2020 június 7, Megemlékezés Georgiades Gáborról - Százhalombatta

2019-ben sem tudtunk már eljutni autóbusszal Királyházára, ahol a volt OKGT-s kulcsosház udvarán, 2005-ben felállítottuk Georgiades Gábor kopjafáját. Az erdészettel korábban meggyűlt a bajunk, az autóbuszunkat számunkra horribilis összegért engedték volna be Királyházára, mondván felvezető kocsit biztosítanak a kulcsosházhoz való eljutáshoz. Ez kb. 50 000, Ft-ba került volna Nekünk! Pechünkre 2019-ben hiába terveztük a diósjenői indulást, a buszunk váratlanul lerobbant, így otthon maradtunk. A koszorút később, szeptember 5-én helyeztük el pár szakosztályi tag részvételével a kopjafára. 2018 őszén, a Százhalombattai tagjainknak köszönhetően a Kálvin Parkban tölgyfát ültettünk el Gábor emlékére. A tavalyi év viszontagságos volt a tölgyfára nézve, a Sommerfest során egy autó áthaladt rajta, a vezérág eltörött. A gondos kezeknek köszönhetően egy év múltával rendbe jött a fa, szépen növekedik! Ilyen előzmények után a Kálvin Parkba, a tölgyfához hirdettük meg Gábor emléknapját.

A megemlékezés 2020. június 7-én 10 órára volt meghirdetve a tölgyfához. Majdnem 90-en jöttünk össze a tölgyfa körül! A szakosztályi tagokon kívül régi túratársakat is felfedezhettünk a megemlékezők között. A Pest Megyei Természetbarát Szövetséget 7-en képviselték, Bognár Márta, Kovács Hedvig, Sipos István és felesége, Lipák István és felesége valamint Bajor László. A Magyar Természetjáró Szövetséget Jónás Beáta képviselte, aki a Turista Magazin egyik szerkesztője. A Százhalombatta Városi Önkormányzat részéről Török Sándor alpolgármester, és Szalai Attila képviselő vett részt az ünnepélyen. A Halom TV is megjelent, rövid összefoglalót készítettek a megemlékezésről.

A megemlékezést Kovi Mari vezette le. Először Muskovics András szakosztályvezető köszöntötte a megjelenteket. Gábor munkásságát röviden ismertette. Gábor turista életútjának főbb állomásai az alábbiak voltak:

Dunai Finomító Természetbarát szakosztályának vezetője 1973 - 2004
Dunai Kőolaj SK elnökségének tagja 1974 évi megszűnésig
Pest megyei Természetbarát Szövetség elnökségének tagja 1976 - 2004
Pest megyei Természetbarát Szövetség elnöke 1991 - 2004
Magyar Természetbarát Szövetség elnökségének tagja 1994 - 2000
Magyar Természetbarát Szövetség alelnöke 1996 - 2000
MTSZ Verseny Albizottság tagja 1990 - 2004
2010-ben róla nevezték el a Százhalombattai Sport Múzeumot.
2016-ban poszthumusz Díszpolgári címben részesült.

Ezután Török Sándor alpolgármester méltatta Gábor városi munkásságát. Személyes élményekkel is emlékezett Gáborra, aki 2016-ban nem véletlenül lett Százhalombatta díszpolgára. Lipák István barátunk, a Tápiószelei természetbarát Szakosztály vezetője is meleg szavakkal beszélt Gáborról. Georgiades Éva, Gábor felesége kiegészítette Gábor életútját.

Ezután következett a szakosztályi tagokból verbuválódott alkalmi előadó csoport műsora. Az alábbi szavalatok, énekek hangzottak el:

  • Kutasi Zsuzsa - Bevezető
  • Ének - Indulj el egy úton (Muzsikás együttes)
  • Kovács István - Reményik Sándor, Bevezető ének
  • Kérdy Zoltánné - Áprily Lajos, Szeret az erdő
  • Németh Györgyi - saját vers, Ültess fát
  • Ének - Erdő közepében járok (Republic együttes)
  • Kutasi Zsuzsa - Tompa Mihály, A vándor könyvébe
  • Kérdy Zoltánné - Áprily Lajos, Útravaló
  • Pogány András - Radnóti Miklós, Nem tudhatom
  • Ének - Honfoglalás (Demjén Ferenc)

A színvonalas műsor után Muskovics András szakosztályvezető bezárta a megemlékezést. Felhívta a jelenlévők figyelmét, hogy végre elkezdődnek az idei túrák! Az első gyaloglásunk a Bükkbe vezet 2020.06.13-án. Az Országos Kék Túra útvonalából a Bánkút-Uppony közötti szakaszt fogjuk bejárni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu