2017 december 9, Keressük a Mikulást - Budai-hegység

Időjárás szempontjából igen változatos hetet hagytunk magunk mögött. A meleg, kellemes ősz után mintha megbolondult volna az időjárásunk, most pótolja be a nyári kimaradt csapadékot. A kellemes őszi vénasszonyok nyara után pár hete csapadékos, hűvös, vagy inkább hideg az időjárásunk. Péntek éjjelre sok esőt, hideg frontot jeleztek előre, de szombatra már nyugodtabb időjárási viszonyokat. Bíztunk ebben, és most elég pontos volt az előrejelzésük. Reggeli induláskor már nem esett az eső. Bíztató volt a túra kezdete! Százhalombattáról hét órakor indultunk el. Tárnok, Érd után lett teljes a csapat. Meglepően kevesen ijedtek meg a nem egyértelmű előrejelzéstől, mindössze hárman vonták vissza a jelentkezésüket, de még így is csak 24-en jöttünk össze a Mikulástúrára. A kis létszám annak is betudható, hogy hétvégén jó pár turistatársunk adventi kiruccanáson vett részt Lengyelországban. Ez volt a mai napi részletes túrakiírás:

Útvonal: Csíki csárda (182m, ) - Huszonnégyökrös-hegy (288m, ) - Sorrento (275m, , ) - Makkosmária (335m, ) - Csillebérc (410m, , ) - Piktortégla üregek () - Budaörs, Városháza (143m, )
Túratáv: 16km
Emelkedő: 550m
Minősítő pontszám: 24+11+3=38 pont

Ez annyiban módosult, hogy a négy gyerek turistatársunk miatt egy rövidebb túrát is kitaláltunk odafele menet:

Alternatív útvonal: Csíki csárda (182m, ) - Huszonnégyökrös-hegy (288m, ) - Sorrento (275m, , ) - Budaörs, Városháza (143m, )
Túratáv: 9km
Emelkedő: 230m
Minősítő pontszám: 13,5+4,6+3=21 pont

Mind a rövidtúrások, mind a hosszútúrások nyolc órakor indultak el a volt Csíki Csárdától a sárga jelzésen. Házak között gyalogoltunk egy darabig, majd elég meredeken kezdtünk felfelé menni, a Huszonnégyökrös-hegy irányába. Az éjjeli nagy eső ellenére meglepően jó volt az ösvényünk, a mészkövön szinte eltűnt a csapadék, nem volt sár. Az első magaslatot, melyről szép panoráma van a Budaörsi-medencére, 820-kor értük el. Eléggé párás volt a levegő, de azért még Gazdagrét emeletes házait is láthattuk. A második kopasz dombon észrevettük a Mikulásunkat és a rénszarvast. Felhívtuk a gyerekek figyelmét a Mikulásra, erre Ők igen szaporán elindultak a szomszéd csúcs felé. Nem maradt el a közös éneklés, a felnőttek is besegítettek. Meg lett az éneklés jutalma, mindenki kapott Mikulás csomagot. Virgács nem volt, ezek szerint mindenki jól viselkedett ebben az évben.

Az ajándékok kiosztása után felkerekedtünk, a sárga jelzésen elindultunk Makkosmária felé. Később jelzetlen úton, a Csík-hegy oldalában, balról egy jól járt ösvényen megkerültük a csúcsot, majd nem sokára ismét elértük a sárga jelzést. Menetközben szép kilátás volt a Budakeszi medencére, a távoli Nagy-Kopaszra, a közeli Kecske-hegyre. A Sorrento szikláinál még teljes volt a csapat, a kistúrások innen fordultak vissza Budaörsre. A gyerekek élvezettel mászták a sziklákat. 1020-kor folytattuk tovább a túrát. 1105-kor voltunk a Szent Mihály sziklánál, Makkosmáriát ezután negyedórai gyaloglás után értük el. Húsz perc ebédidőt tartottunk, a hűvös időjárás miatt ennyi is elég volt a pihenőből. Sokan voltak a kegytemplom előtti réten, mint ha versenyt rendeztek volna. Az eredetileg 1737-ben épült kápolnát 1748-tól a fogolykiváltó trinitárius szerzetesek gondozták. A rend 1783-as feloszlatása után rommá vált. 1938-tól szervita szerzetesek szervezik újjá a kegyhelyet. A templomot 1947-ben építették újjá. A világháború alatt és után mind többen jöttek ide hadifogoly hozzátartozóikért imádkozni. Meghonosodott a Fogolykiváltó Boldogasszony tisztelete.

Miután elindultunk, hamarosan elértük a Magos-kő felhagyott kőbányáját. Itt található a BTSSZ elhunyt természetbarátainak emlékhelye. Bár többször jártunk errefelé az elmúlt években, ismét megnéztük a kopjafákat, a feliratokat. A fehér úton mentünk fel a KFKI-hoz, 1020-kor voltunk a főépület előtt. A sárga körjelzésen indultunk tovább Budaörs felé. A Budaörsi-hegy oldalában értük el az egykori piktortégla üregeket. Nem volt nálunk elemlámpa, így nem mentünk be egyikbe se. Bal 90°-os kanyar után, a piros jelzésen megcéloztuk a városközpontot. Elhaladtunk az Odvas-hegy, majd a Kálvária mellett. A Szabadság útra értünk le, közel a Városházától. Mivel volt még egy óránk a buszunk indulásáig, beültünk egy kocsmába. Itt legalább jó meleg volt, igaz, hogy elég hangos zenét kellett elviselni. Egy biliárdozó páros szórakoztatott bennünket. Három óra után nem sokkal hazaindultunk. Világosban mindenki haza érkezett.

Jól sikerült a Mikulástúra, kár, hogy ilyen kevesen jöttünk össze. Több szakosztályi túra nem lesz 2017-ben, persze maszek túrákra el lehet menni. Lehet gondolkodni a következő évi túraterven, hogy legyen, hova menjünk gyalogolni, milyen hegyeket keressünk fel. Végül a magam, és a honlapunkat szerkesztő Endi fiam nevében ezúton kívánok minden kedves turistatársamnak Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, valamint Boldog, sikerekben gazdag Új Évet.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek dr. Gombás Vilmos (GV), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu