2023 március 25, Budapest kincsvadászat I. - Budapest

Az előző évhez hasonlóan, az évad elején egy kis városismereti sétára invitáltuk a túratársakat. A héten igazi tavaszi idő fogadott Bennünket, és ez megmutatkozott az érdeklődök számában is. Hamarosan 30 fő felett volt a jelentkezők száma. Közeledett a hétvége, látszott, hogy változékonyabbra fordul az időjárásunk. Szerencsénkre szombat hajnalra az eső kieste magát, reggel már napsütés fogadott minket a találkozónál. Ennek ellenére pár emberünknek inába szállt a bátorsága, Őket elriasztotta az időjárás. A tervünk Margitsziget és környékének bejárása, a látnivalóinak felfedezése volt. Ez volt a mai túránk:

Útvonal: Margitsziget és környéke
Túratáv: 16km
Emelkedő: 200m
Minősítő pontszám: 28,5+4=33 pont

A találkozó Budapesten a Batthyány téren, a villamos megállóban volt. Szép számmal gyűltünk össze, ide 19-en jöttek el. Időben indultunk el a Margit híd irányába, de a csapat még messze nem volt teljes. Tízen csak később csatlakoztak hozzánk, mivel egy későbbi vonattal jöttek fel Budapestre. A Margithíd lábánál vártuk meg Őket, és most már teljes létszámmal folytathattuk a városi sétánkat. A hídon át érkeztünk meg a Margitszigetre. A Centenáriumi emlékmű mellett már a tavaszi sziget fogadott minket, virágzó magnóliák és más virágzó fák fogadtak. Felkerestük a sziget legidősebb fáját, egy narancseperfát, mely még az 1838 évi nagy jegesárat is túlélte. Kissé ugyan megdőlt, de életben van. Természetesen itt készítettünk egy-két fotót. Következett az állatkert, errefelé már eléggé széthúzódozott a csapatunk, így már több részletben érkeztünk meg a domonkosok kolostor romjához. Közelében van Szent Margit sírja, a Szabadtéri Színpad és a Víztorony. Ideje volt már a pihenőnek, egy negyed órát töltöttünk el ebben a szép környezetben.

Pihenő után folytattuk utunkat. A Nagyszálló mellett, majd a Zenélő kútnál már visszafelé vettük az irányt. Következett a vízesés, majd a Japán kert, ahol a tóban halak és teknősök úszkáltak, valamint vadkacsák is voltak. Következő megállónk Arany János szobránál volt, melyet a szeretett tölgyfái vesznek körbe. Elhaladtunk a ferences romok mellet, majd a Hajós Alfréd uszodánál összevártuk a csapatott. Ezután átmentünk a pesti rakpartra. Ekkor kicsit beborult és szemerkélni kezdett az eső. Páran csak idáig jöttek, innen hazafelé vették az irányt. A többség velem tartott a Pesti oldalon. A Pozsonyi úton elgyalogoltunk a Szent István parkig, ahol rövid pihenőt tartottunk ebédeléssel egybekötve. Elővettük az otthoni ellátmányunkat hátizsákjainkból. Utána a parkon keresztül az Újpesti rakpartra tértünk, majd a Moszkva sétányon folytattuk az utunkat. Szerencsénk volt, itt megnéztük a kétéltű vízibusz partra jövetelét. Az Árpád híd felé mentünk el. A sétány szépen fel van újítva, új játszótereket építettek, padokat helyeztek el. A hidat elérve még megálltunk a Moszkva sétány végén, Kolodko Mihály Orosz hadihajó miniszobránál. Majd az Árpád hídon át visszamentünk a Budai oldalra.

Itt már Óbudai területen jártunk. A Lajos utcában egy megmaradt középkori lakóházat néztünk meg, majd a Katonavárosi anfiteátrum felé vettük az irányt. Megérkezve körbe jártuk a romokat, megkerestük a Római katona miniszobrát. Utána a Bokor utcán rekonstruált régi Óbudai házak között haladtunk, míg el nem értük a Puskás Öcsi teret. Itt van a híres magyar focista szobra. Majd rátértünk a Bécsi útra. Nem sokkal később már a Zsigmond téren voltunk, ahol a régi szentháromság szobrot érintve tovább folytattuk utunkat. Megnéztük a Frankel Leo úti zsinagógát, mely egy bérház udvarába van beépítve. Elhaladtunk a Császár fürdő mellett majd a Malom tónál megálltunk. Itt fakad egy termál forrás, mely a Molnár János barlang patakjának vízét hozza a felszínre. Közeledett a túra utolsó megállója, Kolodko Mihály Egyszer volt Budán kutyavásár mini szobrai találhatók itt. Ezután csapatunk ketté vált, az egyik fele a Széll Kálmán tér felé vette az irányt, a többiek a Batthyány tér felé mentek. Így visszaérkeztünk a kiinduló pontunkra.

Ezzel befejeződött az idei első városimereti túránk. Az eredeti kiírásunkhoz képest kicsit rövidítettünk, ennek ellenére még igy is kb. 19 km-tert teljesítettünk. Mindenki kellemes fáradtsággal fejezte be a mai gyaloglást. Új információkkal lettek gazdagabbak a résztvevők, új helyszíneket fedezhettünk fel, ahová nem sűrűn jut el az ember. Egy a lényeg, mindenkinek sikerült gazdagítani a tudását. Legközelebb április 1-én már egy igazi túrán lehet résztvenni, a Pilisbe utazunk, Pilisszentkereszt, Pomáz környékén fogunk gyalogolni. Az ügyesebbek 9 db bélyegzőt gyűjthetnek össze a Pilisi Vándorlás és a Pilisi Kilátások jelvényszerző füzetükbe!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Kutasi Zsuzsa (KZs), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu