2019 április 13, Kerékpártúra - Csepel-sziget

Elérkezett az év első kerékpáros túrája. A reggeli hűvös idő után gyorsan melegedik a levegő, ideális tavaszi az időjárás kerekezés szempontjából. Virágpompában vannak a gyümölcsfák. Nem szerencsésen indult a szezon, eredetileg a szokásos év eleji Csepel-szigeti volt betervezve. Egy héttel az indulás előtt a Százhalombattai komp vontató hajója szerencsétlenül ráfutott egy uszadék fára, amitől megsérült, majdnem elsüllyedt. Csak az uszály tartotta fenn a vízen. Emiatt kénytelen voltam alternatívakban gondolkodni. Felmerült bennem, esetleg Ercsiben kéne átjutni a Csepel-szigetre, de az utóbbi napokban leesett csapadék mennyisége miatt ez nem tűnt jó megoldásnak, mivel földúton kellene kerekezni. Végül egy környékbeli útvonalat választottam a túrára:

Útvonal: Százhalombatta – Érd – Tárnok – Pusztazámor - Sóskút – Érd – Százhalombatta
Túratáv: 55 km (ebből 10 km földút)
Emelkedő: 355 m
Minősítő pontszám: 10+22,5+3,6=36 pont

Egy héttel az indulás előtt még meleg, napos, száraz idő volt, de ahogy közeledett az indulás, megváltozott az időjárás. Aminek a földművelők örülnek, az a bicajozástól elriassza az embereket. Nem jeleztek egésznapos esőt és jelentős lehűlést sem. Sajnos volt egy kis szél, és ez már sok volt az eddig jelentkezőknek. Sorban kaptam a visszalépéseket, igy az indulás reggelén már csak a leglelkesebbekben bízhattam. Szombaton, mikor a megbeszélt találkozó pontra értem, én voltam az első, és ez 10 perc múlva is így volt. Egy gyors telefon az utolsó lelkes kerékpáros felé, aki idáig nem mondta le a mai túrát, de vele sem volt szerencsém, ő sem jön. Önmagammal megbeszélve úgy döntöttem, hogy egyszemélyes csapatként én letekerem a tervezett útvonalat.

A várost a Dunamenti Hőerőmű mellett, a Csenterics úton hagytam el. A szembeszél nehezítette a haladást, A 6-os utat átszelve, és az M6-os autópálya felett áthaladva már jó minőségű makadám úton haladhattam Érd felé. Itt rátértem a Sóskúti útra, majd Tárnok felé tértem le. A település után az M7-es felüljáró következett. A Sóskúti Ipari Parknál Pusztazámor felé kanyarodtam. Érintettem a Pusztazámori Regionális Hulladéklerakót, majd nemsokára beértem Pusztazámorra. A központban, a Szent Imre szobornál megálltam egy kis időre. A pihenő után a Barcza-kastély mellett elhaladva folytattam az utamat Sóskút felé. Itt újra Érd felé vettem az irányt, de még mielőtt elértem volna a települést a Tárnoki Öreg-hegy alatti útra tértem le.

Érden a Postástelep és a Tusculánum között haladtam el, majd a mostanában átadott új vasúti felüljárón át jutottam el a Fehérvári útra. Innen a városközpont felé vettem az irányt. Elhaladtam az új rendőrségi épület mellett, majd a piacra tekertem le. 11 órakor már a piacon voltam, ahol egy hosszabb pihenőt tartottam. Végignézem az egész kínálatot, persze nem feledkeztem meg a lángosról sem, ez számomra már hagyomány. Mivel az idő nem szorított, bejártam az ófalusi részt, megnéztem a minaretet, a termálfürdőt, a forrást, az elbontott kastély melletti II. Lajos emlékhelyet. A nemrég felújított pincesoron hagytam el a települést. Érd és Százhalombatta között elkanyarodtam a sáncok felé, a magaspartról pompás panoráma nyílik a Dunára. A várost a Régészeti Parknál értem el. Rövid időn belül hazaértem.

A szelet leszámítva, jó idő volt, még a nap is kisütött. Végül is kerekezésre elég kellemes volt az idő, eső sem zavart meg a túrát. Mindent egybevéve már 14 órára itthon voltam. Bánhatják azok, akik megijedtek az időjárás előrejelzéstől és lemondták a túrát! A kerekező csapatnak felajánlom, hogy egy más alkalommal bepótoljuk a Csepel-szigeti programot. A következő kerekezésünkre 8-án kerül sor. Szentendrére fogunk eltekerni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu