2016 április 9, Országos kéken - Börzsöny

A mai napon ismét az Országos Kék Túra útvonalán gyalogoltunk, Nagymarosról a Kisinóci turistaházig jártuk be a börzsönyi szakaszt. Nagy volt a túljelentkezés, többen otthon maradtak a felelőtlen, utolsó pillanatban történt lemondások miatt. Sőt, olyan tagunk is volt, aki még a fáradságot sem vette, hogy közölje, nem jön el a túrára! Valamilyen szankcióval fogok élni velük szemben, hiszen miattuk öten otthon maradtak, pedig Ők nem ijedtek meg az időjárás előrejelzésétől! Eredetileg 65 fő jelentkezett, végül 45-en vettünk részt a mai túrán. Heten maradtak le a felelőtlen társak miatt. Nem volt túl kedvező az időjárás előrejelzés, lehűlést, esőt jósoltak szombatra. A nagy létszámú visszamondás ennek volt köszönhető. A szokásos hat órai százhalombattai indulás után az autóbuszunk Tárnok, Érd, Budapest, Kosztolányi Dezső tér érintésével jutottunk el Nagymarosra, a vasútállomás közelébe. Közben Vácon megálltunk az egyik üzemanyagtöltő állomáson kávézni, dolgainkat elvégezni. Több mint félórát elvesztegettünk a sorban állás miatt, mindössze 1 db WC volt ezen a kúton! Kilenc órakor a hosszabb túrát választók Nagymarosról kezdték meg a gyaloglást. Eredetileg ez a két variáció került kiírásra a mai napra:

Útvonal: Nagymaros, komp (105m, ) - Szent Mihály-hegy (484m, ) - Hegyes-tető (482m, ) - Törökmező th. (175m, ) - Kóspallag (270m, ) - Kisinóci th. (330m, )
Túratáv: 20km
Emelkedő: 800m
Minősítő pontszám: 30+16=46 pont

Alternatív útvonal: Törökmező th. (175m, ) - Kóspallag (270m, ) - Kisinóci th. (330m, )
Túratáv: 9km
Emelkedő: 300m
Minősítő pontszám: 13,5+6=20 pont

Kialakult egy harmadik útvonal is. 18-an ezt választották, Ők kikerülték a Szent Mihály hegyet és a Hegyes-tetőt. A kék keresztjelzésen indultak el, majd a Köves-mezőnél tértek rá az OKT útvonalára. Az alábbi útvonalat járták be:

Alternatív útvonal: Nagymaros, komp (105m, ) - Köves-mező (482m, ) - Törökmező th. (175m, ) - Kóspallag (270m, ) - Kisinóci th. (330m, )
Túratáv: 16km
Emelkedő: 580m
Minősítő pontszám: 24+11,6=36 pont

A nagymarosi vasútállomáson megkerestük az OKT bélyegzőjét, a pecsételéssel is elment kb. 20 perc. Ezután a templom elől mind a hosszabb túrások, mind a közép túrások elindultak. Felfelé indult a kék jelzésű út, az utolsó nagymarosi házat kb. 930-kor hagytuk el. Mind meredekebben haladtunk felfelé a Templom-völgyben. Kissé csúszott az éjszakai esőtől az út, a vége a hegyoldalban igen csak kellemetlen volt. Gyakorlatilag senki sem úszta meg, hogy legalább egyszer sem csúszott volna el a sáros ösvényen! A Szent Mihály nyeregbe 1010-kor értünk fel. Innen már nem volt messze a Julianus kilátó. Negyed óra elteltével már a toronynál voltunk. Sajnálatos módon továbbra is a felhőben voltunk, alig láttunk el az orrunk hegyéig. Természetesen a kilátóból sem láttunk semmit! Kb. 25 méterre lehetett ellátni. Azért megálltunk egy negyedórára, hogy bevárjuk a lassabban jövőket. Meredeken indultunk el lefelé, a rövid pihenő után tovább gyalogoltunk az Országos Kék túra útvonalán.

A Törökmezői turistaház felé vettük a lépteinket. Hosszan gyalogoltunk a Törökmező rétjein. Sok tavaszi virágzó kankalint láthattunk ezen a szakaszon. Nem sok turistával találkoztunk a mai napon! Nagy szerencsénk volt, hogy nem esett az eső, tulajdonképpen gyaloglásra kellemes volt az időjárás! 1215 környékén értük el a Törökmezői turistaházat. Pár évvel ezelőtt jártunk erre, azóta megépült a Kalandpark, valamint a Mini Állatkert alapjait is lerakták. Pecsételtünk, ebédeltünk, megnéztük a Mini Állatkert lakóit. Félórai szieztázás után indultunk tovább a mai túra második szakaszára. Nem sokat javult az idő, a turistaház utáni füves tisztásokról nem láttuk a Magas-Börzsöny csúcsait. Mezőgazdasági terület mellett gyalogoltunk egy darabig, majd egy erdei szakasz következett. 14 óra után pár perccel értük el Kóspallag szélső házait. A falu előtt kellemes piknikező helyet alakítottak ki a forrásnál, a neve Kóspallag Kapuja Erdei Pihenő. A templom előtti italozó helyen értük be a hosszútúrázók csapatát. Itt is eltöltöttünk félórát, a végső cél már nem volt messze.

1245-kor indultunk tovább a Kisinóci turistaházhoz. Elhaladtunk a falu temploma mellett, majd a modern képekkel díszített kálvária mentén jutottunk fel a falu fölötti dombra. Innen szép volt a visszatekintés a településre, mintha az idő is javulni kezdett volna. A társaság végén gyaloglók 1525-kor érték el a Kisinóci turistaházat. Itt is kb. félórát tartózkodtunk, a korábban jövők meleg levessel zárták a mai túrájukat. Összegezve a mai gyalogtúránkat, az előrejelzésekkel szemben megúsztuk az esőt. Tulajdonképpen kellemes, gyaloglásra alkalmas időt fogtunk ki. Bánhatják, akik megijedtek az előrejelzéstől! Legközelebb a Mátrában fogunk gyalogolni április 23-án, szintén az Országos Kék Túra útvonalán.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu