2023 május 6, Dél-Dunántúli Piros Túra - Somogydöröcske-Miklósi

Ahogy közeledett a hétvége, a korábbi előrejelzésekhez képest mind kedvezőbb időjárás mutatkozott, és ez szintén megmutatkozott a jelentkezések számában is. Mindössze 1 fő vonta vissza a jelentkezését. A buszon 41-en jöttünk össze, sőt Kerekiben 1 fővel még szaporodtunk is. Idén ez már a második Dél-Dunántúli Piros túránk volt, továbbra is a Somogyi-dombság lankáin gyalogolhattunk. Célunk a Somogydöröcske-Miklósi szakasz bejárása volt. Mai napon mindössze két bélyegző helyet ejtettünk útba, Somogydöröcskét és Szorosadot. Hatkor indult el autóbuszunk Százhalombattáról, Érd, Tárnok, Martonvásár után vált teljessé a mai túracsapat. Az M7-es autópályát a Kőröshegyi völgyhídnál hagytuk el. A 6505-ös számú országúton, Andocson át értünk le Somogydöröcskére, a kiindulási pontunkra, ahol április 15-én már jártunk. Lefelé menet kávézás céljából megálltunk a Sóstói MOL kútnál. Az évek során kialakult kettő tervezett útvonalból választhattak a résztvevők, az alábbiak szerint:

Útvonal: Somogydöröcske (160m, ) – Szorosad (139m, ) – Miklósi (150m, )
Túratáv: 20km
Emelkedő: 275m
Minősítő pontszám: 30+5,5=36 pont

Útvonal: Somogydöröcske (160m, ) – Szorosad (139m, ) – Miklósi (150m, )
Túratáv: 11km
Emelkedő: 200m
Minősítő pontszám: 16,5+4=21 pont

Kilenc óra előtt nem sokkal Somogydöröcskére érkeztünk, a buszfordulóban mindenki kiszállt az autóbuszból, kétfelé vált a csapatunk. A hosszútúrások elindultak a templom irányába a Keleti utcában. 24 fős volt ez a csapat. A rövidtúra útvonalát megváltoztattuk, mert a többség keveselte a 8 km-es távot. Eredetileg Szorosadról indult volna ez a változat, de ehelyett innen jelzetlen úton mentünk át Szorosadra. Így plusz 3 km-rel nőtt a rövid túra hossza. Elhaladtunk a . táblánál bélyegeztünk a füzetünkbe. A templomba is bekukkanthattunk, kivételesen nyitva volt. A település után kissé gazos földúton indultunk el a Kecske-hegy felé. Utunk folyamatosan emelkedett, a kaszáló után mezőgazdasági földek között haladt a földutunk. Kisebb erdei szakaszunk is volt. Bal 900-os kanyar után elhaladtunk a Kecske-hegy mellett kb. 300 méterrel. A kilátóhoz nem tértünk ki. Jelzésünk ezután kanyargóssá vált az erdőben. A zöld (Koppány-völgy) jelzéssel hosszan együtt haladtunk. Később, az erdőszélen elvált a két jelzés, a zöld Törökkoppány felé kanyarodott, mi pedig Szorosad felé fordultunk. A rövidtúrások előttünk jártak kb. 1,5 órával. Nekik is kijutott a kapaszkodóból, egy dombháton át jutottak el Szorosodra. Szerencséjük is volt, az itteni kisbolt 11 óráig volt nyitva a szombati napon, mi meg 12 óra után pár perccel érkeztünk ide. A település előtt kereszteztük az itt még kicsiny Koppány patakot. Mindkét csoport itt tartotta meg a déli pihenőjét. 100 főnél nem sokkal több a falu lakossága. Óvodája, iskolája, orvosi rendelője nincs a falunak. Ezek az intézmények Törökkopányban vannak, a gyerekek ide járnak óvodába, iskolába. Munkalehetőség híján sokan elköltöztek az egyébként igen szép környezetben fekvő településről.

Félórás pihenő után tovább indultunk. Az idő igazán kellemes volt, nem úgy, mint az előző alkalommal. Mezőgazdasági földutakon vezetett tovább a jelzésünk. Nagyon elbájoló ez a dombokkal teli környék! A repce földek élénk sárga színükkel kiviláglottak a zöld gabona táblák közül. Egy jobb 900-os kanyar után nem sokkal ismét összetalálkoztunk a Törökkoppányból jövő zöld jelzéssel. Itt bal 900-os kanyar következett, az utunk, egy kis patakkal párhuzamosan haladt északnyugati irányba. Jelzésünk használhatatlan, begazosodott helyen haladt, emiatt vele párhuzamosan, egy lucerna táblában gyalogoltunk tovább. Egy óra körül ismét egy bal 900-os kanyar következett, rövid pihenőt tartottunk itt. Enyhén emelkedni kezdett ettől kezdve az út. Lassan befordultunk Miklósi felé, a falu már nem volt messze, kb. 2 km-tert kellett már csak gyalogolnunk odáig. Ez a település sem nagy, mint általában a somogyi települések, a lakosság száma alig 200 fő. A Tabi kistérséghez tartozik. Miklósi csendje, nyugalma a letelepedőket is vonzza, szép környezetben terül el. Két patak, egy vízfolyás és a Pernesz-patak határolja a falut, amelyek a Koppány patakba ömlenek.

1400 óra után nem sokkal már a buszunknál voltunk, mely a Nagy Tímea Szabadidő Parknál várakozott reánk. Kicsit szétnéztünk a környéken, de semmi sem volt nyitva, sem valamilyen bolt, sem büfé. Időnk volt bőven, be kellett várnunk a hosszú túrán résztvevőket. Kb. 1500 órakor teljessé lett ismét a csapatunk, indultunk hazafelé. Kellemes túrázhattunk a mai napon, az időjárásra, a körülményekre semmi panaszunk nem lehetett. Legközelebb kerékpáros túrát szervezünk május 13-án a Balatoni kerékpárút egy részét járjuk be. A hó végén pedig következik a hatnapos zempléni túrasorozatunk.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu