2012 szeptember 22, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Itt van szeptember vége, eljött az idei év utolsó kerékpártúrája. A héten elég változatos volt az idõjárás, hét elején még nyári meleg volt, hét közepére lehûlt a levegõ. Ennek megfelelõen a túrára jelentkezésben is látszódott ez a hullámzás. A megelõzõ héten, amíg jó idõ volt, többen is jelezték szándékukat, majd a túrát megelõzõ héten, csak az utolsó napon volt újabb érdeklõdés, de akkor rögtön 8 fõ jelentkezett. Persze pénteken már látható volt, hogy kellemes idõre számíthatunk a túra napján. Az alábbi útvonal került kiírásra:

Útvonal: Százhalombatta - Martonvásár- Tordas - Gyúró - Etyek - Sóskút - Tárnok - Érd - Százhalombatta
Túratáv: 70km (ebbõl 40km aszfalt)
Emelkedõ: 300m
Minõsítõ pontszám: 30+20+6=56 pont

A találkozó reggel 8 órakor volt Százhalombatta központjában. Az indulás elõtt jó negyed órával érkeztem, meglepetésemre már négyen vártak rám. Jól indult a reggel, ennyien nem szoktak várni rám az indulás elõtt. Ahogy közeledett az indulás ideje, úgy nõtt a létszám 15 fõre, pedig azt gondoltam, a hûvös reggel, a +7°C el fogja riasztani az érdeklõdõket. Úgy tûnt, mindenki bízott az elõjelzésben, mely szerint 22-24°C lesz a levegõ hõmérséklete, kellemes, napos idõben lesz részünk, csapadék kizárva. Miután elindultunk az Ipari Park felé vezetõ sorompónál újabb 4 fõ csatlakozott a csapathoz. Végül is 19-en indultunk el Százhalombattáról a mai kerekezésre.

Százhalombattát az Ipari Parkon keresztül hagytuk el. Mióta elkészült az Ipari Park második üteme azóta nem tudjuk biztonságosabb úton elhagyni a várost, kénytelenek vagyunk kimenni a 6-os fõútra. Szerencsére nem kell sokat kerekezni a fõúton csak néhány 100m-t, de hivatalosan ez tiltva van a kerékpárosok számára. Nemsokára letértünk a Simon-pusztára vezetõ földútra. A hét közepe táján esett, ezért kíváncsian vártuk milyen állapotban lesz a földút. De nem volt semmi gond, néhány pocsolyát kellett csak kerülgetnünk. Simonpusztát elhagyva ismét aszfaltos úton kerekezhettünk tovább. Következett a 7-es út, ezen értünk be Martonvásárra. Itt az elsõ keresztutcánál jobbra letértünk a biztonságosabb helyi útra, elhaladtunk a temetõ mellett, majd megérkeztünk a település benzinkútjához.

Itt tartottuk meg az elõ pihenõnket, ahol csatlakozott hozzánk az Ercsi különítmény 2 fõvel. Aki éhes volt evett egy-két falatot, megigazítottuk öltözékünket, ellenõriztük a kerékpárunk kormányát, ülésmagasságát, a gumik nyomását. Minden rendben volt, de ennyi idõ alatt amúgy is kiderült volna, ha valami gond van. Nemsokára újra felpattantunk a kerékpárokra és tovább kerekeztünk. Martonvásárt az M7-es autópálya alatt elhaladva hagytuk el, majd Tordas felé tekertünk. A települést elérve frissen aszfaltozott út fogadott minket, öröm volt kerekezni rajta. Betértünk a focipálya melletti büféhez ami egy újabb találkozási pont volt az elõzetes egyeztetéseknek megfelelõen. Egy keveset várni kellett a Tárnok felõl jövõ 3 fõre, de ezzel már végleges lett a csapat létszáma.

Tordast aszfaltúton hagytuk el amin nem sokkal késõbb beértünk Gyúróra. Itt a központban letértünk a focipálya felé, ahol a helyi büfénél újabb pihenõt tartottunk. A többség folytatta a kerekezést a Márjás-tanya felé. Egy ló telepet kerestünk fel ahol ismerkedni lehetett a szelíd lovakkal. Kiscsikók is voltak, akik komoly érdeklõdést mutattak az új jövevények iránt. Így egy kis ló simogatás után visszatértünk a büféhez. Ki-ki elfogyasztotta a frissítõjét majd folytattuk utunkat. Gyúrót elhagyva makadám útra tértünk, majd az elsõ meredek emelkedõnél leszállásra kényszerült a csapat egy része. Változatos köves, földes utakon értük el az Etyek környéki szõlõket. Már leszüreteltek de azért találtunk egy-két fürtöt a gépi betakarítás után. Szõlõültetvény mellett felállított Krisztus keresztnél vártuk össze a csapatot. Fejünk felett egy motoros siklóernyõs keringett, ez már a Kezes-Lábos Fesztivált jelezte.

Mandulafák szegélyezte úton haladtunk tovább. Késõbb megpillantottuk a Korda Filmstúdió szabadtéri díszleteit. Nemsokára elértük Alcsút és Etyek közötti mûutat, ezen jutottunk el Etyekre. Mielõtt bementünk volna a település központjába, megálltunk negyedórára a település felett levõ fakilátónál. Ettõl kezdve szabad program következett, de a találkozási helyet és az idõpontot egyeztettük. Jómagam egy kisebb társasággal együtt bejártam a Fesztivál néhány helyszínét. A hírek szerint ez volt az utolsó Kezes-Lábos Fesztivál, legalább is ebben a formájában. Végül a Kattra pincészetnél lyukadtunk ki. Páran a csapatunkból már itt kóstolgatták az etyeki borokat.

Természetesen mi is csatlakoztunk hozzájuk, rendeltünk két kancsó bort mivel kíváncsiak voltunk az idei termésbõl készült bor ízére. Szép lassan majd az egész csapat összejött. A társaság felfrissülve indult tovább. A megbeszélt találkozási ponton már vártak reánk, elindultunk hazafelé. Etyeket a Kecske-gödör melletti úton hagytuk el, a tehenészetig aszfaltos volt az út, majd földúton jutottunk el a Pusztazámort Sóskúttal összekötõ aszfaltos útig. Sóskút központjába ezen az úton értünk be, majd a temetõ melletti meredek úton értük el a Sóskúti homokbányát. A tetõn megpihentünk egy kicsit, egy szépen felújított Szent Vendel szobornál. Tárnok felé vettük az irányt, áthaladtunk az M7-es autópálya felett, majd betértünk Tárnokra. A falu központjában szüreti ünnepségre készülõdtek. A tárnokiak elváltak a csapattól, mi folyattuk utunkat Érd felé.

Érd városának szélsõ házait érintve, a 7-es mûutat keresztezve, a Dunamenti Hõerõmû kéményét követve haladtunk tovább. Az M6-os autópálya felüljárója után a 6-os mûutat keresztezve, a Csenterics úton értünk vissza Százhalombattára. A végeredmény 78km-es táv, és egy élményekben gazdag nap volt. Remek volt az idõ, remek volt a program. Ennyien még nem kerekeztünk együtt a Kezes-Lábos Fesztiválra, ez a létszám rekord volt! Ezzel a túrával befejeztük az ez évre tervezett kerékpártúráinkat, legközelebb majd tavasszal találkozunk a Csepel-szigeti kerékpáros túrán. Persze addig már túl leszünk a télen, és újra hiányozni fog egy kis kerekezés. Legközelebb gyalogtúra következik szeptember 29-én, a Gerecse hegységbe tervezzük a túrát. Ha szerencsénk lesz, talán még szarvasbõgést is fogunk hallani.

Résztvevõk: Szabó Zsolt, Sefcsik Zsuzsa, Békés Erzsébet, Olár Zsuzsa, Orosz József, Borbás István, Kovács István, Nagyváradi Erika, Gyenesné Kajtor Éva, Petró Magdi, Kapuvári Mihály, Baracsi Zsolt, Baracsi József, Bihari Mihály, Bihari Mihályné, Dobák Péter, Muskovics András, Muskovicsné Fenyvesi Éva, Kiss Károly, Kiss Károlyné, Hasznosi Edit +1 fõ



Ugrás az elsõre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA) és Szabó Zsolt (SzZs) felvételeibõl kerültek kiválasztásra)

Szabó Zsolt
túravezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu