilyen korán, a vár még úgy sem lesz kinyitva. A vár 9 órakor nyit, mi voltunk az elsõ csoport, amelyik bemehetett. Meglepetésképpen a belépõjegyeket a közös pénzbõl vettem meg, 208,5 Eurot fizettem ki. Az elõzetes számításaim szerint maradt erre elég fedezet. Aki fényképezni szeretett volna a várban annak külön 3 Eurot kellett fizetnie. Amikor befejeztük a várlátogatást, akkor láttuk csak, milyen szerencsénk volt a korai jövetellel! Rengetegen várakoztak a várkapu elõtt, hogy beengedjék Õket! A csoportok korlátozott létszámúak, a csoportok között pedig félórai távolságot tartanak!

Árva vára a folyó szintje felett 112m-re magasodó sziklára épült. A középkorban fontos erõsség volt, Magyarország északi határát védte, ellenõrizte az itt áthaladó lengyelországi kereskedelmi útvonalat. A teljes épségben álló, mintaszerûen helyreállított vár megtekintése feledhetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak. Három külön várrészbõl áll, melyek a hegy három szintjén, egymás fölé épültek. A bejárati kapu után újabb felvonóhídon át jutunk el a hosszú alagútba, amely patkó alakban kanyarodik be az alsóvár udvarára. Balról a várkápolna, amelyben a dúsgazdag Thurzó fõnemesi család sírboltját találjuk. Ezt visszafelé tekintettük meg. Tovább haladva a keskeny folyosókon, boltíves termek és szobák láncolatán, lépcsõkön keresztül mind feljebb jutunk a várban. Mindkét oldalról egy-egy kerek ágyúrondella védelmezte a fellegvárat, amelyet már a hosszúkás sziklagerincre építettek. A helyiségekben, üvegvitrinekben a környezõ vidék növényeit és állatvilágát mutatja be egy természeti kiállítás, valamint a birtokos fõúri famíliák hagyatékai is figyelemre méltóak. Egy kisebb udvar sarkában a sziklába vésték ki a 91 méter mélységû kutat. A vadászterem falát díszítõ freskókat még Corvin János, Mátyás király fiának megrendelésére készítették a XV. század végén. Akármerre járunk, a történelem ódon levegõje veszi körül a tárgyakat, felidézve a régmúlt századok históriáit. Hosszú lépcsõsor végén érjük el a Felsõvár patkó alakú emeletes tömbjét, melynek végén egy kis õrtornyot találni. Sajnos ezt zárva tartják biztonsági okokból, így a várlátogatónak nem lehet része a páratlan kilátásban. Itt tekinthetõk meg egyébként a régészeti ásatásokból elõkerült edények, fegyverek, egyéb eszközök, hogy ezeken keresztül mutassa be a környék évezredek óta tartó folyamatos lakottságát, az itt élt népek, népcsoportok kultúráját.

Története az Árpádkorban kezdõdik. Elsõ birtokosai valószínûleg a Balassa család õsei lehettek és - mint a legtöbb magyarországi várat - a tatárjárás után kezdték el építeni. Az Árpád-házi uralkodók 1301-es kihalása után anarchikus belháború tört ki a hatalom birtoklásáért az országrésznyi területeken parancsoló bárók között. A vár késõbb Csák Máté oligarcha birtokába került, azonban az 1312-es rozgonyi csata után Károly Róbert jutalmul adta az átpártolt Doncs mesternek. Doncs mestert kinevezte zólyomi erdõispánnak, amelynek területe ekkoriban magába foglalta a késõbbi Árva, Zólyom, Turóc, és Liptó vármegyéket. Nagy Lajos uralkodása idején békesség honolt a környéken, hiszen közös magyar-lengyel királyként volt uralkodó. Luxemburgi Zsigmond uralkodása alatt elzálogosította a várat a lengyel származású Stibor pozsonyi ispánnak, aki késõbb erdélyi vajda is lett. Legsötétebb korszakát 1454-tõl élte, amikor a lengyel származású Peter Komorowsky tulajdonába került. A környék lakóit fosztogatta a rablólovag. Jan Giskra cseh huszita zsoldosvezért támogatta ebben az idõszakban. 1462-ben viszonylagos nyugalom lett a környéken, mivel Hunyadi Mátyásnak behódolt Giskra. Mátyás király megkegyelmezett Komorowsky rablólovagnak is, aki megtarthatta árvai váruradalmát. 1471-ben azonban a magyar uralkodóval elégedetlen fõnemesek Kázmér lengyel hercegnek ajánlották fel a trónt, aki csapataival átlépte a határt. Csatlakozott hozzá többek között Komorowsky, de rajtavesztek. A pártütõ várúr ellen felvonultak a királyi csapatok, Liptóújvár és Likava bevétele után Árva következett. Az erõdítménybe bezárkózó Komorowsky nem bízott a védekezés sikerébe, így tárgyalásokat kezdeményezett a sereg vezérével. Végül a királyi megbízottak nyolcezer aranyért megvásárolták tõle a sasfészket, sõt még a harcedzett helyõrséget is az uralkodó zsoldjába fogadták. Árva a továbbiakban ismét királyi kézbe került.

Hunyadi Mátyás király törvénytelen fiának, Corvin Jánosnak adományozta a várat abban bízva, hogy az ország legnagyobb földesuraként majd esélye lesz megszereznie a koronát is. Ez nem következett be, mivel Jagello II. Ulászló került a trónra, sõt a Felvidéken hatalmas területeket birtokló Szapolyai István nádor kaparintotta meg a herceg legtöbb javait is, köztük Árva várát. 1556-ban Thurzó Ferenc fõúr jutott a vár birtokába. Ettõl fogva új, fényes korszaka kezdõdött a várnak. A család több tagja is magas állami méltóságokat ért el, tárnokmester, országbíró, királyi helytartó és két nádor is kikerült közülük. 1561-tõl Thurzó Ferenc utasítására megkezdõdött az erõsség reneszánsz stílusú átépítése, ami 1610-ig tartott. A Thurzó família végül 1621-ben Imrével halt ki férfiágon. Ezután a Habsburg császár és király által kinevezett Illésházy Gáspár igazgatta az árvai várbirtokot. Késõbb Thököly István került az árvai fõispán hivatalába, amellyel együtt megkapta a várat is. 1703 novemberében a befagyott Árva folyón váratlanul átkelt kuruc felkelõk megrohamozták az alsóvárat, amit elfoglalva a kezükre került a védõk élelem és lõszerkészletének nagyobbik része. Ezzel az ellenállás értelmetlenné vált, a bemenekült turóci nemesek csatlakoztak II. Rákóczi Ferenc táborához. Az utolsó hadi események 1709 tavaszán zajlottak a magas sziklacsúcsot koronázó erõdítmény körül, amikor Babocsay Ferenc várkapitány sikerrel támadta meg az ostromra felvonuló császáriak hadoszlopát, de végül a túlerõ elõl kénytelen volt a sasfészekbe húzódnia. Mivel azonban rövidesen elfogyott az élelmiszere, feladta a posztját. Szerencsére ekkor sem rombolták le, hanem visszakapták az Erdõdy és Pálffy fõúri családok, akik közül kerültek ki az árvai fõispánok is. A sok évszázados épületekben továbbra is laktak, így karbantartották. Az 1800-as évben kitört hatalmas tûzvész pusztítását is kijavították Zichy Ferenc gróf, az uradalom fõkormányzója utasítására. 1852-ben az a hír járta, hogy a várba fog látogatni maga Ferenc József osztrák császár is, erre a tulajdonosok sietve helyreállították a romladozó részeit. Az Osztrák-Magyar Monarchia egyik legelsõ Vármúzeumát nyitották meg falai között 1868-ban.

Több mint 2 órát vett igénybe a várlátogatás. Nagyon kedves idegenvezetõ hölgyet kaptunk, bátyám nem gyõzte tolmácsolni, illetve pár helyen magyarul kapott ismertetõt felolvasni a társaságnak. A végén már nem is csodálkoztunk azon, hogy az idegenvezetõknek napi 4 csoportot kell vezetnie. Egyrészt nagyon sok mindent elmondanak, másrészt rengeteg lépcsõt kell megmászni a várlátogatókkal. A kápolnát visszafelé néztük meg. Itt is kedvesek voltak, megengedték, hogy fényképezzünk is, ami egyébként tilos. Háromnegyedórát még eltöltöttünk Árvaváralján, majd 1215-kor elindultunk visszafelé. A Rózsahegy közelében levõ Likava várromja volt a következõ megállónk.

Félórai buszozás után megálltunk Likavka falu szélén, majd jelzett úton elgyalogoltunk a romokhoz. Messzirõl látszik a meredek sziklagerincet koronázó erõsség. A földút egyre meredekebben vezet a magas hegyek elõtti sziklán álló, már messzirõl észlelhetõ Likava várához. A sûrû erdõvel benõtt Várhegyre érkezve az alsóvár nagyméretû kapuját pillanthatjuk meg elõször. A szabálytalan sokszögû területet övezõ udvarra belépve jobb kéz felõl egy helyreállított tornyot vehetünk szemügyre, más helyeken viszont még az 1670-es rombolás nyomai fogadnak. Az egykori írásos források alapján a déli oldalon elhelyezkedõ alsóvárat Pekry Lajos fõnemes építtette a XVI. század közepén. Az akkori haditechnikának megfelelõ védõmûve csak egy van, a félkörös ágyúrondella. A magasabb szikla felé haladunk, ahol a középkorban két szögletes toronytól védelmezve állt a felsõvár kapuja. Itt azonban - a császári rombolások miatt - hiányzik a felvezetõ út. A hosszúkás, elnyúlt alakú felsõvár több emelet magas palotaszárnyai, amik egységes terv alapján épülhettek meg a Thököly família birtoklása idején, teljesen a sziklapereméig érnek, közülük a nyugati restaurált, emeleteinek födémje is elkészült. Vele szemben a keleti szárny magán viseli a robbantások nyomait, ennek csak a külsõ, vastagabb fala áll még szinte teljes magasságáig. A két palotaszárny közötti igen keskeny várudvart több méter magasságig feltöltötte a leomlott falak törmeléke. A 657 méter tengerszint feletti magasságra jutva megcsodálhatjuk a középkori építõmesterek munkáját, a részben már restaurált Likava várát.

Története, a várat birtokló nemesi családok nagyban hasonlítanak az Árva várában leírtakhoz. Sajnálatos módon 1670-ben a Habsburgok felrobbantották, azóta lakhatatlan. Az utolsó két évtizedben sok mindent helyreállítottak, remélhetõleg egyszer teljes pompájában fog ismét tündökölni Likava vára. Itt is kellett belépõt fizetnünk, ami szintén a közös költségbõl lett rendezve. Idegenvezetõ is kaptunk, tolmácsunknak köszönhetõen sokat megtudtunk a várról, a birtokosairól, a mozgalmas múltjáról. A várlátogatás után ugyanazon az úton visszamentünk a buszunkhoz. 1420-kor indultunk tovább. A Liptói víztározó északi oldalán jutottunk el a Kvacsányi-völgy bejáratához, félóra alatt.

Meglepett, hogy a turistaút jóval a patak felett halad. Igen meleg volt, nem esett jól, hogy kb. 150m szintet kellett leküzdeni a kanyargós, köves úton. Tordai-hasadékhoz lehet talán hasonlítani a szûk patak völgyet. Igazából egy helyen lehet belelátni a völgybe, félelmetesek a függõleges mészkõ sziklafalak. A mész és dolomit következtében igen gazdag a völgy növényvilága és állatvilága. Mi is 4 kosborfélét láttunk az út mellett! Az út közepe táján egy Krisztus kereszt volt, úgy látszik, ezt az utat régen is használták az emberek. A völgy vége felé nyolcan tovább mentünk, hogy megnézzük a patakon levõ kis Raztocky vízesést. Ez további 100m szintet jelentett a vállalkozó szellemûeknek. A tegnap látott Fátyol-vízeséshez nem mérhetõ a szépsége, de azért érdemes volt megnézni. A vízeséshez közel 2 malom is mûködött valamikor, az egyiket szépen helyreállították, üzemel. Ugyanazon az útvonalon mentünk vissza a völgy bejáratához. A büfénél eltöltöttünk még egy félórát, majd 1715-kor hazaindultunk.

A vacsoránkat idõben megkaptuk. Talán ez volt az egyetlen egy alkalom, amikor a gombócokból pár darab ott maradt a tányéron. Holnapi napon az Alacsony-Tátrába terveztük a túrát, a Deményfalvi-völgybõl szeretnénk feljutni a Chopok környékére. Sajnos az elõrejelzések nem sok jóval kecsegtettek, esõs frontot jósoltak, meglehetõsen nagy százalékban.



Ugrás az elsõre

(A fényképeket Szabó Zsolt (SzZs), Kutasi Zsuzsa (KZs), Kovács István (Kovi), Kalauz Imre (KI), József László (JL), Oroszné Virág Mónika (OM), Orosz József (OJ), Sokorai Katalin (SK), dr. Muskovits József (MJ), Tercsi Judit (TJ) és Muskovics András (MA) készítette)

A túrát teljesítők névsora



© 2006-2024 természetbarátok.hu