2006 június 16-18, Rákócziak földjén - Zemplén


Vasárnap levezető túra lett tervezve, mivel a társaság nagyobbik felének hétfőn dolgoznia kell. Zemplén elég távol esik Százhalombattától. Az útvonal:

Sátoraljaújhely () - Magyar Kálvária () - Cholnoky gejzírkúp () - Látófa () - Bányi nyereg () - Pusztadélő () - Kecskerágó () - Tengerszem () - Nagy Bot-kő ()

A megtett táv 15 km, a szint 350m.

Egy-két pillantást vetettünk Sátoraljaújhely fő terére, és rögtön indultunk megtekinteni a Szár-hegyen levő felújított Magyar Kálváriát. Elovasva a márványtábláblákba bevésett városneveket, az idézeteket, Trianon után három generációval is megmozdul valami az emberben az igazságtalan békediktátum ellen. Kassa - Ungvár, hogy csak az első és az utolsó stációt említsem. Meredek volt a lemenet a Szár-hegyről. Változatos terepviszonyok közepette vezetett az útunk, mind melegebb időben. Említésre méltó a még mindig élő hatalmas Rákóczi tölgy, mely alatt egy negyedórás pihenőt tartottunk. Igen szép látvány a Megyerhegyi volt malomkő bánya, ahol a Tengerszem keletkezett. Nincs forrása, az összegyült csapadékvíz hozta létre. Kulturált a környéke, a meredek sziklaletörések mentén korláttal biztosították a zavartalan szemlélődést.



Ugrás az elsőre

(A fényképeket Muskovics András készítette)

Jól sikerült a három napunk. Jövőre visszatérünk Zemplénbe!

Muskovics András
szakosztályvezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu