2024 május 25, Esztergomi körút - Visegrádi-hegység

Úgy tűnik, megérkezett a nyár, minden előnyével és hátrányával együtt. Egész héten változékony, zivataros időben volt részünk, a hírek szerint több helyen is volt az országban felhőszakadás, villámlás és kisebb árvíz. Nehéz volt kitalálni, milyen idő várható hétvégére, ezek után nem volt csoda, hogy túratársaink nem tolongtak jelentkezésükkel. Akik korábban jelentkeztek, még azok közül is jó páran visszavonták a részvételi szándékukat, emiatt az utolsó pillanatban derült ki, hányan is fogunk túrázni a mai napon. Ahogy közeledett az indulás időpontja, úgy tűnt egyre kedvezőbbek lesznek az időjárási viszonyok. Végül is a kiírt találkozási ponton kilencen jöttünk össze. Az eredet kiírás alapján ezt az útvonalat terveztük bejárni:

Útvonal: Esztergom vá. (108 m, ) – Enyedi halála (390 m, , ) – Fári-kút (210 m, ) – Vaskapu th. (372 m, , ) – Esztergom vá. (110 m, , )
Túratáv: 19km
Emelkedő: 670m
Minősítő pontszám: 28,5+13,4=42 pont

Útvonal: Esztergom vá. (108 m, ) – Vörös kereszt (287 m, , (-), , ) – Fári-kút (210 m, ) – Vaskapu th. (372 m, , ) – Esztergom vá. (110 m, )
Túratáv: 11km
Emelkedő: 370m
Minősítő pontszám: 16,5+7,4=24 pont

Találkozónk Esztergom vasútállomására volt megbeszélve, ½9-re. Autóval öten, vonattal négyen érkeztek meg a starthelyre. Miután váltottunk pár szót egymással, elintéztük az adminisztrációt, megkezdtük a túrát. Egyik társunk melegen érdeklődött a rövid túra iránt, de nem talált senkit sem társnak, ezek után úgy döntött, megpróbálja a hosszútúrát. Elindultunk mind a kilencen, abban maradtunk, hogy útközben tudunk majd rövidíteni a túra hosszán. Az indulást követően egy árnyas parkot kereszteztünk. Valamikor ez egy temető volt, most II. világháborús emlékműveket lehet itt látni. Nem sokkal később már a régi esztergomi pincék között vezetett a jelzésünk. Követtük a sárga jelzést, folyamatosan felfelé vitt az utunk. Elhaladtunk a Szent Orbán-kápolna mellett is. Ahogy emelkedett az út, egyre erdősebb és mélyebb úton gyalogoltunk. Kiérve a mély útból, rögtön kinyílt a tér, a Szilvia Lovas Farmhoz érkeztünk meg. Szép panorámában volt részünk, a vadvirágos legelők mindenkit felvillanyoztak. Igen szép volt a látvány!

A nyílt részen áthaladva továbbra is a sárga jelzést követtük, mely hosszan együtt halad a Magyar Zarándokúttal. A Szarvas-hegynél újra erdei útra tértünk át. Nemsokára egy olyan ponthoz érkeztünk, ahol rövidíteni lehetett az útvonalon. Egy erdészeti útnál vált szét a csapat, én és még négy fő a rövidítést választottuk, míg négyen az eredeti útvonalon maradtak. Megbeszéltük, hogy ahol a két útvonal ismét találkozik, ott bevárjuk egymást. Mi kellemes úton haladtunk, minimális emelkedő mellett. Ezen a szakaszon néhány kerekezővel találkoztunk. Dél magaságában elértük a zöld jelzést, melyen a többieknek kell megjönnie. Letelepedtünk, elkezdtünk ebédelni. Nem messze lovak legelésztek egy lovászhölgy felügyelete mellett, rövid beszélgetésbe elegyedtünk vele. Már mindenki megette az ebédjét, de a csapat másik fele csak nem érkezett meg. Telefonon egyeztettünk velük, új találkozó helyet beszéltünk meg, mely a Vaskapu menedékház volt.

Addig még egy hosszabb emelkedő várt ránk, aminek jutalmául a Búbánatvölgybe nézhettünk be. Ez után még mindig emelkedve, de kellemes erdei úton értünk el a Vaskapu menedékházhoz. Az épület 1914-ben épült, helyi építészeti örökség. Brilli Gyuláról nevezték el, aki éveken keresztül az Esztergomi Turista Egyesület elnöke volt. Nagyon népszerű hely a kirándulók körében, hiszen közel van Esztergomhoz, és személygépkocsival is elérhető aszfaltúton. Nem beszélve az itteni panorámáról! A város, a kanyargó Duna, a beletorkolló Garammal, a szemközti Párkány városával csodás látvány. Tiszta időben még a szlovákiai Mohi atomerőmű is látható! Éppen csúcsforgalom volt az étteremben, de szerencsére a teraszon találtak helyet számunkra. Mire kikértük a rendekésünket, addig a többiek is befutottak, ismét együtt volt a kilenc fős csapatunk. Amint elindultunk lefelé, megdörrent az ég. Szerencsénkre nem felénk jött a sötét felhő, a zivatar elkerült minket. Kényelmesen ereszkedtünk le a városba, ahol a pincéket értük el először, majd szép lassan lakóházak között gyalogoltunk. Visszaérkeztünk a reggeli starthelyünkre, ahol elváltak útjaink. Ki a személygépkocsijához, ki a vasútállomásra ment, hogy hazainduljon.

Szép napunk volt, sokan bánhatják, hogy nem jöttek el. Remek időben jót kirándultunk, kellemes fáradsággal zártuk a napot. Nemsokára már Aggtelekre megyünk hatnapos túrára, ahol az Országos Kék Túra Baktakék-Uppony közötti szakaszát fogjuk bejárni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu