2017 május 27, Kerékpártúra - Velencei-tó környéke

Az idén egy kicsivel hamarabb került sor a nyár első kerékpártúrájára. Az időjárás igazi nyári hangulattal ajándékozott meg bennünket. Az elmúlt hétvégék időjárása inkább változékony volt, emiatt majdnem mindenki kivárt, mi várható szombatra. Számomra kicsit furcsa volt, hogy nem jelentkezett jóformán senki, többeknek elfoglaltsága volt a hétvégén, megüzenték, hogy nem jönnek. Indulás előtt egy héttel még csak hárman voltunk, de ahogy az idő haladt, úgy gyarapodott a létszám. A végén már 10 főnél jártunk. Idén a körülmények adta lehetőséget kihasználva két változat is megtervezésre került. Az egyik a rövidebb, a Velencei-tó körbe kerekezése, a másik hosszabb, ami egy Velencei-tó környéki nyolcas, mely a tó kerülésén kívül a Velencei-hegységben is tesz egy kört. Ez volt a két lehetőség:

Útvonal: Velence - Sukoró - Pákozd - Dinnyés - Agárd - Gárdony - Velence
Túratáv: 33km
Emelkedő: 180m
Minősítő pontszám: 16,5+3,6=20 pont

Útvonal: Velence - Sukoró - Pákozd - Székesfehérvár - Nadap - Sukoró - Pákozd - Dinnyés - Agárd - Gárdony - Velence
Túratáv: 75km (ebből 68km aszfalt)
Emelkedő: 580m (ebből 180m terepen)
Minősítő pontszám: 34+7+4+3,6=49 pont

Hogy mindenki eljöhessen, elkértem a céges kis teherautót a kerékpárok leszállítására. Nem tudtam előre, hány kerékpárt tudunk így levinni, ezért 10 db-nál többet nem vállaltam az első próbára. A találkozó 8 órakor volt az E-Batta előtti parkolóban. Mire odaértem, már vártak rám. Felpakoltuk kerékpárjainkat a kis teherautóba. Egy fővel többen voltunk, mint amennyien előzetesen jelentkeztek, de ezt a problémát is kezelni tudtuk, végül is mindenkinek lett helye az autókban. Elindultunk a túra kiindulási helyére, Velencére. Az itteni találkozó a Béke úton, a vasútállomás mellett volt. Itt még ketten csatlakoztak hozzánk. Mire felszereltük a bicajokat, mindenki megérkezett. Itt kétfelé osztottuk a társaságot, hatan a kis túrán vesznek részt, öten a nagyobb túrát választották. Egy irányba indultunk el, de nemsokára elváltak az útjaink. Utólag derült ki, hogy ketten visszafordultak, mert közbe jött valami, de délután Ők is visszajöttek, teljesítették a kis túrát.

Mi tovább haladtunk, Velencét elhagyva a kerékpárúton, az evezős pálya mellett tekertünk. Az 1848-as honvédemlékmű és az Arborétum után érkeztünk meg Pákozdra. Kisfalúd után letértünk a kerékpárútról és Székesfehérvár kertvárosának útjain haladtuk tovább. Nem sokkal később elértük a 811 számú utat, mely Lovasberény felé halad. Érintettük Csala települést, majd letértük Csala-puszta felé. Itt látható a 140 éves Kégl-kastély. Nem tartozik a legismertebb kastélyaink közé, de a környezete festői. A neoreneszánsz stílusú épület még így, elhanyagolt állapotában is feltűnő. A kastélyparkba való bejutás sem volt egyszerű mivel ez is magán terület, sorompókkal van elzárva. Szerencsénkre találtunk egy dolgozót, aki beengedett minket a területre. Az épület igen romos, de a tetőzetét már felújították. Remélhetőleg egyszer látogatható lesz maga a kastély! Ha már itt voltunk a kastélyparkban, tartottunk egy kis pihenőt, hogy újult erővel folytathassuk az utunkat. A kastélyt elhagyva rátértünk a Lovasberénybe vezető útra. Nemsokára a sárga jelzésnél elfordultunk egy erdészeti útra. Az út meglehetősen jó minőségű volt, csak egy kapu és az emelkedő okozott némi nehézséget. Nem tartott sokáig az örömünk, mert Fehértanyánál, mely jelenleg vadászházként üzemel, elfogyott a jó út.

A körülöttünk levő erdő szép volt, de az út minősége miatt sokat kellett tolnunk a kerékpárjainkat. Lassan haladtunk előre. Az út végén, a Hotel Lovasberénynél egy nagy vaskapu zárta el az utunkat. Kénytelenek voltunk a kerítés melletti ösvényen elmenni, hogy találjunk egy kivezető utat. Most jött a neheze, ezt az utat kerékpárokkal is meg kellett tennünk, de kisebb nehézségek után szerencsésen kiértük a Nadapra vezető aszfaltútra. A falut elhagyva rátértünk a Sukoró felé vezető kerekpár útra, amit nem régen építették. Ez volt az utunk legszebb szakasza, szinte végig gurultunk. Így értünk le Sukoróra. Az egyik oldalt egy cukrászda volt fagyival a hölgyek örömére, a szemben levő oldalon egy söröző kifőzdével, az urak örömére! Ezen az ideális helyen hosszabban megpihentünk! Majd folytattuk az utunkat Pákozdon keresztül Dinnyésig a kerékpárúton. Dinnyést elérve megálltunk a Várparknál. Ez egy új látványosság, egy családi ház kertjében kőből, betonból építették fel a történelmi Magyarország nevezetes várainak makettjét. Minden várhoz van ismertető tábla, néhány perc alatt bejárható a Kárpát-medence. Dinnyést elhagyva, Agárdon áthaladva Gárdonyba érkeztünk. Itt egy újabb pihenőt tartottunk a gyroszosnál. Beszéltünk a rövid túrásokkal, akik megálltak fürödni. Mi folytattuk az utunkat Velencére, ahol a kocsinkat hagytuk.

A célban visszapakoltuk a kerékpárjainkat a furgonba, aztán irány vissza Százhalombattára. Azt gondolom, ez volt az idei év első igazi nyári hétvégéje, meleggel, és napsütéssel, ennek minden előnyével és hátrányával együtt. Az eredeti tervek szerint sokkal simább lett volna az utunk a Velencei-hegység körül, de így egy igazi élménnyel lettünk gazdagabbak. Aki eljött, az nem bánta meg! Legközelebb szeptember végén fogunk kerekezni, a megszokott Olár Péter emléktúra keretében.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Szabó Zsolt
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu