1993 Ausztria, Tirol

-Beszámoló- -Mellékletek-


1993 augusztus 18. Innsbruck, városnézés

Ma kicsit később keltünk fel, és 'csak' nyolc órakor indultunk útnak Wörlg-ön át, Innsbruckba. Párás-felhős volt az idő, de az autópályán jól lehetett haladni. Jobboldalt és baloldalt lehetett egy-két várromot és várat látni, majd bementünk a városba. Közel a város széléhez parkoltunk le, a városba gyalog mentünk be.

Innsbruck Tirol tartomány központja, lakosainak száma meghaladja a 10.000 főt. A fekvése csodálatos, jobbára az Inn folyó jobb partján helyezkedik el, több mint 2000m magas hegyek ölelésében. 1964-ben és 1976-ban itt rendezték meg a téli olimpiát. Fontos közlekedési csomópont. A római korban is település volt már ezen a helyen. A VIII. században telepesek jelentek meg. A mai Innsbruck alapítójának Andechs gróf tekinthető, aki 1180-ban várat, bástyákat, várfalakat építtetett. Az Óváros ma is a középkori jellegét tükrözi vissza. Igazán a Habsburgok uralkodása alatt érte el fénypontját a város. I. Miksa, I. Ferdinánd idejében császári székhely volt. Ekkor épült a ma is látható Aranytető, mely tulajdonképpen egy gótikus fedett erkély. Mária Terézia idejében újabb fellendülés következik be a város életében, dicsőségére emelik a Diadalkaput. A napóleoni háborúk sok szenvedést okoztak az itt lakóknak. Tirol nagyobbik felét az I. Világháború után Olaszországhoz csatolták, a kisebbik ausztriai rész székhelye maradt Innsbruck.

Viszonylag kis területen fekszik az Óváros, a látnivalók itt koncentrálódnak. Nagyon hangulatosak a középkori utcák, különösen a Herzog Friedrich Strasse. A régi fő utca, a Mária Terézia utca. Itt látható a monumentális barokk tartományi kormányzat épülete (Landhaus), a Szent Anna oszlop, a szerviták temploma és kolostora. Az igazi belváros egy ellipszis alakú részen helyezkedik el, a hajdani várfalon, várárkon belüli részt foglalja magába. Itt látható a már említett Aranytető nevezetû erkély, a régi Városháza, a Várostorony, a Szent Jakab templom, a Hofburg (császári palota, barokk-rokokó homlokzattal), az udvari templom. Nagyon sok nevezetes családnak volt itt palotája. Az épületeken a gótikus, reneszánsz, barokk és rokokó stílus ismerhető fel. Érdemes felkeresni a Várkertet, mely igazából egy angolpark.

Mindenki szabadjára volt engedve, azt nézett meg a városból, amit csak akart. A társaság kissé elfáradva a városnézéstől 13 órára jött vissza az autóbuszunkhoz. Ezután a város szélén lévő hatalmas bevásárlóközpontot vettük célba, kiegészíteni az otthonról hozott elemózsiát. Több mint egy órát töltöttünk el a bevásárlással, olyan nagy volt a bevásárló központ. Viszonylag hamar hazaértünk, ami jó is, mert a mai délután volt esedékes a közös paprikás krumpli elkészítése. Szokás szerint mindenki kivette a részét a főzőcskéből, így még világosban megvacsorázhattunk. Igen jól esett az előző napi szendvicsek után! Ma párás, borúsabb, de azért meleg idő volt. Az előző napokhoz képest kissé korábban tudtunk lefeküdni!



Ugrás az elsőre

(A csatolt fényképeket Muskovics András (MA) és dr. Muskovits József (MJ) készítették)

© 2006-2024 természetbarátok.hu