2015 október 31, Csavargás a Vértesben - Vértes

Majd egy hónapja nem volt szakosztályi túra, legutóbb a Gerecsében jártunk október harmadikán, kellemes időjárási viszonyok közepette. Erre a hétvégére is kedvező időt jósoltak a meteorológusok. Ez meglátszódott a létszámon, hiszen ötvenen vettünk részt a vértesi túrán, ami az őszi túráinkat tekintve kimagasló részvételi arányt jelez. Ezen felül mindössze kilencen vonták vissza az előzetes jelentkezésüket. Hat órakor indult az autóbuszunk Százhalombattáról. Érden, Tárnokon lett teljes a mai napi turista csapat. 830-ra megérkeztünk a túra kiindulási pontjára, Vérteskozma határába. Itt szállt le mindenki az autóbuszból, mindenki itt kezdte meg a túrát. A későbbiek során, napközben egy hosszabb túra is kialakult, a Farkastoroktól páran elmentünk a Körtvélyes csúcsra, ahol egy geodéziai betonoszlop található, kilátónak is használható. Ezek szerint a mai napon három különböző nehézségfokozatú túra közül lehetett választani:

Útvonal: Vérteskozma (310m, ) - Hirczy emlékmű (280m, ) - Sárkánylyuk-völgy () - Kapberek-puszta (375m, ) - Farkastorok (340m, ) - Szár (210m, , )
Túratáv: 19km
Emelkedő: 400m
Minősítő pontszám: 28,5+8=37 pont

Alternatív útvonal #1: Vérteskozma (310m, ) - Hirczy emlékmű (280m, ) - Fáni-völgy () - Szár (210m, )
Túratáv: 8km
Emelkedő: 300m
Minősítő pontszám: 12+6=0 pont

Alternatív útvonal #2: Vérteskozma (310m, ) - Hirczy emlékmű (280m, ) - Sárkánylyuk-völgy () - Kapberek-puszta (375m, ) - Farkastorok (340m, ) - Körtvélyes (480 m, ) - Szár (210m, , )
Túratáv: 22km
Emelkedő: 550m
Minősítő pontszám: 33+11=44 pont

Kicsit meglepődtünk, amikor kiszálltunk a buszból. Fűszálak, a gazok, a fák ágai igen csak deresek voltak. Az erdészeti aszfaltúton a zöld sávjelzésen indultunk el a Fáni-völgy felé. A levelek nagyobbik része már a földön volt, a völgyet szegélyező mészkősziklák most jól látszódtak. Pazar színekben pompázott az erdő a reggeli napfelkeltében. Szép képeket lehetett készíteni a lapos ellenfényben. Elhaladtunk az Ördögszószék szikla alakzat mellett, majd egy jobb kanyar után 910-kor megérkeztünk a Hirczy emlékműhöz. Itt elváltunk a rövid túrásainktól. Mi elindultunk a Sárkánylyuk-völgy felé a zöld jelzésen. Kellemes, szélcsendes időben gyalogoltunk a völgyben, élveztük a fények átszűrődését a színes lombokon. A völgy kezdetét Új-osztásnál 1030-kor értük el. Innen még negyven percet kellett gyalogolnunk Kapberek pusztáig. A hullámos útvonal idős bükkösben vezetett. Nagyon szép volt az őszi erdő! Kereszteztük közben a Mol Nyrt. egyik nagy gázvezetékének a nyiladékát. A pusztának már nyoma sincsen, de az ismeretlen katona sírjánál megálltunk elfogyasztani a szendvicseinket. Nem mentünk el a közeli Szép Ilonka-forrásig.

A pihenő után a piros keresztjelzésen elindultunk a Nádaskúti-völgy felé. Kényelmes úton gyalogoltunk. Egyszer, a régi kisvasútnál kellett csak jobban megnézni, merre vezet a jelzés. A völgyben jobb felől, hatalmas irtások kisérték az utunkat. 1235-kor értünk el a piros háromszögjelzésig a Nagy-Széna-hegy előtt. Mint utolsók, úgy döntöttünk, felmegyünk a Körtvélyes csúcsra, igen jól álltunk az idővel. Mások is így gondolkodtak, csak páran azt hitték, 500 méterre van a csúcs. Hiába van térképvázlata az embereknek, nem tudják használni! Az elágazástól 2 km a 480 m magas Körtvélyes! Jó pár emberünk a Kis-Széna-heggyel szembeni csúcson pihengetett, Őket vettük rá a csúcs felkeresésére. Végül is 26-an indultunk tovább a Körtvélyesre, melyet Kilátó-hegynek is hívnak. 1330-kor voltunk a csúcson felépített geodéziai vasbeton műtárgynál. Fel lehet rá mászni, jó állapotban vannak a létrák, valamint a platformok. Szokás szerint ki van írva, felmenni tilos és életveszélyes. Inkább tennék alkalmas kilátóvá a nagyközönség számára, mint a Csóványos, vagy a Pilis csúcsokon levőket! A Körtvélyes környéke nagyon megviselt a tavalyi jégkár miatt. Fentről szép a körpanoráma, elláttunk Tatabányáig, Oroszlányig.

20 perc elteltével elindultunk a túra utolsó szakaszára Szár felé, a piros jelzésen. Kereszteztük a Kis-Szállás-hegyet, majd balra befordultunk a Vinya-bükki-völgybe. Ezt megelőzően egy karsztbokor erdőben vezetett az út. Nagyon kellemes volt az idő, sütött a nap, változatos színekben pompázott az erdő. 1510-kor értünk ki az erdő szélére, egy lovas tanyánál. Tíz perc múltán már a falu házai között gyalogoltunk. Húsz perc után találtuk meg a korábban megérkezetteket, a falu egyik italboltjánál. Mi is megittunk egy sört, majd indultunk hazafelé a buszunkkal. Kellemes őszi túra volt a mai. Legközelebb november 7-én fogunk gyalogolni a közeli Velencei-hegységben.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu