2017 szeptember 23, Olár Péter kerékpáros emléktúra - Etyeki-dombság

Megérkezett az ősz, ezzel együtt az idei év utolsó kerékpártúrája. Ezt a túrát volt túratársunk, Olár Péter emlékére szervezzük, aki itt Etyeken bukott le a biciklijéről, és sajnos attól kezdve többé már nem túrázhatott velünk. Az időjárás nem tagadja meg önmagát, szinte már hagyomány, hogy mire elkövetkezik ez a túra, az ősz esővel és 10@degC körüli hőmérséklettel örvendeztet meg bennünket. Így nem csoda, hogy nem volt tömeges a jelentkezés, sőt még aki hetekkel ezelőtt jelentkezett, az is visszamondta. De olyan is akadt, aki arra sem vette a fáradtságot, hogy odaszóljon, bocs, de nem jövök. Bár nagyon nem lehet csodálkozni, annyiszor változtattak az előrejelzéseken a megelőző napokban. Volt olyan előrejelzés, hogy egész nap esni fog, a másik délutánra prognosztizálta az esőt erős széllel, a harmadik felhős, napos időt jósolt, kis esővel. Végül is hinni kell az ember ösztöneiben, azt mondtam, hogy az eredeti tervet próbáljuk megvalósítani. Ez pedig az alábbi volt:

Útvonal: Százhalombatta – Martonvásár – Tordas – Gyúró – Etyek – Biatorbágy – Sóskút – Tárnok – Érd – Százhalombatta
Túratáv: 70km (ebből 20km földút)
Emelkedő: 250m
Minősítő pontszám: 25+20+12,5=58 pont

Az indulás reggel 8 órára volt megbeszélve az E-Batta elé. Kíváncsian vártam, hányan fogunk összejönni. Meglepetésemre már hárman vártak, ebből ketten most csatlakoztak hozzánk először a kerékpáros túránkhoz. Ennyien indultunk el. Volt egy kis bizonytalanság bennünk az elmúlt napok esőzései miatt, hogy a földutak mennyire áztak át, mennyire sárosak. Végül úgy határoztunk, hogy megpróbáljuk. A vasútállomás mellett hagytuk el a várost, majd az Ipari parkon keresztül a 6-os utat keresztezve, Simon-puszta felé vettük az irányt. Itt volt egy 1 km-es szakasz, amit földúton kellett megtennünk. Meglepően simán vettük az akadályt, csak a cipőnk lett kissé vizes a fű miatt. Következett a 7-es út, melyen elértük Martonvásárt.

Martonvásáron, a benzinkútnál beszéltük meg a találkozót a csapat másik felével, azokkal, akik Érdről és Ercsiből jöttek a kerekezésre. Megérkezésünkkor még nem értek ide, így maradt egy kis időnk pihenni. Félórai várakozás után már teljes volt a csapat, folytattuk az utunkat a vasútállomás mellett elhaladó Ercsi-Etyek kerékpárúton. Ugyan az út még csak kiépítés alatt van, de az ismertető tábláját már kihelyezték! Az utunk borospincék mellett haladt el, majd az autópályát elérve a patak melletti kerékpárúton folytatódott Tordas felé. A települést elérve elhaladtunk a templom, és a kastély mellett, ami még mindig várja a jobb sorsát. A központon keresztül újra a patak melletti kerékpárútra tértünk rá. Ez talán már Európa szintű út, bárcsak mindvégig ilyen jó minőségű lenne! Egyik oldalt a patak, a másik oldalt először lovarda, majd a Gyúrói Horgásztó. Ezután értünk be Gyúróra. Gyúró után vége is lett a jó útnak, köves út fogadott bennünket. Ráadásul felfelé kellett tekernünk a vízmosásos jellegű úton. Emiatt nagyon szétszóródott a hétfős csapatunk. A dombtetőn vártuk be egymást, ahonnan szép a kilátás a környékre.

Időközben befelhősödött, látszott, hogy nem ússzuk meg eső nélkül, egyre intenzíven kezdett szemerkélni. Kénytelenek voltunk felvenni az esőkabátjainkat. Így értük el az etyeki szőlőket. Egy kis pihenő után a mandulafákkal szegélyezett aszfaltos úton kerekeztünk az Alcsútdoboz-Etyek közti műút felé. Némi mandulát is gyűjtöttünk. A Korda Stúdióhoz letértünk, hogy megnézzük a jelenlegi díszleteket, de egyre erősebben esett és az elmúlt napok esőzései mély barázdákat hoztak létre az útban, néha akkora pocsolyák voltak, amit már kerülgetni sem lehetett. Inkább átgázoltunk a pocsolyákon. Egy újabb kaptató után elértük a Krisztus keresztet. A szőlőket leszüretelték már, de azért 1-2 fürtöt találtunk, hogy megkóstoljuk az ide termést. Egyre jobban kezdett esni az eső, emiatt inkább minél hamarabb fedett helyre igyekeztünk. Etyeken áthaladva, a Kattra Pincészetnél álltunk meg. Mire elhelyezkedtünk, az eső elállt, a nap is kisütött. Az udvaron levő asztalokhoz ültünk le. A tulajdonosok épp nagy munkában voltak, a szőlő préselésével voltak elfoglalva. Ennek ellenére szívesen fogadtak minket, három féle bort is megkóstoltattak velünk.

A borkóstolással egybekötött pihenőnk után folytattuk utunkat Biatorbágy felé. A település szélét elérve Sóskút felé fordultunk. A lányok óhaja szerint bementünk a központban található cukrászdába. Itt mindenki pótolhatta a leadott kalóriáit. A települést elhagyva nem sokkal később elváltunk az érdiektől. Érden, a lámpás útkereszteződésnél elváltak útjaink az Ercsiből jött barátunktól is. Megfogyatkozva vettük az irányt hazafelé. A vasút felújítása miatt egész jó minőségű lett a földút a 6-os főút felé. Simán eltekertünk Százhalombattáig, 16 óra körül mindenki hazaérkezett.

A kisebb eső ellenére egy jól sikerült kerékpáros túránk volt a mai napon, nem bántuk meg, hogy eljöttünk, aki eljött az jól érezte magát. Ezzel az idei kerékpáros programok befejeződtek, legközelebb jövő tavasszal találkozunk a hagyományos Csepel-szigeti idény nyitón. Gyalogostúráink viszont folytatódnak, október 14-én a Vértes-hegységet fogjuk felkeresni.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu