2013 április 20, Kerékpártúra - Csepel-sziget

Eljött a tavasz elsõ kerékpáros túrájának ideje. Most aztán kegyeibe fogadott az idõjárás, már nem is tavaszi hanem valósággal nyári meleggel várt minket a szombati nap. Azért izgulhattunk, a Duna éppen áradt, a magas vízállás a komp közlekedését megnehezíti. Szerencsénkre nem volt gondunk az átkeléssel. Jó lett volna ha a jelentkezések korábban történtek volna meg, többen csak az utolsó nap estéjén szóltak. Ez csak annyiban nehezítette meg a dolgomat, hogy a komphoz való kedvezmény kéréséhez egy létszám kell. Így viszont hasalni kellett a létszámot, ami bejött, úgyhogy mindenki megkapta a kedvezményt.

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigethalom - Majosháza - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetújfalu - Tököl - Százhalombatta
Túratáv: 63km
Emelkedõ: 50m
Minõsítõ pontszám: 30+16,5+1=47 pont

Százhalombattán az elsõ találkozó az Ebatta elõtt volt, itt már 6 kerékpáros várt rám. A kompnál is várakoztak páran. Közvetlenül az indulás elõtt tovább nõtt a létszám, így végül is 13-an szálltunk fel a kompra. Nem sokkal az indulás után változtatni kellett a programon. Mivel Tököl fõ útját éppen felújítják, a Szigetcsép felé vezetõ útra tértünk át. Nem sokkal Tököl után földútra tértünk. Annak ellenére, hogy néhány hete csapadékmentes volt az idõjárás, jókora tócsákat kellett kerülgetni. Nemsokára a Tököli Parkerdõnél újra szilárd burkolatú útra tértünk át. Nyaralók és hétvégi házak között kerekeztünk a Szigethalomnál lévõ Duna hídhoz.

Az átkelésnél figyelni kellett mivel itt már igen erõs a forgalom. Az elsõ lehetõségnél letértünk a nagyforgalmú útról, ismét nyaralók és hétvégi házak között kerekeztünk Majosházáig. Csak rövid szakaszon kellett földúton menni, a táv nagyobbik része szilárdburkolatú út volt. A házak között mentünk tovább. A környék nem épp a nyugalom szigete volt, mindenhonnan berregést hallottunk. Fûnyíró, fûkasza, fúrógép, motoros fûrész okozta a zajok nagy részét, a legtöbb portán lelkesen dolgoztak az ott lakók.

Ráckevét a legszebb útvonalon közelítettük meg, a Soroksári-Dunát átívelõ Árpád hídon keresztül. Közel dél volt mire megérkeztük a városba. Itt hosszabb idõt töltöttünk el pihenéssel, a piac felkeresésével. Mindenki kedvére tölthette el az idejét, vásárolhatott a piacon, vagy pikniket rendezhetett a parton az otthonról hozott harapnivalókból. A pihenõ jót tett a társaságnak, felélénkült a kis csapatunk.

Ráckevét a Savoyai kastély mellett hagytuk el, elhagyva a fõutat nyaralók és hétvégi házak között vezetett a hazavezetõ utunk. Itt már érezhetõ volt, hogy a csapat nagyobbik része idén elõször ült fel a kerékpárjára. Mind többen fészkelõdtek a nyeregben. Nem az erõnléttel volt gond, hanem az üléssel. Nemsokára elértük Szigetszentmártont, itt volt lehetõség egy kis regenerálódásra. Betértünk egy cukrászdába, ahol mindenki fagylaltot vett magának. Szigetszentmárton után Szigetújfalu felé vettük az irányt. A központba beérve, a Tökölre vezetõ utat éppen szélesítették, gépjármûvek elöl le volt zárva. Szerencsénkre kerékpárral simán el tudtunk menni az építkezés mellett. Késõbb a gáton folytattuk utunkat, élveztük, hogy miénk az út, csak hébe-hóba került elõ egy-egy jármû. Itt már a fáradság jelei mutatkoztak a csapaton, nagyon szétszóródott a társaság. Amint feltûntek a Dunai Finomító kéményei, tornyai, ismét lelkesen kezdett tekerni a kis csapatunk.

Olyan jó idõt tekertünk, hogy a 15 órai kompot simán elértük. Kellemes élményekkel zárhattuk a napot. Az idõjárás ideális volt, se meleg, se hideg nem volt, sütött a nap, ennél több nem kellett a bicajosainknak. A kerékpárosok legközelebb nyáron, június elején találkoznak mikor is Budapest környéke lesz a cél.

A résztvevõk: Galgóczy Attila, Orosz József, Zsadányi Zsolt, Gyenesné Kajtor Éva, Tótfalusi Éva, Kulcsárné Feledy Mariann, Kapuvári Mihály, Sefcsik Zsuzsa, Ferenczi Ági, Békes Erzsi, Borbás István, Tercsi Judit, Szabó Zsolt.



Ugrás az elsõre

(A mellékelt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu