2013 szeptember 21, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyek

Megjött az ősz, eljött az Etyeki kerékpáros túra ideje, melyet a tavalyi évben elkereszteltünk Olár Péter kerékpáros emléktúrára, volt társunk emlékére. Megszűnt az Etyeki Kezes-lábas fesztivál pedig éveken keresztül sok embert vonzott a településre. Az őszi utolsó kerékpáros túránk is a fesztivál időpontjához igazodott, most pusztán a kerekezés kedvéért választottuk Etyeket. A változás nem vette el kedvünket, olyanok is csatlakoztak a kis csapatunkhoz, akik korábban a nagy tömeg miatt nem jöttek el. A túra napját megelőzően változékony volt az időjárás, de eltekintve az ellenszéltől, kellemes időjárási viszonyok mellett kerekezhettünk. Ezen az útvonalon kerekeztük:

Útvonal: Százhalombatta - Tárnok- Pusztazámor - Etyek - Gyúró - Sóskút - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 68km (ebből 38 km műút)
Emelkedő: 200m
Minősítő pontszám: 30+19+2+1=52 pont

A találkozó reggel 8 órakor volt Százhalombatta központjában. Elég hamar összegyűlt a csapat. Reggel még bizonytalan volt merre is induljunk, több útvonalat is tervbe vettünk. Mivel 13 órára bejelentkeztünk a Korda stúdióba, a biztonság kedvéért a rövidebb utat választottuk. Százhalombattát az erőmű mellett hagytuk el a Csenterics úton. Kereszteztük a 6-os főutat, majd az M6-os autópálya felüljáróján haladtunk Érd felé. Az elmúlt napok csapadékos időjárása következtében jókora tócsákat kellett kerülgetnünk, de azért nem volt vészes állapotban a földút. Alig értük el Érd városát mikor észrevettem, hogy leeresztett a hátsó kerekem. Gyors pumpálás, majd tovább tekertem. Sajna ez nem tartott sokáig, ez bizony tényleg defekt volt. Társaimat tovább küldtem a Tárnoki találkozó pontra, ketten nekiálltunk egy gyors gumicserének. Még szerencse, hogy hoztam magammal tartalék belsőt! Az összeszedett tüske eltávolítása után gyorsan visszaszereltük a kereket, a tárnoki találkozóhelyen utolértük társainkat.

Tárnokon az évek óta zárva levő Baltás kocsmánál volt a találkozó. Az Érdiek is idejöttek, így teljessé vált a csapat. Kovi barátunk szelepcseréje még nehezítette a gyors indulást, de ezután már csak tekernünk kellett. Tárnokot a Rákóczi, a Dózsa György és a Halász József út érintésével hagytuk el. Kereszteztük az M7-es autópályát majd elindultunk a Pusztazámori Hulladéklerakó felé. Nyitott területen tekertünk, kellemetlen erős oldalszélben, majd szél ellenében kellett felfelé tekernünk. A dombtetőn a Hulladéklerakó közelében összevártuk a csapatott, majd elindultunk Pusztazámor felé. A település központjában a Szent Imre kápolnánál tartottunk egy kis pihenőt, majd elindultunk Etyek felé a Zámori-patak völgyében. A földút elég jó minőségű volt, csak a szemből fújó szél nehezítette a haladásunkat.

Etyek központjába érkeztünk meg, ahol rövid tanácskozást tartottunk. Idejövet egy 1849-ben gyártott hatalmas szőlőprést csodálhattunk meg a faluszélen. Az ellenszél ellenére jól jöttünk, nem sokkal 11 óra után már itt voltunk, a Korda Stúdió meglátogatásáig majd 2 óra volt hátra. Ezért a hagyományoknak megfelelően elmentünk a Kattra pincészethez. Itt még nyakig voltak a szüreti munkákban, de természetesen - mint régi ismerősöket - szívesen fogadtak. A borkóstolás mellett megebédeltünk, valamint kipihentük az ellenszél okozta fáradalmakat. A pihenő után háromfelé szakadt a csapat. Viktor barátunknak délutánra más programja is volt, Õ Biatorbágy, Sóskút, Tárnok, Érd érintésével hazatekert Százhalombattára. Hatan a Korda Stúdió felé vettük az irányt, a többiek Ödönmajor, Sóskút, Tárnok útvonalon indultak tovább. Mint később kiderült, ez a csapat is kettévált Tárnokon, öten közülük még feltekertek megnézni a Tárnoki Kőfejtőt és a Tárnoki Kőtárat.

A Korda Stúdióhoz menet megnéztük a Körpincét és a Magyar-kutat. Komoly kapaszkodó árán jutottunk el a stúdióig. Ide nem szégyen feltolni a kerékpárt! A főbejárat mellett egy reneszánsz város díszlete fogadott. Idegenvezetővel jártuk be a stúdiót. Először a névadó Korda Sándor életét ismerhettük meg, majd következett a film története. Természetesen meséltek a filmkészítés kulisszatitkairól is, néhány trükköt saját magunkon is kipróbálhatunk. A végén megismerkedtünk az itt felépített díszletekkel, többek között New York város egy részével és egy reneszánsz város épületeivel. Nem mondható, hogy olcsó volt a belépő, de megérte. Két órát töltöttünk el a stúdióban.

A stúdiót elhagyva a Törley szőlészeten keresztül kerekeztünk, itt még javában tartott a szüret, több szőlővel megrakott kocsit láttunk elhaladni. Egy kis szőlőkóstoló erejéig megálltunk a Krisztus keresztnél. Utána Gyúró felé indultunk el, de még a település előtt Pusztazámor felé fordultunk. Elhaladtuk a repülőtér mellett, majd áttekertünk a településen. Pusztazámor központjában kereszteztük azt az utat, melyen reggel Etyek felé kerekeztünk. Következő település Sóskút volt, ahol találkoztunk egy esküvői menettel, hagyományos fúvós csapat zenéjére vonultak a lagzisok. Rövid pihenőt tartottunk a helyi cukrászdában, majd kellemes hátszéllel Érd felé gurultunk. Érden elváltak útjaink az itt lakóktól, majd megfogyatkozva a reggel megjárt Erőmű felé vezető úton hazaérkeztünk Százhalombattára.

Azt hiszem, aki eljött a szombati Olár Péter Kerékpáros Emléktúrára, nem bánta meg. Ugyan odafelé ellenszéllel kellett megküzdenünk, de a Korda Stúdióbeli élmények és a visszafelé út hátszele mindenkit kárpótolt. A megtett út hossza 68 km volt. A kerékpárokat lassan eltehetjük tavaszra. Legközelebb október 12-én gyalogtúrázunk a Vértesben, Pusztavám-Gánt között fogunk barangolni az őszi erdőben.

Résztvevők: Szabó Zsolt, Sefcsik Zsuzsa, Zsila Sándor, Orosz József, Geréb Jutka, Bagotai István, Bagotai Istvánné, Kovács Viktor, Győri Endre, Győri Endréné, Kovács István, Gyenesné Kajtor Éva, Muskovics András, Muskovicsné Fenyvesi Éva, Kiss Tibor, Tóth Erika




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA), Orosz József (OJ), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu