2016 március 12, Tavaszvárás - Gerecse

Az idei második gyalogtúránk a Gerecsébe vezetett, ahol az Országos Kék Túra útvonalán gyalogolhattunk. 57-en vettünk részt a túrán, mindössze heten vonták vissza a jelentkezésüket! Ez a szokásos év eleji jelentkezési roham! Az időjárás továbbra is rapszodikus, de nem sokan ijedtek meg az előrejelzésektől. Hat órakor indultunk el Százhalombattáról, majd Tárnok, Érd, Budapest érintésével jutottunk el a túra kiindulási pontjára, Mogyorósbányára. A hosszabb túrát választók 41-en itt szálltak ki az autóbuszról. A mai túra célja az Országos Kék Túra Mogyorósbánya - Kesztölc közötti szakaszának a bejárása volt. A rövidebb útvonalat választó 16 emberünk a buszon maradt, Ők Tokod és Dorog vasúti állomás közötti szakaszt járták be. Végül is ebből a két útvonalból lehetett választani:

Útvonal: Mogyorósbánya (155m, ) - Kőszikla (297m, ) - Tokodi-pincék (120m, ) - Hegyes-kő (311m, ) - Tokod (120m, ) - Nagy-Gete (455m, ) - Dorog vá. (125m, ) - Kesztölc (185m, )
Túratáv: 20km
Emelkedő: 740m
Minősítő pontszám: 30+14,8=45 pont

Útvonal: Tokod (120m, ) - Nagy-Gete (455m, ) - Dorog vá. (125m, )
Túratáv: 9km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 13,5+7=21 pont

830-kor indultunk el Mogyorósbánya központjából. Mielőtt gyalogolni kezdtünk volna elmentünk a Kakukk Sörözőhöz, hogy bepecsételjük az itteni OKT igazolásunkat. A Söröző zárva volt, de a bélyegző a kinti falon van elhelyezve. Elhagyva a falu központját az utunk emelkedni kezdett. A falu végén elhaladtunk a temető mellett, ahol Szent Imre herceg szobra látható. Löszős mélyúton kerültünk mind feljebb. A Kősziklát 9 óra körül értük el. Innen nagyon szép panoráma adódik az utunk további szakaszára, valamint északra, a Duna, illetve Esztergom felé. Most nem volt szerencsénk, Esztergomot csak sejtettük hol van a párás idő miatt. Miután kinézelődtük magunkat, elindultunk lefelé a Tokodi pincék felé. Hamar leértünk, 935-kor már a bélyegző helynél voltunk. Egyedi, jópofa módon alakították ki a bélyegzőhelyet! Ezután következett a második komolyabb emelkedő! Egy keveset a műúton gyalogoltunk, majd egy ösvényen elindultunk a Hegyes-kő felé. Felfelé menet elhaladtunk egy régi, felhagyott mészkő bánya mellett, majd meredeken felkapaszkodtunk a 311 m magas csúcsra. 1020-kor voltunk fenn, innen is szép a panoráma, de mi nem sokat élveztünk ebből a mai napon.

Ezután lementünk Tokod központjába. A templom körül tébláboltunk valamennyit, a bélyegzőhely nincs jelezve! Kb. 400 méterre van a templomtól egy söröző, ide mentünk el végül. Nem volt kötelező, hiszen a Tokodi pincéknél már bélyegeztünk, de sörözni, kávézni viszont megfelelt a kitérő! A 20 perces pihenő után elindultunk a Nagy-Gete felé. Elhagytuk a falu házait, földúton gyalogoltunk felfelé. Az egyik fordulónál elbizonytalankodtunk, de pár perc után rátaláltunk a kék jelzésre. Mind meredekebben kellett gyalogolnunk. Rengeteg hóvirág található itt, szinte kaszálni lehet a virágokat! Ilyenkor gondolkodik el az ember a növények védettségén. Persze nem a kereskedelmi szedésre gondolok ebben az esetben, hanem egy-két szál letépésében. Mindig is volt olyan érzésem, hogy az erdészeti művelés sokkal több kárt okoz a vegetációban, mint az egyszerű kiránduló. Még soha nem hallottam arról, hogy valamelyik erdészetet megbüntették volna természetvédelmi bírsággal! Ezen a szakaszon találkoztunk három őrült cross motorossal, akik a meredek földes ösvényeken próbálgatták a tudásukat. A Nagy-Gete 455m magas csúcsára 1220-ra értünk fel. Innen is szép a panoráma! A csúcson fakereszt található.

Több mint 20 percet töltöttünk itt el. Kényelmes ösvényen indultunk tovább. 1310-kor értük el a Gete-hegy 403m magas csúcsát. Itt is van egy fakereszt, innen is szép a kilátás. Kb. húszan voltunk itt, a többiek már előre szaladtak. Igen kényelmes ösvényen, kissé kacskaringózva haladtunk kelet felé, Dorog irányába. 1420-kor értük el a várost. A város nagy részén keresztül gyalogoltunk, a vasútállomásra mentünk beszerezni az OKT bélyegzőjét. Páran itt meggondolták magukat, befejezték a túrát, a rövid túrásokkal együtt felszálltak az autóbuszra. A többiek a bélyegzés, illetve a rövid pihenő után elindultak Kesztölc felé. Nem sokkal a vasútállomás után elhaladtunk a football pálya mellett. Éppen meccs volt, de nem sokan nézték a dorogi csapat mérkőzését, akik egyébként az érdiekkel játszottak. Pár perc múlva elhakladtunk a Petőfi emlékmű mellett. Itt már látszódott a március 15-i megemlékezés, az iskolások zászlókkal díszítették fel az emlékművet. A város szélén elhaladtunk a kutya kiképző mellett, majd írtások közzött haladtunk a végcél felé. Az akácosokat kezdték kitermelni, remélhetőleg sikerül majd visszetelepíteni az eredeti erdőt.

Kesztölcre 1600 órára az utolsó emberünk is megérkezett. Igen kellemes túrában volt részünk a mai napon, a tervezettnél hamarább is hazaértünk. A következő túránk is az Országos Kék Túra útvanalán lesz. A Pilisben fogunk gyalogolni március 19-én, Klasrtrompuszta és Solymár között. Remélhetőleg szép tavaszi időben!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu