2016 október 14, PMP jelzés javítás I. - Szigethalom-Szigetcsép

Idén elkezdtük a Pest Megyei Piros útvonalának Csepel-szigeti felújítását. Kissé döcögősen ment a kezdés, a szervezés. Öten jöttünk össze, a Taksony Vezér hídjától szándékoztunk elindulni dél felé. A százhalombattai kompnál találkoztunk kilenc óra előtt pár perccel. A kompolás gyorsan ment, 10 perc után már a tököli Rk. templomnál voltunk. A Csépi úton indultunk el. Hogy elkerüljük a forgalmas utakat, a tököli HÉV állomásnál áttértünk földes útra, ami kissé sáros volt. Áthaladtunk egy állattartó telepen, majd rátaláltunk a sárga jelzésre. Miután egy km-t kerekeztünk az erdőben, elértünk egy erdészházat. Az erdészház mellett kellemes pihenőhelyet építettek ki a füves tisztáson. Ez már a Tököli-erdő része volt. A rövid pihenő után pár perc alatt, 1015-kor kiértünk a piros négyszögjelzésen a Ráckevei-Duna partjára, a Pest Megyei Piros útvonalhoz.

Gyors döntés következett, innen kezdtük el a felújítást a Taksony Vezér híd irányába. Két pár végezte a fehér alapozást, egy ember pedig a jelzések előkészítését végezte. A meglévő jelzések talán még az első időkből valók, egyetlen egy szabványos sem volt köztük. Mivel az összes jelzést újra kellett festenünk, lassan haladtunk. Szinte vért izzadtunk a meglehetősen idős fákkal, nehéz volt a kéreg hántolása, hogy elfogadható minőségűek legyenek a jelzések. 1135-kor értük el a piros keresztjelzés kiágazását, mely jelzés Szigethalomra vezet be a Parkerdőn keresztül. Újabb húsz perc elteltével a sárga jelzés becsatlakozásánál voltunk. Meglepődtünk, itt már felújított jelzéseket találtunk! Példaértékűen festették fel idáig a jelzéseket! A biztonság kedvéért elmentünk a hídig, de azt tapasztaltuk, hogy példaértékűen újították fel a PMP útvonalát a sárga jelzésig!

Az egyik büfénél ebédidőt tartottunk, majd biciklire ültünk, visszamentünk a kezdési pontunkra. Itt kétfelé vált a csapatunk. Az egyik páros elindult a híd felé, hogy befejezze pirossal a jelzéseinket. Hárman elindultunk Szigetcsép felé, hogy felfessük az alapokat. Továbbra is lassan haladtunk az idős, kérges fák miatt. Pár helyen alkalmas távolságra nem találtunk alkalmas fákat a házak elhagyása után. 1530-kor értük el Szigetcsép szélső házát. Továbbra is a Ráckevei-Dunával párhuzamosan haladtunk. Az útkanyarulatban megpihentünk az egyik büfében. A pihenő után még fél órát dolgoztunk. Kiértünk a tököli országútra. Időközben magunk után hívtuk a piros jelzés festőit. 1610-kor befejeztük a mai munkát.

Végül is jól haladtunk a mai napon. Az összes régi jelzést fel kellett újítanunk, továbbá sok helyen sűríteni kellett a régieket! Várhatóan ez lesz a további szakaszokon is. Reméljük, az időjárás kegyes lesz hozzánk, a jövő héten folytatni tudjuk majd a megkezdett munkát!

A mai munkában a következő turistatársak vettek részt: Győri Endre, Lázár József, Kovács István (Kovi), Vlukovszki Sándor és jómagam.

Ezt az útvonalat jártuk be:

Kerékpárral:

Útvonal: Tárnok – Százhalombatta, Óváros - Tököl - Szigethalom - Szigetcsép – Tököl – Százhalombatta - Tárnok
Túratáv: 40 km (ebből 20 km földút)
Emelkedő: 150 m
Minősítő pontszám: 20+10+1,5=31,5 pont

Gyalog:

Útvonal: Szigethalom, Taksony Vezér híd - Szigetcsép
Túratáv: 6,6 km
Emelkedő: 40 m
Minősítő pontszám: 9,9+0,8=10,7 pont

Összes pontszám: 31,5+10,7=42 pont
Jelzésre fordított emberóra: 40 óra 


Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu