2017 március 11, Tavaszvárás - Cserhát

A mai napon nekielkezdtünk az Országos Kék Túra cserháti bejárásának. A túra során Felsőpetény és Szendehely közötti szakaszt jártuk be. Elég nagy volt az érdeklődés, 45-en jelentkeztek előzetesen, mindössze hárman vonták vissza a jelentkezésüket. Az előzőnapi eső miatt sárra számítottunk, de ezt megúsztuk, errefelé csak kevés eső esett. Mára kellemes gyalogló időt jeleztek előre. Áttértünk a hat órai indulásra. Százhalombatta után Tárnokon, Érden és Budapesten a Kosztolányi Dezső téren szedtük össze a túrázóinkat. Budapest után a 2. számú főúton buszoztunk a kiindulási pontunkra. Szendehely után egy alsóbbrendű úton, Nőtincsen keresztül érkeztünk meg Felsőpetényre. A hosszútúrásaink itt kezdték meg 31-en a hosszú túrájukat. A 11 fő rövidtúrásunk átbuszozott Kosdra, Ők innen igyekeztek Szendehely felé a Naszályon keresztül. Ez volt a mai napi két túra:

Útvonal: Felsőpetény (180m, ) - Ősagárd (270m, ) - Farkas-bérc (360m, ) - Kopasz-tető (500m, ) - Naszály (652m, ) - Szendehely (225m, )
Túratáv: 22km
Emelkedő: 1060m
Minősítő pontszám: 33+21,2=54 pont

Alternatív útvonal: Kosd (160m, ) - Kopasz-tető (500m, ) - Naszály (652m, ) - Szendehely (225m, )
Túratáv: 13km
Emelkedő: 780m
Minősítő pontszám: 19,5+15,6=35 pont

910-kor érkeztünk meg Felsőpetényre és rögtön bélyegzéssel kezdtük meg a napot. A pecsét rendben, a kocsma előtti kerítésen található. A kis faluból nem sokat láttunk, nem néztük meg a barokk evangélikus templomot, az 1902-ben épült Almássy kastélyt. Ebben a kastélyban raboskodott 1955. novemberétől 1956 októberéig Mindszenty József hercegprímás, bíboros, esztergomi érsek. Mindszenti Józsefet egy rétsági páncélos egység szabadította ki és kísérte Budapestre Pallavicini Antal ezredes vezetésével. Remélhetőleg az OKT-s túra keretében legközelebb meglátogatjuk a kastélyt. A bélyegzés után rögtön átkeltünk a Lókos-patakon. Fagyott volt a talaj, a földút, így aránylag gyorsan haladtunk felfelé a Homlajt-hegy oldalában a füves területen. Minél feljebb jutottunk, annál szebb panorámában volt részünk. A napsütés megtette a hatását, gőzölgött a rét az előttünk felszálló párától. A Gál-erdő után jó pár hatalmas tölgy látható, lehetnek kb. 150 évesek. Szép látvány volt, főleg ha azt vesszük figyelembe, hogy sok akácos is van ezen a szakaszon.

A kék keresztjelzés becsatlakozásánál éles jobb kanyart ír le a kék jelzés Ősagárd irányába. Sáros földúton, mezőgazdasági föld szélén haladtunk Ősagárd felé. A falu első említése Zsigmond király idejéből származik. A király itt agarakat tenyésztett, szenvedélyes vadász hírében állt. A település neve innen származtatható. Az itteni OKT-s bélyegző a templom közelében, a tájékoztató tábla oszlopán található. A településen használt régi eszközök a Falumúzeumban megtekinthetők. A falu fő utcáján végig menve, balra kanyarodtunk, közben több szép palóc házat lehetett látni. A Sinkár-patakot keresztezve, egy hatalmas fűzfa volt látható a part mentén. Felfelé mentünk az enyhén sáros, csúszós földúton a Farkas-hegy felé. A füves domboldal tetején kereszteztük a MOL Nyrt. gázvezetékét. A Bernát-árok keresztezése után becsatlakozott a Kosdról jövő piros jelzés, melyen a rövidtúrásaink jöttek fel idáig, hogy előttünk gyalogoljanak fel a Naszály gerincére. A Farkas-bérc után a Török rétet keresztezve a Kőgátnál értük el a sasbérc gerincét.

Most már meredekebben vezetett felfelé az ösvény. Több helyről nagyon szép kilátásban volt részünk, mind a Cserháti dombok, mind Börzsöny, mind a Visegrádi-hegység irányába. A gerinc mentén több helyen nagyon sok virágzó hóvirágot lehetett látni. A Násznép barlanghoz jobbra vezetett le az út. Nem sokan jöttek le a társaink közül a meredek, csúszós ösvényen. A látványos barlang után tovább mentünk a Naszály felé. 1430-ra mindenki felért a csúcsra. A kilátóból, mely tulajdonképpen geodéziai létesítmény, pompás körpanoráma van a környékre. A tiszta időnek köszönhetően a Cserhát, a Börzsöny, a Visegrádi-hegység hegyei, gerincei látszódtak. Elidőztünk egy darabig a vasbeton oszlopnál. Pár rövidtúrásunk nem sokkal előttünk indult lefelé Szendehely felé. 1445-kor folytattuk az utunkat. 20 percnyi gyaloglás után páran elindultunk a Látó-hegy felé. Innen is pompás a kilátás. Találtunk pár virágzó leánykökörcsint a füves hegyoldalban. Visszamentünk a kék jelzésre. 1540-kor elértük a Szinlő-barlangot.

Folytatva utunkat, éles jobb kanyar következett, majd egy meredek lemenetel után bal 90°-os kanyar következett. 1640-kor voltunk a Bik-kútnál. Nem sokkal a forrás után átkeltünk a tanösvény Függőhídján. Továbbra is jobbára lefelé gyalogoltunk. Itt már találkoztunk pár emberrel, akik kimerészkedtek a természetbe. 1725-kor értük el a Kirándulóközpont bejáratát. Félórai gyaloglás után már Szendehelyen voltunk, a túra végpontján. Összeszedtük az embereinket, majd elindultunk hazafelé. Igen kellemes túrában volt részünk, jól esett a gyaloglás. Legközelebb egy hét múlva folytatni fogjuk az OKT cserháti szakaszának a bejárását.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu