2019 szeptember 21, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Megjött az ősz, rövidülnek a nappalok, ezzel együtt hűvösebbek lettek a reggelek, lassan vége lesz a kerékpáros korszaknak. A túrára jelentkezést most is mindenki az utolsó pillanatra hagyta. Ahogy közeledett az indulás időpontja úgy élénkült az érdeklődés a túra iránt, így lassan növekedett a létszám. Ezt az útvonalat terveztük be a mai napi bringás túrára:

Útvonal: Százhalombatta –Pusztazámor– Gyúró – Etyek – Biatorbágy –Sóskút – Érd – Százhalombatta
Túratáv: 70km (ebből 20km földút)
Emelkedő: 600m (ebből terep 250m)
Minősítő pontszám: 25+3,5+20+5=54 pont

Az indulást reggel 8 órára beszéltük meg az E-Batta Kultúrkocsma elöl, ahol ekkor már öten vártak rám. A csapat egy része eleve nem jött föl a város központjába, mivel az óvárosiak az erőmű körforgalomi csomópontjánál vártak minket. Itt újabb 6 fővel gyarapodtunk. Így összegyűlve vettük az irányt kifelé a városból. Kereszteztük a 6-os, majd az M6-os autótpályát, így értünk át Érdre, ahol további 2 fővel bővült a kis csapatunk. Most már teljes létszámban folytattuk utunkat Tárnokon keresztül Pusztazámorra. Elhaladtunk a Pusztazámori Regionális Hulladéklarakó mellett, majd bekerekeztünk a település központjába. Itt ketten kiváltak közölünk, hogy rövidítsék a mai túra útvonalát. Ők egyből Sóskút felé vették az irányt. A csapatunk a temetőben lévő remeteséghez hajtott fel, ahol tartottunk egy kis pihenőt. Indulás után letértünk a szilád útról, és az elején jobb, később rosszabb minőségű földúton haladtunk tovább. Volt olyan szakasz, ahol még le is kellet szállni a kerékpárról, olyan homokos, laza volt az út, hogy képtelenség volt kerékpárral haladni rajta. Nemsokára a Gyúrói reptér mellett elhaladva elértük az Ercsi-Etyek kerékpárutat. Ez az út tavaly óta semmivel sem lett jobb, sőt újabb árkok keletkeztek a nyári esők következtében. A szőlőkig már csak egy erősebb emelkedő választott el, amit hamarosan le is küzdöttünk. Itt újabb pihenő, némi szőlő kostolás, majd megálltunk a keresztnél. Itt már javában folyt a szüret, két szőlő kombájn is dolgozott, sorban álltak a traktorok, hogy a begyűjtött szőlőt minél hamarább elszállítsák feldolgozásra. Mellettük elhaladva folytattuk az utunkat. Még a szőlőben megálltunk a mandulasoron, és a szerencsések még mandulát is gyűjthettek. Nemsokára elértük az Etyek-Alcsútdoboz közötti műutat.

Megálltunk a Korda stúdiónál, majd begurultunk Etyekre. Elhaladtunk a Gasztró-sétányon, ahol a pincetulajdonosok kínálták ételeiket, italaikat. Etyek központja felé vettük az irányt. Ekkor egy kis baleset történt, ugyanis az útra hullott sóder miatt egyik társunk alól kicsúszott a kerékpár, de szerencsére komolyabb gond nélkül folytathattuk az utunkat. Elhaladtunk a csokoládé manufaktúra mellett, majd a központ elhagyása után betértünk a Kattra pincészethez. A kellemes időt kihasználva a szabadtéri padoknál letelepedtünk, megkóstoltuk az idei bort. Megettük az otthonról hozott eledelünket, majd felkerekedtük. Elindultunk hazafelé. Biatorbágy érintésével Sóskút következett, ahol a cukrászdánál álltunk meg a lányok kedvéért. Következett Tárnok, majd Érd. Itt elváltunk az érdiektől, mi meg folytattuk az utunkat. Nemsokára már az ismert úton tekertünk hazafelé. A 6-os utat érintve már csak egy ugrás volt Százhalombattáig. Szétszéledt a battai csapat, a többség hazament, én viszont még meglátogattam a római katolikus templomot, mivel a Kulturális Örökségi napok keretében megtekinthető a templom, vezetéssel és ismertetéssel. Meghallgattam a templom történetét, majd felmásztam templomtoronyba. A harangok mellől élveztem a panorámát. Ezzel zártam a mai kerekezésünket.

Annak ellenére, hogy a kerekezni vágyók az utolsó pillanatban jelentkeztek, jó néhányan gyűltünk össze. Aki eljött, az eszményi, kerekezésre kiváló időben tehette meg a mai utat. Ezzel vége az idei kerékpáros programjainknak, legközelebb tavasszal a Csepel szigeti kerekezéssel fogunk kezdeni. Jó hír, hogy a komp újra üzemel! Szeptember 28-ra gyalogtúra került meghirdetésre, a Pilisbe megyünk túrázni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Novák Zsuzsa (NZs), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu