2007 április 7, Csepel-sziget

Megjött a tavasz, előkerültek a kerékpárok. Felkerekedtük és megtettük az idei év első kerékpártúráját. Százhalombattáról indultunk a Csepel-szigetre, egészen Ráckevéig kerekeztünk. A túra időpontja nem éppen a legszerencsésebben lett kiválasztva, mivel éppen húsvét szombatjára eset. Ez némileg korlátozta sokunknak a lehetőségét, de így is heten összegyûltünk. Két lehetőség közül választhattunk, az egyik egy kisebb kör, a másik egy nagyobb.

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu - Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép - Szigetmajor - Tököl - Százhalombatta

Túratáv: 50 km
Emelkedő: 0 m

Alternatív program: Az útvonal meghosszabbítása: Tököl - Szigethalom - Halásztelek - Lakihegy - M0-s - Érd - Százhalombatta

Túratáv: 70 km
Emelkedő: 50 m

A találkozó reggel az ófalusi kompnál volt 9 órakor. Nem sokan jelentkeztek az évadnyitó kerékpáros túránkra. Páran lemondták a részvételüket, úgyhogy öten kompoztunk át a Dunán Tökölre. A túloldalon csatlakozott hozzánk egy páros, akik Nagytéténytől jöttek kerékpárral, így ők már bemelegedve csatlakoztak hozzánk. Tökölt elhagyva elhaladtunk a börtön komor falai mellet. Nemsokára letértünk a Vízmû üzemi útjára, ahol élveztük a nyugodt kerekezés adta lehetőséget.

Az első megálló Szigetújfaluban volt, a háborús emlékmû melletti parkban pihentünk meg, majd egy kis uzsonna elfogyasztása után Ráckeve felé vettük az irányt. Az út szántóföldek, és tanyák mellett vezetett. Egy idő múlva már feltûntek a város tornyai.

Ráckevén először az egyik fő nevezetességgel, a Savoyai kastéllyal ismerkedtünk meg. Nem látogatható, mivel szállodaként üzemel, de azért körbejártuk, és be is lestünk egy pillanatra. Utána a kis mellékutcákon haladva a szerb ortodox templomhoz értünk. Ez az ország egyik legrégebbi ortodox temploma. Már közel dél volt, mikor kiértünk a Soroksári Dunapartra. Itt szombatonként piac van. Egyedi hangulata van, ahogy a parti sétányon felsorakozott árusok között lehet végigmenni, bámulni komolyabb vásárlási szándék nélkül a rengeteg különféle árut. Egy kis lángos evés után már visszafelé vettük az irányt.

Meg sem álltunk egészen Szigetszentmártonig, itt egy cukrászdánál töltöttük fel az energia készletünket. Itt váltunk el a Nagytétényiektől. Õket szorította az idő, és sietve tovább kerekeztek. Mi lendületesen haladva visszaérkeztünk Tökölre, pont elértük az induló kompot. Így már 15-kor a Százhalombattai oldalon voltunk. Szétvált a csapat, mindenki hazaindult.

Szerencsénk volt az idővel, ugyan visszafelé kicsit meg kellet dolgozni a szembeszéllel. Viszont a nap hétágra sütött, és ez kárpótolt minket. Még egy kicsit meg is kapott minket a nap.

A következő kerekezés június 2-án lesz, ekkor Dél-Fejér megyét, pontosabban Pincehely és Pusztaszabolcs közti szakaszt szeretnénk bejárni.



Ugrás az elsőre

(A fényképeket Szabó Zsolt készítette)

Szabó Zsolt
túravezető

© 2006-2024 természetbarátok.hu