2023 április 22, Túra a szigeten, kerékpáros túra - Csepel-sziget

Itt a tavasz, elérkezett az ide év első hagyományos kerékpáros programja. A tavalyi kedvezőtlen időjárás után, az idén kimondottan ideális idő várta a résztvevőket. Ugyan a szombati időjárás ideális volt, de körülményekről már nem lehetett mindezt elmondani. Néhány héttel az indulás elött derült ki, hogy a Százhalombattáról induló komp hétvégén nem közlekedik, mivel nem találtak megfelelő munkaerőt a hétvégi üzemeltetésre. Emiatt a Dunán való átkelést újra kellett gondolni. Az a megoldás született, hogy Ercsinél fogunk átkelni a Csepel-szigetre. Ehhez viszont megfelelő útvonalat kellett találnunk. Két alkalommal is felmértük a lehetséges változatokat. A legrövidebbet sajnos beszántották, igy ez kiesett, a másik lehetőség kb. 2-3 km-es földút volt, mely az utóbbi napok esős időjárása miatt korlátozottan volt járható. Találtunk egy harmadik lehetőséget is, a most felújított vasútvonal mellett építettek egy szervizutat, ami még közvetlenül eső után is sármentesen járható. Ezt választottuk, de eléggé rázott a felszórt kövek miatt, viszont legalább kiszámítható és biztonságosan lehet kerekezni rajta. Ugyan kicsit hosszabb, viszont így új útvonalon kerekezhettünk. Végül is az alábbi útvonalat teljesítettük:

Útvonal: Százhalombatta – Ercsi – Szigetújfalu – Ráckeve – Szigetszentmárton – Ercsi – Százhalombatta
Túratáv: 53 km (ebből 15 km földút)
Emelkedő: 100+100 m
Minősítő pontszám: 19+15+2+1=37 pont

A jelentkezés az elején elég lelkesen kezdődődött, de az utolsó három napon teljesen megváltozott a csapat összetétele, többen lemondták, viszont új érdeklődök csatlakoztak. Végül 10 fős lett a csapat, akik két részletben csatlakoztak hozzánk. A hét elején még teljesen bizonytalan volt az időjárás, igazi áprilisi képét mutatta a tavasz, de a hét közepén már látszott, hogy a hétvégén igazi kerékpáros idő lesz. Többen ekkor döntötték el, hogy csatlakoznak a csapathoz. Az előzőleg egyeztetett találkozó pontra 5 fő érkezett, majd még ketten csatlakoztak hozzánk a kerékpárúton. Ezzel a lelkes kis csapattal indultunk el a MOL Dunai Finomító kerékpárútján. A Finomítót elérve a vasútállomás felé vettük az irányt, majd rátértünk a régi 6-os útra, ami már nem része a közforgalomnak. Nemsokára kereszteztük a 6-os utat, majd rátértünk a vasút melletti szervizútra, ahol már jó tempóban haladva értünk ki az Ercsi-Ráckeresztúr közötti útra, innen nemsokára pedig már Ercsi területén kerekezhettünk.

Mielőtt a településre értünk volna, elkanyarodtunk a néhai cukorgyár felé, ahol megálltunk a Szent Erzsébet kápolnánál, megnéztük a cukorgyári lakótelepet. Egykor ez egy külön kiváltságos rész volt a településen belül. Betértünk, meglátogattuk a gyár romjait. A kémény még rendületlenül áll, de körülötte a gyár épületei részben, vagy teljesen eltűntek, vagy romokban állnak. Innen a vasútállomás mellett elhaladva a központ felé vettük az irányt. Elhaladtunk az Eötvös múzeum mellett, majd megálltunk a II. Lajos király emlékműnél. Itt haladt el a végzetes Mohácsi csata felé. Nemsokára már a Duna-parton voltunk, itt már látszódott az elmúlt napok csapadéka, elég rendesen megemelkedett a folyó vízszintje. Még mielőtt a komphoz elértünk volna, pár percre még megálltunk a Dunai áldozatainak emlékművénél. Az emlékműbe régi hajómalmok malomkövei vannak beépítve. Némi várakozás után már a kompon is voltunk, elindultunk a Csepel-sziget felé.

A dunai átkelésünk rendben lezajlott, annak ellenére, hogy a motornak meg kellet küzdeni a megnövekedett sodrással. Nemsokára már a Szigetújfaluban voltunk, a Csepel-szigeten. A települést árnyas ártéri erőben értük el, itt csatlakozott hozzánk még egy család, ezáltal lett teljes a csapatunk. Folytattuk az utunkat Ráckeve felé, szántóföldek, lovardák mellett kerekeztünk el. A HÉV vonala mellett értük el a kisvárost. Elhaladtunk a Savoyai-kastély mellett, rövid időn belül megérkeztünk a part menti piacra. Kb. egy óra nézelődés várt a csapatra, látszott, hogy jó volt idő, sok ember nézelődött, sétált a piacon. Sok árus hozta eladásra a portékáját. A megbeszélt egy óra kevésnek bizonyult, hogy mindent megnézzünk, főleg, ha még egy lángost is szeretne venni az ember. Meglepően sokat kellett várni a lángos elkészítésére. Mindenesetre pihenten, új élményekkel vettük az irányt hazafelé.

Ráckevét a megszokott útvonalon hagytuk el, majd nemsokára letértünk a Ráckevei Dunaág melletti nyaraló sorra. Ma már egyre inkább ezek az épületek nem nyaralók, szemmel látható, hogy egyre többen életvitelszerűen élnek itt. Mindenfelől a kertimunkák zaja hallatszott, berregtek a fűnyírók, szegélynyírók. Így jutottunk el Szigetszentmárton területére. Ebben a helységben hagyományosan megszoktunk állni a cukrászdánál, de sajnálatukra most zárva volt. Kénytelenek voltunk folytatni az utunkat Szigetújfalú felé. A faluban, a komp indulásáig még bőven maradt időnk kicsit körbe nézni. A csapat lelkesebbik felével a római katolikus Szent Lénárd templom felé vettük az irányt. Meglepetésünkre a templom nyitva volt, igy nem csak a külső ismertető táblát olvashattuk el, hanem még belülről is megnézhettük. Nemsokára ki is derült ennek az oka, a helyi történész éppen fotókat készített egy kiadványhoz. Egy rögtönzött idegenvezetésben lett így részünk, megcsodálhattuk a templomot, a középkori kolostor feltárt köveit. Ezután újra nyeregbe pattantunk, irány a révkikötő, ahol elbúcsúztunk a családtól.

A 1400 órás komppal mentünk vissza Ercsibe. Közvetlenül a komp melletti cukrászdában kárpótoltuk magunkat az elmaradt Szigetszentmártoni pihenőnk miatt. Jó volt a pihenő, ezek után már nem maradt más hátra, minthogy hazatekerjünk. Ekkor már hétágra sütött a nap, kimondottan meleg idő lett. Földúton mentünk hazafelé, az út is tűrhetően felszáradt. A környező földeken mezőgazdasági munkákat végzőket, traktorokat kellett csupán kerülgetnünk a keskeny földúton. Nemsokára a Finomító melletti kerékpárúton tértük vissza Százhalombattára. Ugyan nem döntöttünk rekord részvételi létszámot, de aki eljött, az jól érezte magát ezen az első igazi tavaszi kerékpáros hétvégén. Következő túránk május 6-án lesz, Somogydöröcskéről folytatjuk majd a Dél-Dunántúli Piros útvonalának a bejárását.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu