2020 szeptember 19, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Az idei évre betervezett kerékpáros programokat elég rendesen átszervezte az élet. A tavaszi és a nyár eleji kerékpáros túrák a koronavírus miatt elmaradtak, az Olár Péter emléktúra viszont már megtartható volt. Ez sem volt sima ügy, mint utólag kiderült, a csoporton belül egy másik programmal is ütközött a kiírás. A városban most lett megtartva az őszi lomtalanítás. Többen érdeklődtek a túra iránt, de jelentkezésig csak néhányan jutottak el. Ebből is néhányan visszamondták, végül is 3 fő maradt, ennyien indultunk el reggel a városból. Egy fő csatlakozott még útközben hozzánk. Az időjárásra nem lehetett panasz, a hűvös reggel után napközben 25 OC körül alakult a hőmérséklet, és ez kerékpározásra ideális. Ez volt a tervezett útvonal:

Útvonal: Százhalombatta – Érd – Tárnok – Tordas – Gyúró – Etyek – Biatorbágy –Sóskút – Érd – Százhalombatta
Túratáv: 70 km (ebből 10 km földút, 10 km makadám)
Emelkedő: 600 m (ebből terep 250 m)
Minősítő pontszám: 25+3,5+20+5=54 pont

Az indulás 8 órára volt megbeszélve az E-Batta elől. Éva már itt volt, némi várakozás után elindultunk. Az erőműnél még 1 fő csatlakozott hozzánk, így a battai csapat teljessé vált. A várost a 6-os út felé hagytuk el. Érd, Tárnok következett, majd Pusztazámor felé vettük az irányt. A Regionális Hulladéklerakó elött letértünk a közútról. Köves, de jól járható úton haladtunk Erdőmajor, majd Tordas felé. Hol jobb, hol kevésbé jó úton kerekeztünk. A természeti környezet változatos errefelé. Így értünk el a Tordasi csárdához, itt egészültünk ki még egy fővel. Most már négyen tekertünk Etyek felé. Néhány éve a csárda leégett, azóta viszont rendbehozták. Egy Western falut is építettek, ez is várja a kalandvágyókat.

Tordast elhagyva, a Szent László-patak menti kerékpárúton haladtunk a Gyúrói peca tóig. Itt egy kerékpáros pihenőt alakítottak ki, ahol meg is álltunk. A pihenő melletti fűzfán horgolt terítőkből az egész fa törzsét beborították, valamint egy mini Dinó parkot is kialakítottak 15-20 cm-es dinó figurákból. Nagyon ötletes, egyedi pihenőhely lett. Gyúrót a Szőlőhegyi úton hagytuk el, majd egyre nehezebben járható köves úton folytattuk utunkat az Ercsi-Etyek kerékpárúton. Állítólag ez a nyomvonala a Balatonra menő kerékpárútnak. Kíváncsi lennék, hogy hány illetékes szakember járt erre az út átadás óta! Nemsokára már az Etyeki szőlők mellett vezetett az utunk, tavaly ilyenkor már javában folyt a szüret, de most nem láttuk a nagy szüretelőgépeket, csak kézzel szüretelőkkel találkoztunk. Az út mellett sok volt a szőlő, mindig találtunk kóstolni valót. Volt egy rövidebb megállás a mandulásban, majd nemsokára elértük a Etyek-Alcsútdobozi utat.

Etyekre egy kis emelkedő árán begurultunk. A Magyar-kút mellett, majd a központon keresztül a Kattra pincészetet céloztuk meg. Most jó volt az időzítésünk, must is volt a bor mellett. Mi kétféle bort kóstolunk meg, hozzá megettük az otthoni szendvicsünket. A hosszabb pihenő után Biatorbágy felé vettük az irányt. Meg sem álltunk Sóskúti cukrászdáig. Ki egy sütit, ki egy fagyit rendelt magának. Következett Érd, itt szétvált a csapat Ercsi és Százhalombatta felé vezető ágra. Lényegében azon az úton tértünk vissza, ahol reggel kerekeztünk. Ez volt az első és az utolsó idei kerékpározásunk. Annak ellenére, hogy csak négyen jöttünk össze, kijelenthetem, hogy nagyon jól sikerült túrát hoztunk össze a kerekezésre kiváló időben. Csak remélni tudom, legközebb nem fog ütközni a túrakiírásunkba más program, és több lesz a résztvevő! Jövő tavasszal várom a vállalkozó kedvű kerékpárosokat egy Csepel-szigeti kerékpározásra, remélhetőleg addig már nem lesz koronavírus. De mindent egybevetve szép meleg, napsütéses időnk volt, mi négyen jól éreztük magunkat.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu