2012 április 14, Kerékpártúra - Csepel sziget

Itt van április, eljött az ideje az elsõ kerékpáros túránknak. Nem véletlen, hogy az április hónapot szeszélyes idõszaknak tartják az emberek, egy hete még keményen fagyott, azóta is változékony az idõjárás. Sokan érdeklõdtek a programra, de többen az idõjárástól tették függõvé az indulásukat. Így õk el sem jöttek, megijedtek az idõjárás elõrejelzésétõl. Reggel gyenge, szemerkélõ esõre ébredtünk, emiatt még az is meggondolta magát, aki egyébként biztosra mondta a jelentkezését. Nem is csodálkoztam, hogy közvetlenül az indulás elõtt, hatan is lemondták a részvételt. Ennek ellenére a százhalombattai kompnál öten jöttünk össze.

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve -Szigetszentmiklós - Majosháza - Tököl - Százhalombatta
Túratáv: 60km
Emelkedõ: 50m

Százhalombattán az elsõ találkozó SOHO-nál volt, itt 1 kerékpáros várt rám. A következõ találkozó a százhalombattai kompnál volt, itt csatlakozott a további három túratárs a kis csapathoz. Az átkeléshez, az elmúlt évben sikerült kedvezményt kapni a révésztõl. Így most is készítettünk elõre egy pecsétes egy kérvényt, meglepetésünkre, az elõre jelzett 30% helyett 50% kedvezményt kaptunk!

Átkelés után volt egy kis bizonytalanság, érdemes-e neki indulnunk a földútnak az esti esõ miatt. Mivel elég szilárdnak tûnt, megpróbálkoztunk vele. Tökölt elkerülve, egybõl Duna parti útra tértünk. Meglepõen jó minõségû volt a földút, így jó tempóban haladtunk. Nemsokára a Vízügy útjára tértünk át, a víznyerõ kutak mellet kerekeztünk. A Dunai Finomító uszálytöltõjével szemben álltunk meg egy szusszanásra, innen szép rálátás van a Dunára. Ezután Szigetújfalu felé vettük az irányt, immár szilárd útburkolaton.

Szigetújfalun csak átrobogtunk, ugyan próbáltunk keresni valami fedett helyet, ahová le tudnánk ülni, de nem találtunk. Inkább tovább folytattuk utunkat Ráckeve felé. Látszik, hogy már bõven megjött a tavasz, a fák virágoznak, a földeken dolgoznak az emberek. Sok fácánt láttunk kapirgálni, jó néhányat közvetlenül az út mellõl riasztottunk fel. Láttunk vadnyulakat is. Az út melletti gazdaságban még kis fekete vietnámi malacokat is láttunk, így nem volt unalmas az út Ráckevéig.

A HÉV vasúti keresztezõdésénél vártuk össze a kis csapatunkat, innen már Ráckeve központja felé vettük az irányt. Elhaladtunk a Savoyai-kastély mellett, majd megálltunk lángost enni, pótoltuk a folyadék veszteségünket. Kiváló lángost kaptunk, jól esett a meleg étel. Elég hûvös volt az idõ az ücsörgéshez, így a Duna-part felé vettük az irányt. Az Árpád hídnál álltunk meg ismét. Itt egy félórás pihenõ következett, mindenki kedve, és érdeklõdésének megfelelõen tölthette el a pihenõidejét. A többség a híd lábától induló piacot választotta. Ez már állandó program, van egy sajátos hangulata a duna-parti piacnak. Még arra is figyelnek, hogy bazári áru ne jelenjen meg a piacon! Fõleg élelmiszert, sajtokat, füstöltárut, péksüteményeket lehet itt vásárolni, de emellett sok kézmûves áruval is találkozhatunk! Így érthetõ hogy kóstoló nélkül nem tudtuk elhagyni a területet. A pihenõ után Ráckevét az Árpád hídon hagytuk el.

Idén egy új útvonalon fordultunk vissza Százhalombatta felé, a Ráckevei-Duna bal oldalát választottuk. Ugyanúgy mint a túloldalon, végig üdülõ soron kerekeztünk, kisebb-nagyobb házak mellett. Nem változott a látvány Majorosházáig. A települést magunk mögött hagyva földút következett, újra láttuk a mezõket. Ezen a szakaszon õz csapatot is megfigyelhettünk. Majd a Domariba-szigetre mentünk, ezt egy keskeny Duna ág választja el a parttól. Jól letaposott földúton haladtunk az ártéri erdõben, a sok idejáró horgász jól ledöngölte az utat. A szigetet Szigethalom határában hagytuk el. Itt a hídon tértünk vissza a Csepel-szigetre. Nagy forgalom fogadott bennünket, ezért inkább letértünk egy mellékútra. Volt bõven idõnk a komp indulásáig, így egy újabb pihenõt tartottunk. A fáradtság jelei is mutatkoztak a kis csapatunkon, a többség csak most vette elõ a télen elrakott bicaját. A pihenõ után Tököl volt a következõ település. Elhaladtunk a reptér mellett, majd áthaladtunk a tiszti lakótelepen. Az ártéri földúton értünk ki a komp kikötõig. Nem kellett sokáig várni a kompra, hamar átjutottunk Százhalombatta Óvárosába.

Az idõjárás sok embert elijesztett a túrától, de szerencsénk volt. A reggeli szemerkélõ esõ 10 óra körül elállt, ettõl kezdve így is maradt egész nap. Ugyan a nap nem sütött ki, elég fátyolos idõben tekerhettünk. Mindezek ellenére kellemes kerekezésben volt részünk, 60 km távot tettünk meg. Sajnálhatják utólag azok a társaink, akik lemondták a mai napi kerekezést. A következõ kerékpáros kirándulás már nyár elején, június 2-án lesz, ekkor Dunavarsány felé vesszük az irányt.

A résztvevõk: Sokorai Kata, Sefcsik Zsuzsa, Kovács Viktor, Lázár József, Szabó Zsolt.



Ugrás az elsõre

(A csatolt fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu