2024 április 22, Túra a szigeten - Csepel-sziget

Furcsa az idei időjárásunk, tavaly még a hideg okozott problémát az első kerékpáros túránk során, na meg az eső adott feladatot, hogy olyan útvonalat keressek, ahol kikerülhetjük a sáros szakaszokat. Most ilyen gondunk nem volt, mivel hetek óta jóval magasabb az átlaghoz képesti hőmérséklet, és elég nagy szárazság is van, az eső is elkerült minket. Annak ellenére, hogy egy héttel korábban van a kerekezési szezon kezdete, szinte nyári idő fogadott Bennünket. Az elmúlt években gond volt a Százhalombatta Óváros-Tököl közötti komppal, most működik a kompjárat, ezért nem kellett áttekernünk Ercsibe, hogy átmenjünk a Csepel-szigetre. Így a kerékpáros túránkat Tökölön kezdhettük meg. A megszokott útvonal helyett, most a Ráckevei-Duna túloldalán közelitettük meg Ráckevét, ezáltal is új színt vittünk be az év első tavaszi kerékpáros programjába. Ezen az útvonalon kerekeztünk, ez volt a túra kiírása:

Útvonal: Százhalombatta - Tököl – Szigethalom - Majorosháza – Kiskunlacháza - Ráckeve - Szigetújfalú - Tököl - Százhalombatta
Túratáv: 65 km (ebből 20 km földút)
Emelkedő: 100+100 m
Minősítő pontszám: 20+1+25+2=48 pont

A jelentkezések eléggé visszafogottan kezdődtek, úgy tűnt, mintha mindenki az utolsó pillanatra várt volna, figyelték a hétvégei időjárás előrejelzést. Az utolsó héten viszont fokozódott az érdeklődés. Ugyan volt lemondás is, de szokás szerint volt olyan résztvevő is, aki jelentkezés nélkül jelent meg a találkozási ponton. Ezek után 12 fővel indult meg a programunk. Százhalombatta központjában, az Ebatta Kultúrkocsma előtt mindösszesen ketten voltunk. Az Óvárosban találkoztunk hozzánk csatlakozó kerékpárosokkal, illetve az Óvárosi kompnál is vártak már reánk. Itt lett teljes a mai kerékpáros csapatunk. A komp rendben elindult, két személygépkocsi is jött Velünk át a túloldalra. A tököli oldalon további 1 fővel növekedett a csapat, Ercsiből csatlakozott hozzánk egy kerékpáros. Kereszteztük a gátat, rögtön Tököl római katolikus templomához értünk.

A település központján áthaladva hamarosan a HÉV vonalát kereszteztük, ezután már Szigethalom területén kerekeztünk. Elhaladtunk a piac mellett, majd a temető után a Tököli Parkerdő szélén elhaladva a Dunasor utcára tértünk át. Az utcában több vendéglő, étterem várta az erre járókat, itt komoly élet lehet szép idő esetén. Hamarosan áthaladtunk a Taksony vezér hídon, így már a Ráckevei-Duna túloldalára jutottunk el. Déli irányba fordultunk, a sétányon közvetlenül a víz mellett haladtunk. Nem sokkal később a Komo-Sky 51 bázis Haditechnikai Park mellé értünk, ahol különféle repülőgépek, helikopterek, ezek kiszolgáló eszközeit állították ki. Utunk további része hol földúton, hol kővel szórt úton haladt, de végig a víz mellett kerékpároztunk Majorosházáig. Majosháza után Kiskunlacháza üdülőtelepe következett. Ezen a szakaszon nyaralók, horgászházak mellett vezet az út. Ahogy Ráckeve felé közeledtünk, mind nagyobb forgalmat tapasztaltunk. A parti utat elhagyva hamarosan a Ráckevei Árpád hídon voltunk, hogy visszatérjünk a Csepel-szigetre. Innen már látszódott a híres Ráckevei Piac, a következő megállónk helyszíne.

A piacot elérve mindenki kapott egy órát, hogy kedvére sétálgasson a piaci árusok között, valamint nézelődjön. Volt aki persze csak nézelődött, de volt aki a lángossütőt vette célba. Az idő igazán remek volt, kellemesen telt el az egy óra. Lassan összeszedtük magunkat, hogy elinduljunk hazafelé. Ráckevét elhagyva érinttettük a Savoyai-kastélyt, majd a HÉV mellett elhaladva letértünk a Szigetújfalú felé vezető útra. A települést elérve a kompkikötőhöz mentünk, ide terveztünk egy kis megállót. Sajnos semmi sem volt nyitva. Itt elbúcsúztunk az egyik társunktól, aki Ercsibe kompolt át. Mi is meditáltunk azon, hogy vele megyünk, de végül is maradtunk az eredeti túrakiírásnál. A kompot elhagyva az ártéri erdőn keresztül a vízművek útjára tértünk át, partikutak mellett elhaladva, kiértünk a Tököl felé vezető műútra, mely a gáton vezet. Elhaladtunk a Szent Anna kápolna mellett, majd a Büntetés-végrehajtási Intézet kerítésénél. A települést elérve a csapat szétvált, néhányan cukrászdát kerestek, míg a többiek elkerekeztek a kompkikötőhöz.

A kompnál volt még bőven időnk, hogy élvezzük a már nyárinak mondható napsülést. Egy idő után gyanús volt, hogy nem látunk semmiféle mozgást a túloldalon, csak-csak nem jön a komp, így telefonon hívtuk a komp kezelőjét, hogy mi a gond. Az volt a probléma, hogy nem a STOP táblánál álltunk meg, és mivel nem láttak a tököli oldalon utast, nem indult el a komp. Persze a telefonálás után rögtön értünk jöttek. Hamar hazaértünk az Óvárosi oldalra. Ezzel még nem fejeztük be a programunkat, csapat betért Ferenczi Ági portájára egy frissítőre, de ezt még megtetőzte Kovács Viktor nagy fazék gulyása, melyre meghívta a csapatot. Így persze nehezen tudtunk elszakadni egymástól. Fantasztikus, már-már nyári ideális kerékpáros időben tudtunk kerékpározni. Jóleső fáradsággal zártuk a napot. Legközelebb május 4-én újra kerékpáros programunk lesz. Megpróbáljuk Velencei-tavat elérni a Balatoni kerékpárúton. Ez tavaly nem sikerült az esős időjárás miatt.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu