2019 május 11, Balatoni Kék Túra 4 - Kővágóörs - Mencshely

Szombaton folytatódott a Balatoni Kék Túra sorozatunk, ez alkalommal a Kővágóörs - Mencshely közötti szakaszt jártuk be. Szerencsénk volt a mai napon, hiszen előtte és utána is esős idő volt. Éppen elkaptuk a kellemes túrázásra való időt szombaton! Továbbra is sokan jelentkeztek a túrára. 48-an voltunk a buszon, 1 fő Kővágóörsön csatlakozott hozzánk. 8-an vonták vissza a jelentkezésüket. Százhalombattáról, az Ebatta kultúrkocsma elől indult el hat órakor az autóbuszunk. Érd, Tárnok, Martonvásár után lett teljes a túra létszám. Lemenet során Lepsény magasságában, a MOL üzemanyagtöltő állomáson álltunk meg kb. 20 percre kávézásra, egyéb dolgaink elvégzésére. Az üzemanyagtöltő állomás átépítés alatt van, de azért kávéhoz hozzá lehet jutni. A hosszabb túrát választók 38-an Kővágóörs központjában, a római katolikus templomnál szálltak ki az autóbuszból, a Hősök Kútjánál. Itt található a balatoni Kék Túra pecsétje. A megszokott két változatból lehetett választani túrát, melyek az alábbiak voltak:

Útvonal: Kővágóörs (340 m, ) – Hegyestű (336 m, ) – Szentantalfa (210 m, ) – Szent György-hegy (300 m, ) – Halom-hegy (399 m, , ) – Mencshely (340 m, , )
Túratáv: 21km
Emelkedő: 460m
Minősítő pontszám: 31,5+9,2=41 pont

Alternatív útvonal: Szentantalfa (210 m, ) – Szent György-hegy (300 m, ) – Halom-hegy (399 m, , ) – Mencshely (340 m, , )
Túratáv: 10km
Emelkedő: 260m
Minősítő pontszám: 15+5,2=20 pont

A hosszútúrások kb. 910-kor szálltak le az autóbuszból. A Hősök kútjánál elvégeztük a pecsételést, majd a kék jelzésen elindultunk Mencshely felé. Nagy volt a nyüzsgés a faluban, valamilyen Balaton környéki futás, kerekezés volt a mai napon. Ezt már idefelé is láthattuk, sokan futottak, bicikliztek a kerékpáros úton. A pecsételés után hamar elhagytuk a falut, a település melletti Kőtengeren keresztül indultunk el Hegyestű irányába. A hajdan nagyobb kiterjedésű, de az évszázadok folyamán malomkőfaragásra felhasogatott kőtengerek maradványai híres geológiai értékek. Létrejötte a vulkanikus utóműködésnek köszönhető, mivel ennek során hévizes források törtek fel a föld mélyéből, s ez kemény kőhalmazzá ragasztotta össze az itteni fehér homokot. Azóta a sziklák nagy részét kibányászták és csak néhány szép sziklaképződmény maradt meg mutatóban, ezeket védetté nyilvánították. Keresztezve a Kőtengert, a rét után nem sokkal betértünk az erdőbe. Előtte elhaladtunk egy régi homokbánya mellett, mely gyurgyalagognak biztosít fészkelőhelyet. Az erdőben pár bíboros kosbort és kardos madársisak kosbort láttunk. Miután kiértünk az erdőből, a Köveskálra vezető aszfaltúton gyalogoltunk egy keveset. A Monoszlói kereszteződésben ismét sok kerekezővel, futóval találkoztunk.

Egy darabig Monoszló felé gyalogoltunk az úton, majd jobbra elkanyarodtunk a 336 m magas Hegyestű felé. 1150-kor értünk fel az egykori bazaltbánya udvarába. Itt feltárul az 5-6 millió évvel ezelőtt keletkezett vulkán belseje. Az egykori kráterben sétálhat a látogató, ahol a kihűlés során négy, ötszögletű függőleges oszlopokként megdermedt bazalt lávazuhatag látható. A kb. 50 m magas bányafal kőoszlopai hazánkban egyedülállóak, de a világ más helyén is kevés hasonló képződmény látható! A bányaudvarban található kis épületben létrehozott kiállítás tájékoztatja az érdeklődőket a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természeti értékeiről, a bazalthegyekről, az egyéb geológiai értékekről, a kézi fejtésű kockakő bányászat hagyományairól. A Dunántúl jellegzetes kőzeteiből összeállított kőpark segítségével geológiai időutazásban vehetünk részt. A csúcsról csodálatos panorámában van része az idejövőknek. A Balaton, délen a kettős csúcsú Fonyódi Várhegy, nyugatra a Badacsony, a Gulács, a Keszthelyi-hegység, a Csobánc, a Fekete-hegy, a Boncsos-tető, távolban a Tátika fedezhető fel!

Valamivel több, mint félórát töltöttünk itt el. A Geológiai bemutatóhely bejárásán túlmenően megtartottuk az ebédidőt is. 1230-kor indultunk tovább. Több mint egy órát gyalogoltunk, mire átértünk Szentantalfára. Elhaladtunk Tagyon felett, közben pár helyről szép kilátásunk volt a Balatoni-felvidékre. A csapat nagyon szétesett, alig láttuk egymást. Az idő viszont kiváló volt, kellemes volt a túra. 1345-kor értünk Szentantalfára. A Balatoni Kék Túra bélyegzője a buszmegállóban került elhelyezésre, közel a Zsóka Fogadóhoz. A kis településnek 3 temploma is van: katolikus, evangélikus és református. Nem messze a falutól található a középkori Szent Balázs templomrom. A pecsét beszerzése után tovább gyalogolt a társaság, elindultunk a Szent György-hegy felé. Ez a hegy nem azonos a Tapolcától délre levő, hasonló nevű, és ismertebb hegytől! Több pontról is kiláttunk a Balatonra. Tipikus Balaton-felvidéki tájon gyalogoltunk. Szép, gondozott szőlők között vezetett az utunk. A 10 fő rövidtúrásunk innen, Szentantalfáról kezdte meg előttünk a gyaloglást. Végig előttünk mentek, egészen Mencshelyig. Rövid aszfalt szakasz után, egy elkerített legelő mentén haladtunk. 90°-os bal kanyar után befordultunk az erdőbe. Megkerültük a Lencse-hegyet, majd a Szent György-hegy alatt kereszteztük az aszfalt utat. 1610-kor a Halom-hegy alatt voltunk. Az áprilisi túrán, a jelenlegi társaságból már sokan fenn voltak a Kossuth kilátóban, most a többség kikerülte a hegyet. A rövidtúrásaink mind felmentek megnézni a csodás panorámát, a vulkáni időfalat, a bazalt Balatont. A Tűzhányó tanösvényen jöttek le a hegyről. A parkolónál áttértünk a piros jelzésre, ezen mentünk be 1630-kor Mencshelyre.

A kis településnek 220 lakosa van. Három felekezetnek is van itt temploma. A kocsma környékén összegyűjtöttük a népes csapatot. Félórás pihenő következett, majd 1700-kor hazaindultunk. Kellemes volt a mai túra! Május 25-én, a Kővágóörs, Badacsony szakasszal befejezzük a Balatoni Kék Túra sorozatunkat. A 103 km-es távot így 5 túrával fogjuk teljesíteni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek dr. Gombás Vilmos (GV), József László (JL), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu