2021 június 13, Georgiades Gábor megemlékezés, Százhalombatta

Ez idő tájt szoktunk megemlékezni Georgiades Gáborról, aki 2004-ben hagyta el a szakosztályunkat, melynek alapító tagja volt, haláláig pedig a vezetője. 2019-ben sem tudtunk már eljutni autóbusszal Királyházára, ahol a volt OKGT-s kulcsosház udvarán, 2005-ben felállítottuk Georgiades Gábor kopjafáját. Ismételten Százhalombattán, a Kálvin Parkban ültetett tölgyfánál gyűltünk össze a megemlékezésre A 2019 évi Sommerfest fesztivál során szenvedett sérüléseket szerencsére túlélte a tölgyfánk, szépen megerősödött. A fa szépen növekedik, erősödik!

A megemlékezés 2021. június 13-ra, 10 órára volt meghirdetve a tölgyfához. Ismételten sokan jöttünk össze, kb. 90-en lehettünk a tölgyfa körül. A szakosztályi tagokon kívül régi túratársakat is felfedezhettünk a jelenlevők között, számomra sok ismeretlen arc is volt. A Pest Megyei Természetbarát Szövetség, az abonyiak, a tápiószeleiek is eljöttek az ünnepi alkalomra. Először Muskovics András szakosztályvezető köszöntötte a megjelenteket. Gábor munkásságát most nem részletezte, a korábbi években ez mindig megtörtént. Beszélt a tölgyfa hányattatásáról, de utalt rá, hogy a tölgy túl fog élni minket, emlékeztet majd Gáborra, akár 100 évet is megérhet, nem úgy, mint mi. Pár mondattal utalt a COVID vírus miatti elmaradt túrákra, összejövetelekre, de bizakodva mondta, hogy a következő időszakban már talán nem lesz korlátozás a túrák szervezésében.

Lipák István barátunk, a Tápiószelei Természetbarát Szakosztály vezetője is mondott pár mondatot Gáborról. Georgiades Éva, Gábor felesége is hozzászólt az elmondottakhoz, mielőtt a szakosztályi tagokból verbuválódott alkalmi előadó csoport műsora megkezdődött. Az alábbi szavalatok, énekek hangzottak el:

  • Bevezető (Kutasi Zsuzsa)
  • A hallgatag erdő (Cryllus Dániel) ének
  • Radnóti Miklós: Nem tudhatom (Gajdó Jánosné)
  • Áprily Lajos: Szeret az erdő (Kovács Pisti)
  • Vörösmarty Mihály: Virág és pillangó (Kutasi Zsuzsa)
  • Juhász Gyula: Alkonyati órák (Kérdy Margó)
  • Honfoglalás (Demjén Ferenc) ének

Az utolsó számot közösen énekelték el a jelenlévők. A megemlékezést Muskovics András zárta le a koszorúk elhelyezésével. Mindenkinek sok szép túrát kívánt a következő időkre. Remélte, hogy jövőre ugyanitt fog találkozni a sok turista, a sok megemlékező.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu