2023 szeptember 9, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Szeptemberben járunk, beköszöntött az ősz, még ha az időjárás ezt nem veszi tudomásul, hiszen a nyári időjárás még mindig rendíthetetlenül tart. Besűrűsödött a szakosztályunk programja, hiszen a múlt hétvégén megvolt az első őszi gyalogos túránk, amikor is a Holdvilág-árkot jártuk be. Tegnap a szokásos nyárvégi találkozónkat bonyolítottuk le a Régészeti Parkban, ma pedig az Olár Péter kerékpáros emléktúrára került sor az Etyeki-dombságban. Ezek után senki sem panaszkodhat, hogy nincs lehetősége választani a lehetőségekből! Talán éppen a bőség zavara miatt fordult elő, hogy viszonylag mérsékelt volt az érdeklődés a kerékpáros túra iránt. Több lemondás volt, így mindössze 4 felnőtt és 2 két "potyautas" gyermekkel indultunk el szombat reggel Százhalombattáról. Az alábbi útvonalon kerekeztük:

Útvonal: Százhalombatta – Érd – Tárnok – Pusztazámor – Etyek – Biatorbágy – Sóskút – Érd – Százhalombatta
Túratáv: 56km (ebből 6km földút)
Emelkedő: 500m (ebből terep: 100m)
Minősítő pontszám: 25+6+4+2=37 pont

Nyolc órai indulást beszéltünk meg előzetesen, a találkozóhely az Ebatta Kultúrkocsma volt. Mivel csak néhányan maradtunk és igazából nem kellett sietnünk, megváltoztattuk az indulási pontunkat. Így közel 9 óra volt, mikor az erőműnél összejöttünk, majd elindultunk a 6-os út felé. Kereszteztük a főutat, majd az autópályája felüljáróján Érd felé kerekeztünk. Érdet éppen csak érintettük, majd Tárnok következett. A vasútállomás aluljárójánál kereszteztük a székesfehérvári vasútvonalat, majd a település utcáin kerekezve értük el az M7-es autópálya felüljáróját. Az M7-es felett áthaladva Pusztazámor felé vettük az irányt. Elhaladtunk a Regionális Hulladéklerakó mellett, majd legurultunk Pusztazámorra. A településen nem álltunk meg pihenni, inkább rátértünk az Etyek felé vezető útra.

Az Etyek felé vezető út kezdetben jó minőségű köves út volt, de idővel átváltott földútra. Szerencsére száraz idő volt, az látszódott, hogy esős idő esetén ezen kerékpárral nem lehet közlekedni a sár miatt. A környezet kellemes volt, ártéri erdőben, a kicsiny Zámori-patak mellett, szántóföldek közelében vezetett a földút. Egy idő után feltűntek Etyek szélső házai. A települést a Budapest-Balaton kerékpárúton értük el, majd egészen a központjáig, a Kálváriáig ezen haladtunk. 11 óra után nem sokkal már megérkeztünk, így maradt időnk kicsit körbe nézni. A mai napra éppen meghirdették az Etyeki piknik rendezvényt, ezért arrafelé vettük az irányt. Némi emelkedő leküzdésével el is értük a Gasztró sétány bejáratát. Sajnálatunkra korán érkeztünk, mert még minden zárva volt, csak az előkészületeket láttuk. Viszonylag gyorsan szétnéztünk, majd átkerekeztünk a falu másik végére, a hagyományosan meglátogatandó Kattra pincészethez mentünk át. Ilyen tájban szüretelnek itt, most is nagy munkában voltak. Mint régi ismerősöket, az elfoglaltságuk ellenére kiszolgáltak minket, megkóstoltuk a pincészet borait. Itt hosszabb pihenőt tartottunk, nem kellett sietnünk, nyugodtan megebédeltünk. Közben kortyoltuk a pincészet borait. Hétágra sütött a nap, ebéd közben figyeltük a Budapest-Balaton kerékpárúton elhaladó kerékpárosokat. Nem messze tőlünk egy lovaspóló pálya volt, ott gyakoroltak a sportolók.

Az ejtőzés után indulásra szántuk el magunkat. A Budapest-Balatoni kerékpárúton indultunk el Biatorbágy felé. A település szélét elérve, Sóskút felé vettük az irányt, melyet rövid időn belül elértünk. Közben felfelé is kellett tekernünk, de lefelé igen kényelmesen és gyorsan gurultunk. Felkertestük az itteni cukrászdát, ahol hosszabb pihenőt tartottunk. Talán már ez is hagyományosnak mondható, hogy hazafelé menet megállunk egy krémesre. Pechünkre ma éppen nem volt krémes, be kellett érnünk fagyival és más süteménnyel. Ezzel vigasztaltuk magunkat. Indulásunk után hamarosan feltűntek a Dunamenti Erőmű magas kéményei, ebbe az irányba haladva, Érden, majd a Csenterics úton keresztül értünk vissza Százhalombattára.

Az idei létszámmal sem döntöttünk rekordot, de aki vette a fáradtságot és eljött, az kellemes időjárási viszonyok között bicajozhatott. Külön dicséret illeti a két gyerkőcöt, akik egy rossz szó nélkül végig utazták a napot. Ugyan a végére elpilledtek, látszott rajtuk a fáradság, de így is kellemes napot szereztek a szülőknek. Ezzel befejeződött az idei kerékpáros szezonunk, de jövőre a szokásos Csepel-szigeti programmal majd folytatódik. Nagyon kellemes idő volt, a terep sem volt megterhelő. Aki eljött, egy kellemes nappal lehetett gazdagabb! Következő túránk szeptember 30-án lesz, a Visegrádi-hegységben, a Pilisi Vándorlás jelvényszerző túra egy szakaszát fogjuk bejárni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu