2021 május 8, Kerekezés Szentendrére - Szentendre

Az idén elég hamar elkövetkezett az első kerékpáros túra után a második. Három hét után újra nyeregbe szálltunk. Két évvel ezelőtt, a Kőszegi-hegységbe szervezett program miatt volt kevés résztvevő, a tavalyi évben a COVID vírus miatt elmaradt a program. Ebben az évben sikerült pótolni ezt a programunkat. Ámbár az időjárás továbbra sem az ideális arcát mutatta, az előrejelzések szerint, a sokévi átlaghoz képest hidegebbet prognosztizáltak. Pénteken, az indulás előtti napon is hideg volt, némi eső is esett, így nem csoda, hogy a túra iránt érdeklődök közül jópáran visszaléptek. Mindezek után 2 fő Százhalombattáról, 2 fő Érdről jött el a találkozóhelyre. Ez volt a tervünk:

Útvonal: Budapest – Margit-sziget – Nép-sziget – Szentendre – Óbudai-sziget – Margit-sziget – Budapest
Túratáv: 68 km (ebből 5 km földút)
Emelkedő: 300 m
Minősítő pontszám: 32+3+5=40 pont

A találkozó Budapesten, a Műegyetem előtti rakparton volt. Itt leparkolhattunk a gépkocsikkal, innen kezdtük el a kerékpártúránkat. A kerékpárúton nem északnak Szentendre felé, hanem délre, a Petőfi híd felé indultunk el. Itt átkeltünk a Pesti oldalra a hídon. A Nehru parknál rátértünk ismét a kerékpárútra, majd elhaladtunk a Bálna mellett. Rákanyarodtunk a Pesti rakpartra. Kihasználtuk a lehetőséget, hogy hétvégenként le van zárva gépkocsiforgalom elől a rakpart. Így csak sétáló, futó, és kerékpárosok vehetik igénybe az egész útszakaszt. Mi is kényelmesen haladtunk a Szabadság, Erzsébet és a Lánchíd alatt. Közben élveztük a budai panorámát. Elhaladtunk a Parlament elött, majd rátértünk a Margit hídra, lekanyarodtunk a a Margit-szigetre. A kellemes idő kicsalta az embereket, a hídon már élénk mozgolódás volt. Ennek ellenére a szigeten még kényelmesem lehetett haladni. Elhaladtunk az állatkert mellett, majd megálltunk a Domonkos kolostor romjainál. Megnéztük Szent Margit sírhelyét, valamint körbejártuk a romkertet. Elhaladtunk a Szent Mihály kápolna és Termál szálló mellett, itt láttuk a héten lecsapott szélvihar nyomait. Egy méretes platán dőlt le a szálló épületére.

A szigetet elhagyva, az Árpád hídon éppen nagytakarítás volt, szép tiszta frissen mosott járdán értük el újra a Pesti oldalt. A kerékpárutat ismét elérve, a Dagály fürdő mellett elhaladva elkanyarodtunk a Duna Aréna mellett. Itt jelenleg a kezdődő Európa bajnokság előkészületei zajlanak. Utunkat a kicsit beljebb folytattuk építkezések miatt, de a Marina lakóparknál ismét visszatértünk a parti útra. Nemsokára elértük a Népszigeti átjárót. Macerás volt felvinni a bicikliket a lépcsőn, de a hídon már szép kilátás fogadott Bennünket. A szigeten, a parti úton haladtunk, majd az épp nyitásra készülődő buli helyek mellett haladtunk el. Az Újpesti vasúti hídra tértünk át, jutottunk át a Budai oldalra. A Római parton folytattunk utunkat. Errefelé már több ember mozgott, érezhetőbb volt a megnövekedett létszám. Sokan sétálgattak, sok kerthelyiség is ki volt nyitva. Ez nem könnyíti meg a kerékpározást. A hajós élet sem ment ki a divatból, a csónakházaknál külön kell figyelni az emberekre. Rövid időn belül rátértünk a nemrégen felújított gátra, ahol széles, jó úton haladhattunk tovább Szentendre felé. Nemsokára a Megyeri hídnál elértük a felújított Szentendrei kerékpárutat. A Lupa-tónál rövid pihenőt tartottunk. Az új kerékpáros hídon beértünk Szentendrére, néhány km utám a belvárost a Duna korzón értük el.

Szentendre központját elérve leszálltunk a kerékpárokról, Gyalogosan sétáltunk a város utcáin. Látszott, hogy igazából még nem indult be az idegenforgalom, külföldivel is csak elvétve találkoztunk. A boltok is csak a közvetlen központban voltak nyitva, ahogy kifelé haladtunk a városból, egyre több boltot láttunk bezárva. A központot elhagyva, felkapaszkodtunk a Bartok Béla útig, ahonnan élveztük a kilátást. A Templom-dombon pihentünk egyet, megnéztük a katolikus templomot, majd belváros, és a sétáló utcán haladtunk kifelé. Búcsúzásul egy fagylaltot is elnyaltunk. Szentendrét elhagyva újra érintettük a Lupa-tavat majd a Megyeri hídon áthaladva értünk át a Pesti oldalra. A Váci úton haladtunk a főváros felé. Hamar elértük a Népszigetet. Az Újpesti vasúti hídon átkelve újra a Budai oldalra jutottunk. Elhaladtunk a Gázgyár épületei mellet, majd az Infó parkon keresztül ismét kijutottunk a Duna partra. A K-hídon, az Óbudai-szigetnél egy kört tettük, de nem sikerült a hajógyár területére jutni. Következett Óbuda központja, az esernyős szobroknál álltunk meg rövid pihenőre. Kívülről megtekintettük a Zichy kastélyt. Következett az Árpád híd és a Margit- sziget. Megcsodáltuk a Zenélőkutat, a Japánkertet, a Ferences templom romját. A reggelhez képest jóval több ember sétált a szigeten, sokan napoztak, piknikeztek a füves részeken. A Margit híd után a Budai oldalra jutottunk. Batthyány tér, Lánchíd, Várkert bazár, Szabadság híd érintésével eljutottunk a Műegyetemhez, ahonnan reggel elindultunk.

Jól éreztük magunkat, és természetesen élményekkel gazdagabban fejeztük be a kerékpáros túránkat. A megszokott éves harmadik kerékpározásra ősszel kerül majd sor. Akkor majd az etyeki Olár Péter emléktúra kerül megrendezésre szeptember 18-án. Etyeki dombvidék lesz a cél. Remélhetőleg oda többen fognak eljönni, mint a mai napon. Hamarosan a gyalogos túrák is elkezdődnek. Május 15-én a Visegrádi-hegységben fogunk gyalogolni, Dunabogdány -Pilisszentlászló – Szentendre útvonalon




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu