2023 augusztus 26, Budapest kincsvadászat II. - Budapest

Lassan végéhez közeledik a nyár, mi pedig ismét elkezdjük a túráinkat. A második félévi szériánkat budapesti kincskereséssel kezdjük meg, összekötve egy városismereti sétával. A naptár már nyárvégét mutatja, de az időjárás még nyárias. Hétvégére hőség riadót rendeltek el, ami 35°C körüli napi csúcsot jelent! Látszott a jelentkezőkön a bizonytalanság, hogy be merjék-e vállalni ebben a nagy hőségben a városi, aszfaltos sétát! A dilemmájuk ellenére azért szép számmal jelentkeztek. A tervünk Városliget és a környékének a felfedezése volt. Ez volt a mai túránk:

Útvonal: Városliget és környéke
Túratáv: 14km
Emelkedő: 98m
Minősítő pontszám:21+2+3=26 pont

A túránk kiinduló pontja a Hősök tere volt, a találkozót 9 órára beszéltük meg. Pár nappal korábban már látszott, hogy nem lesz szerencsés dolog a Hősök terén való találkozás, hiszen ekkor zajlik az Atlétikai világbajnokság, - a női maraton futást ekkor rendezik - emiatt a környéket lezárják, amely még a gyalogos forgalmat is nagymértékben fogja nehezíteni. A nehézségek miatt a találkozó pontunkat áthelyeztük a Vajdahunyad vár bejárata elé. Ez már nyugodt környék volt. A biztonság kedvéért azért elsétáltam a Hősök teréig, hátha valakihez nem jutott el a hír, hogy változik a találkozó helyszíne, de senkit sem találtam ott, ezért visszasétáltam a vár elé. A Városligeti-tó hídját is lezárták, csak a tó megkerülésével értem vissza a várhoz. A bejáratnál már szép számmal gyülekeztek a résztvevők. Vártunk még egy kis ideig, páran még csatlakoztak hozzánk, így végül 22-en jöttünk össze.

Az árnyas fákat kihasználva, a lombok alatt ismertettem a Városliget történetét a csapattal, majd ezután elindultunk Vajdahunyad várába. Itt a millenniumi kiállítás alatt Magyarország építészeti korszakait mutatták be, de annyira nagy volt a sikere, hogy nem bontották el és ide került a mezőgazdasági gyűjtemény is. Egy idő után már nem lehetett a díszletszerű épületeket fenntartani, ezért ezek elbontása után felépítették a ma is látható épületeket. 1908-ra elkészültek Magyarország középkori, román, gótikus, reneszánsz, barokk épületeinek részletei. Megnéztük az épület szobrait, megtaláltuk Drakula két szobrát is: az egyik Lugosi Béla szobra, mint színész, a másik Kolodko Mihály mini Drakula szobra.

A vár látogatása után a Washington szobor mellett elhaladva, a Magyar Zene Házát szerettük volna megnézni, de pechünkre egy fogadás miatt zárva volt, így csak kívülről láthattuk a modern épületet. Viszont a zenei játszóteret megnéztük, ahol többen ki is próbáltuk az ott lévő hangkeltő eszközöket. Ezután a Néprajzi Múzeum következett. Az épület előterében van a Budapest 1900 terepasztal, mely visszarepíti a látogatót a város múltjába. Látható továbbá még egy terepasztal, a Liget Budapest, mely viszont a jövő városát mutatja be. Az épületet elhagyva megkerestük Kolodko Mihály 56-os mini szobrát, majd felkapaszkodtunk a tetőkertbe. Innen pompás kilátás nyílik a környékre. Ezután megtekintettük az 1956-os forradalom emlékművét, ahonnan a szépen felújított Léghajó kert játszótér mellett elhaladva értünk el a Mőcsényi Mihály Botanikus Kertbe. Áthaladva a Botanikus kerten egy padot kerestünk, hogy pihenőt tartsunk és elfogyasszuk a magunkkal hozott szendvicseinket.

Pihenő után néhányan hazafelé vették az irányt, de a többség tovább ment, hogy megnézze a Millennium Házát. Itt lehetőség volt felfrissíteni magunkat, és benézhettünk a Zsolnay kávéházba. Az épület előtt a Rózsakert közepén levő Zsolnay kútnál csoportkép készült a csapatról. Azután a Városliget kevésbé felújított részén jártunk, ahol majd egyszer felépül az új Galéria épülete. A Széchenyi Fürdő mellett megtekintettük a Szent István-forrást. Tovább menve elhaladtunk a körhinta mellett, majd a Nagycirkusz és az Állatkert főbejárata következett. A Városligeti-tónál megálltunk a Wünsch-hídnál, mely az ország legrégebbi vasbeton hídja. Visszamentünk Vajdahunyad várához, ahol megkerestük a liget legrejtélyesebb sírját, a sírkőn csak annyi szerepel, hogy FUIT. A sír lakója ugyanis a toporczi születésű, Horváth Jakab nevű pesti ügyvéd, Grassalkovich herceg jószágigazgatója. Horváth Jakab 1809. augusztusban hunyt el, végrendeletében 700 forintot hagyott Pest városának oly kikötéssel, hogy a Városliget, akkori Ökördűlő, majd Batthyány erdő néven ismert terület belsejében temettesse el, és sírhelyét FUIT feliratú sírkővel jelölje meg. A latin szó egyszerűen csak annyit jelent: volt. Lényegében itt befejeződött a mai sétánk, innen visszatértünk a Hősök terére.

Eredetileg tervünkben nagyobb séta szerepelt, de a hőség miatt a Városliget körüli épületek megnézésére már nem került sor. Még így is közel 12 km-tert sikerült gyalogolnunk a nagy meleg ellenére. Aki végigjött velünk, annak minden elismerésem! Ugyan a meleggel megküzdöttük, de mindenkinek tudtam új információt mondani a Városligetről. Nemsokára kezdődik az őszi kiránduló időszak, igy már szeptember 2-án már a Visegrádi hegységbe megyünk, a Holdvirág-árokba és a környékére.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu