2013 március 24, Városismereti Verseny - Szentendre

Az idei Városismereti verseny a szokásostól eltérõen nem Budapest egyik részén, hanem kicsit távolabb, Szentendén lett megtartva. Ez a verseny minding a tavasz jegyében került megrendezésre, de az idén még erõsen a tél hatása alatti volt az idõjárás. Néztük az idõjárás elõrejelzését, hogyan is készüljünk az egész napos sétára. De szerencsére csapadék nem volt, de a sapka, a kesztyû azért jól jött, hogy magunkkal vittük.

Az indítás, a Móricz Zsigmond Gimnázium elõterében történt. A versennyel egy idõben épp helyi választások voltak, így sorban jöttek az indítóhelyre, elnézték a szavazóhely címét. Aki viszont a városismereti versenyen szeretett volna indulni, az mind meg találta az indítás helyszínét.

A regisztráció után megkaptuk a belváros térképét, ahova a rendezõk bejelölték azokat az utcákat, melyek alapján a kérdéseket megválaszolhattuk. A térkép mellé kaptunk még három lapot, 23 képpel, valamint a feladatlapot, ahol fel volt sorolva abc sorrendben az utcák és hozzá tartozó kérdések. Induláskor megosztottuk a feladatokat, ki a képeket kellett hogy nézze, ki a térképet felügyelte és irányította a csapatot. Nem volt könnyû feladat a képek beazonosítása.

A verseny rajtja és a cél ugyan ott volt, egy kört kellett megtennünk. A városismereti versenynek elõnye is, hátránya is az volt, hogy Szentendrén került megrendezésre. Kicsit távolabb van tõlünk, mint a korábbi helyszínek, de igen szép a környék, rengeteg a látnivaló, sok emléktábla van a házfalakon, sok építészeti részlet van, amire figyelni kell. De épp ez volt a kihívás!

A verseny másik nagy elõnye, hogy olyan utcákba, helyekre is eljutottunk, ahová nem mentünk volna el, és olyan részretekre hívták fel a verseny rendezõi figyelmünket, ami mellett egyébként simán elmentünk volna. Egészen biztos, hogy új ismeretekkel, gazdagabban fejezetük be a napot, mintha nem mentünk volna el a versenyre.

A versenyt a hûvös idõ ellenére élveztük. Nem beszélve arról, hogy egészen jó eredményt értünk el, alig néhány kérdés és kép maradt csak megválaszolatlan. Hogy a végeredményünk mennyire fogja ezt tükrözni, az majd csak késõbb, a kiértékelés után fog kiderülni, a kiértékelés kézhezvételéig türelmesek leszünk. De az biztos, hogy jó, és tartalmas napot töltöttünk el Szentendrén.

A nem egészen tavaszias idõ ellenére 78 versenyzõ, 30 csapatban vett részt a városismereti rendezvényen. Kár, hogy az iskolai csapatok idén nem jöttek el, komoly színfoltja volt a sok diák korábban az utcákon. Minden köszönet a szervezõknek, fõleg Georgiades Gábornénak, Orbán Zsuzsának, és persze mindenkinek, akik hozzátettek valamit a verseny sikeres lebonyolításához. Remélhetõleg ez a hagyományos Városismereti verseny továbbra is megmarad, és még többen is eljönnek. Éljünk többen ezzel a lehetõsséggel jövõre!



Ugrás az elsõre

(A mellékelt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu