2024 május 11, Dél-Dunántúli Piros Túra - Bábonymegyer-Kapoly

Lassan itt a nyár, habár csak május elején járunk, az időjárás már a nyarat idézi. Ez alapján nem is csoda, ha a hűvös reggel ellenére szép számmal jelentek meg a kirándulni, gyalogolni vágyók a megbeszélt találkozóhelyen. Ez talán nem csak a kellemes időnek volt betudható, hanem annak is, hogy március óta nem szerveztünk gyalogtúránk. Ugyan két kerékpározásra is volt lehetősége a turistatársainknak, de ezzel kevesen éltek. Az utóbbi években az autóbuszos kirándulások szervezése erőteljesen lecsökkent a költségek megemelkedése miatt, emiatt olyan túrákat szervezünk, melyek személygépkocsival és tömegközlekedéssel lebonyolíthatóak. Most szombaton viszont buszos túra volt. Néhány évvel ezelőtt elkezdtük bejárni a Dél-Dunántúli Piros Túra útvonalát, melyet idén be fogunk fejezni. A mostani alkalommal a Kapoly-Bábonymegyer közötti szakasz került megtervezésre. Ez volt a kiírt túraútvonal:

Útvonal: Kapoly (214m, ) – Zala (187m, ) – Zala, Bótapuszta (215m, ) – Tab (155m, ) – Bábonymegyer (130m, )
Túratáv: 23km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 34,5+7=42 pont

Útvonal: Tab (155m, ) – Bábonymegyer (130m, )
Túratáv: 12km
Emelkedő: 180m
Minősítő pontszám: 18+3,6=22 pont

Szombat előtt pár nappal szaladt meg a jelentkezők száma. Odáig alig 15-en jelezték a részvételi szándékukat. Pénteken már 36-an voltunk, aztán a buszon szombaton 39-en jöttünk össze! Az eredeti terv a Kapoly-Bábonymegyer útvonal volt, de jobbnak látszott, hogy inkább fordítsuk meg a túra útvonalát, és Bábonymegyerből induljunk el. Ennek annyi előnye volt, hogy mindenki egyszerre szállt le buszból, a kis túrát választók Tabon fejezhették be a gyaloglást, ahol jobban eltölthették az idejüket, amíg a hosszú túrások végig járták az útvonalukat. Közben kialakult egy közép túra is, Ők Zala településig jöttek el, innen mentek vissza Tabra. A hat órai indulás után Százhalombatta, Érd, Tárnok Martonvásár után vált teljessé a mai csapatunk. Az M7-es autópályán mentünk lefelé a starthelyünkre, Siófok magasságában lekanyarodtunk Bábonymegyer felé. Viszonylag korán - 830 előtt - már Bábonymegyeren voltunk, a túra starthelyén. Itt az Polgármesteri Hivatalnál megkerestük az első pecsételő pontunkat, majd a helyi betyár, Patkó Pista szobra mellett elhaladva elindultunk az utunkra. A majdnem 800 fős település híres Patkó Pistáról, az 1850-70 közötti betyárvilág híres alakjáról. A krónikák szerint a bábonyi erdőkben esett el tűzharcban; emlékét ma kopjafa és szobor őrzi. Fontos része a falu történetének Rudnay Gyula festőművész ideköltözése, aki az 1920-as évektől minden nyarát itt, Bábonyban töltötte. Háza ma emlékmúzeum. Először a nagy csapat, majd a többiek is követtek minket.

A települést elhagyva, a focipályánál kereszteztük a vasútvonalat, amit ma már csak nagyon kevesen használnak. Nemsokára erdőben folytattuk az utunkat. Már az elején egy régi piros jelzést kezdtünk követni, ami nemsokára egy nehezen járható, derékig érő aljnövényzetű, gazos útra vezetett. Ez még önmagába nem lett volna gond, de sajnálatos módon sok csalán is, és kidőlt fa is volt az ösvényen, mely miatt jelentősen lecsökkent a tempónk. Egy idő múlva kiértünk egy erdészeti útra, itt már a jól jelzett úton voltunk. Egy idő múlva már szántóföldek mellett vezetett a piros jelzésű utunk, itt nagy vörös here táblák voltak, melyeket tovább színesített a rengeteg pipacs és a kék búzavirág. Lassan feltűntek Tab első házai. Errefelé már szőlők, gyümölcsösök között kellett gyalogolnunk. Sok présház is látható ebben a szektorban, mindenfelől hallatszott a kerti munkák zaja. A vasúti síneket keresztezve érkeztünk meg a település központjába. A külső-somogyi dombvidék kivárosa, melynek valamivel több mint 4000 lakosa van, a körzet hagyományos központja. 24 falu tartozik a vonzáskörzetébe

Tab központjában minden megtalálható, van boltja, cukrászdája, sörözője, amire egy fáradt vándor csak vágyhat. Mi a Nagy Ferenc Galéria előtt álltunk meg a szendvicseink, az otthon becsomagolt elemózsiánk elfogyasztására, bár még nem volt dél. Nagy Ferenc híres fafaragó volt, Tab szülötte. A pecsét is itt található, felcsavarozva egy információs tábla oszlopára. A rövid pihenő után folytattuk az utunkat. A települést a szántók felé hagytuk el, így még hosszan visszatekinthettünk a kisvárosra. Távolabb már feltűnt Bótapuszta víztornya. A kis települést alig 40 lélek lakja. Az őseik 1909-ben, a Felvidéki Vágsellyéről költöztek ide. Épphogy érintettük a falut, bal 90°-s kanyarral befordultunk Zala irányába. A település templomtornya mutatta az irányt. Egy óra előtt már a Zichy Mihály Emlékmúzeumnál voltunk. Zichy Mihály a XIX. század neves festője, grafikusa volt. A cárok udvari festőjének is nevezik, hiszen húszéves korától kezdve, néhány éves párizsi és rövid hazai megszakítással, haláláig, negyvenkilenc évig dolgozott Oroszországban. Szentpéterváron halt meg 1906-ban. Itt is található a DDPT-nek egy pecsétje. A nyomós kútnál feltöltöttük magunkat és kulacsainkat, majd folytattuk a túrát.

A települést elhagyva újabb szántók fogadtak minket, csak néha érintettünk egy-két erdőfoltot. Nyulakat, fácánokat, őzeket láthattunk errefelé, felettünk egerészölyvek köröztek. Az egyre melegedő idő ellenére egész kellemes túrában volt részünk. Ha dombtetőn voltunk, akkor a szomszéd völgyekben megbúvó falvak tűntek fel, mikor völgyekben jártunk akkor az erdők hűvöse fogadott bennünket. Gyorsan elszaladt az idő, így elég hamar feltűnt utunk vége, Kapoly. Tavaly óta még mindig zárva volt a falu sörözője, a DDPT pecsétje itt található egy villanyoszlopra felerősítve. Az önkormányzat előtt vártuk meg buszunkat, mely rövid időn belül meg is érkezett. 1600 óra előtt már hazafelé indultunk. Remek napunk volt, nagyon kellemes volt az időjárás! Úgy tűnik, a társaságból mind többen választják a rövid túrát. Az eredeti kiíráshoz képest, az okostelefonok alapján néhány km-rel hosszabb lett a táv. Ezt senki nem vette zokon, mindenki kellemes fáradtsággal zárta a napot. Legközelebb, tömegközlekedéses, autós túra következik május 25-én. Esztergomi starthellyel és céllal teszünk majd egy körtúrát a Visegrádi-hegységben.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu