2022 május 7, Kerekezés Budapestre - Sz.batta-Budapest-Biatorbágy-Sz.bat

Annak ellenére, hogy az éves túraterv szerint már a második kerékpáros programnak kellett volna lennie, valójában csak az első lett, mivel a szezonnyitó Csepel-szigeti programunkat az eső elmosta. Az időjárás nem mindig a szebbik oldalát mutatta, többen még elő sem vették a kerékpárjaikat, nemhogy hosszabb útra vállalkoztak volna. Emiatt kevesen jelentkeztek, ráadásul csütörtökig a hétvére kifejezetten esős időt prognosztizáltak, mely csak pénteken fordult át kiránduló időbe. Ugyan voltak érdeklődök és jelentkezők, de szép lassan leforgácsolódott a számuk, még az indulás napján is volt visszamondás! Így reggel Százhalombattáról mindössze ketten indultunk el, Érden egy taggal bővültünk. Mivel már magasabb fokozatba kapcsolódott Budapest-Balaton kerékpárút (BUBA) építése, az első 25-30 km-es szakaszt már át is adták, kíváncsiságból kipróbáltuk a Budapesti kivezető szakaszt. Ez volt a tervezett útvonal:

Útvonal: Százhalombatta - Érd - Sóskút - Biatorbágy - Törökbálint - Budaörs - Budapest, Kelenföld - Budafok - Nagytétény - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 76m
Emelkedő: 600m
Minősítő pontszám: 38+6=44 pont

A biztonság kedvéért reggel elmentem a találkozó pontra, hátha valaki meggondolta magát, és kerekezni szeretett volna. Senki nem jött el, így egyedül indultam el. A másik százhalombattai társam Óvárosban csatlakozott hozzám. Irány Érd, ahova hamar átértünk. Miközben harmadik társunkat vártuk, kihasználtuk az időt, gyorsan átnéztük a kerékpárjainkat, ellenőriztük a gumik nyomását. Az első réteg ruhánktól is megszabadultunk. Nemsokára teljes lett a létszám, hárman indultunk tovább Sóskút érintésével Biatorbágyra. Itt csatlakozik be Etyek felől a Balatoni kerékpárút, melyet tavaly ősszel már megjártunk. Biatorbágyot elérve azt tapasztaltuk, hogy a településen belül még nincs kerékpárút, állítólag a helyi tiltakozás miatt, így a régi átvezető főúton kerekeztünk el a vasútállomásig. Itt már volt némi nyüzsgés, a közelben alakították ki a termelői piacot. Megálltunk szétnézni, pihenni egy rövidet.

Biatorbágyot a régi vasúti nyomvonalon kialakított kerékpárúton hagytuk el. A kerékpárút átvezet a nevezetes Viadukton. 1931.09.13-án Matuska Szilveszter felrobbantotta a bécsi gyorsvonatot, 22 ember halálát okozva ezáltal. A gőzmozdony az első kocsikkal együtt a 26 méteres mélységbe zuhant. A két völgyhíd közül a déli le van zárva, az északi viszont látogatható, kilátóként és kerékpárútként funkcionál. 2002-ben ipari műemléknek nyilvánították. A hídon már több érdeklődővel, fényképező emberrel találkozunk. Mi is így tettünk, mivel nem mindennapi a látvány a magasból. A hidat elhagyva továbbra is a vasút nyomvonalát követtük a jóminőségű, széles úton. Bár mindenfelé ilyenen lehetne kerekezni! Csendes, autómentes úton haladtunk Törökbálintig, ahol kereszteztük az M0-ás autópályát. A települést mellékutcákon haladva keresztezük, majd újra kerékpárútra tértünk rá. Kamaraerdőig ezen haladhattunk, de itt sajnos vége lett a kerékpárútnak.

Budaőrs felé vettük az irányt, érintettük a repülőteret, majd a virágpiacot. Itt hétvégenként bolhapiac van. Megálltunk egy hosszabb pihenőre, nézelődtünk egyet a piacon. A pihenő után Kelenföld következett, a vasútállomás aluljáróján tértünk át a túloldalra. Innen már hazafelé kerekeztünk. Az eredeti tervben a Koszai-gát is szerepelt, de ezt most kihagytuk. Budafok felé vettük az irányt, a Duna-parton vezetett az utunk. Az utóbbi időben itt is voltak komolyabb fejlesztések. Elhaladtunk a Nagytétényi Száraz-Rudnyánszky kastély mellett, pár fotót készítettünk a késő barokk épületről. Érdet elérve újra kétfőre fogyott a csapatunk. Mi Érdet az Óvárosban levő, szépen felújított pincesoron hagytuk el. Az úgynevezett római úton toltuk fel a kerékpárjainkat a magaspartra. Százhalombattára a Régészeti Parknál érkeztünk el. Innen mindenki hazafele vette az irányt.

Szép utunk volt, kellemes, ideális időjárással. Sajnálatos, hogy nem jöttünk össze többen. Mi hárman mindenesetre jól éreztük magunkat, élményekkel lettünk gazdagabbak. Leközelebb egyhetes kerékpározás lesz Veszprém környékén július 31. – augusztus 7 között. Sok-sok látnivaló, emelkedő, lejtő vár a résztvevőkre. Én mindenesetre ott leszek! Május 14-én viszont gyalogtúra következik a Rám-szakadékba, a Dömös-Esztergom közti útvonalon gyalogolhatunk majd.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu