2014 március 30, Városismereti verseny - Budapest, Városliget

Az idei Városismereti verseny ismét Budapesten, a Városligetben került megrendezésre, kellemes tavaszias időben. Hosszú évek óta rendezi már a Pest megyei Természetbarát Szövetség ezt a különös versenyt. Az ember első gondolata, hogy a Városligetet mindenki nagyon jól ismeri. A verseny során hamar kiderül, hogy ez nincs így, rengeteg apró dologra nem is gondol, amikor a Hősök terén, vagy a Vajdahunyadban sétál. A Dózsa György út, Ajtósi Dürer sor, Hermina út, Állatkerti körút által határolt területet kellett bejárniuk a versenyzőknek. A Városligetről érdemes tudni, hogy I. Lipót adományozta Pest városának a mocsaras városszéli legelőt, az Ökrösdűlőt. A fásítása után Városerdőnek nevezett területet gróf Batthyány József hercegprímás fejlesztési és fásítási kötelezettség fejében 24 évre bérelte. Létesítetett egy tavat két szigettel. (Mocsár- és Drót-sziget). Később a József nádor által alapított Szépítő Bizottmány folytatta a terület fejlesztését (az akkori Nádor-szigeten ma a Széchenyi fürdő, a Drót-(ma Széchenyi) szigeten a Vajdahunyadvár áll).

A regisztráció során mindegyik csapat megkapta a bejárandó útvonal térképét, ahova a rendezők bejelölték azokat az utcákat, melyek alapján megválaszolhatók a feladatlap kérdései. 14 családi csapat 54 fővel, 23 felnőtt csapat 58 fővel regisztrált a starthelyen. Szakosztályunkat 3 csapat képviselte, az Elekék, a Muskovics és a Bóklász. A verseny igen szoros volt, az első helyezett, a lehetséges 130 pontból 125 pontot szerzett meg. A mieink 107 és 110 pont között szerepeltek a végelszámolásnál. Ez csak a mezőny második felére volt elég. Erre a versenyre tényleg ráillik, hogy a részvétel a fontos, nem a győzelem. Mindenki jól érezte magát, a rendezők a helyzet magaslatán álltak, reklamáció egy sem volt.

Köszönjük a Pest megyei Természetbarát Szövetségnek, különösen Georgiades Gábornénak a verseny példaértékű megszervezését. Talán jövőre még többen próbára teszik játékos kedvüket a hagyományos Városismereti versenyen.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu