2015 november 21, Pilis tetején - Pilis

Az elmaradt októberi pilisi túránkat pótoltuk a mai napon. Kellemetlen időjárási előrejelzéseket láthattunk az interneten erre a hétvégére. Ez meglátszódott a jelentkezések illetve a résztvevők arányában. A 49 jelentkezőből 20-an mondták vissza a túrát! Ennyire rossz arány még a Visegrádi-hegység, Vadálló-kövek túráján sem alakult ki! Olyan nevetséges kifogásokkal történt meg a visszamondások egy része, hogy azokat nyugodtan kabaréban is elő lehetne adni, ahelyett hogy az illető bevallotta volna, hogy víz iszonya van. De nem vagyunk egyformák. És ahogy lenni szokott, az optimistább túratársak, akik részt vettek a túrán, egy csepp esőt sem kaptak, az esőköpenyeiket sem kellett elővenniük a hátizsákokból. De azt hiszem nem ez a lényeg, az ilyen helyzetek arra jók, hogy az ember pontosabban kiismeri a társait. Az előző héthez képest ismét hat órakor indultunk el Százhalombattáról, mivel vészesen rövidülnek a nappalok, a túrát illik még világosban befejezni. A virradatkor induló autóbusz Tárnok, Érd, Budapest, Kosztolányi Dezső tér érintésével jutott el Pilisszentkeresztre. Odafelé menet, közkívánatra megálltunk egy üzemanyagtöltő állomáson kávézni. Végül is szerencsénk volt az időhúzással, a szemerkélő eső ez idő tájt elállt. Szokásosan két túra került kiírásra:

Útvonal: Pilisszentkereszt (330m, ) - Mária pad (450m, , ) - Vaskapu-völgy () - Pilis (756m, , (-)) - Szántói-nyereg (390m, (-), ) - Csobánka (180m, , , )
Túratáv: 21km
Emelkedő: 660m
Minősítő pontszám: 31,5+13,2=45 pont

Alternatív útvonal: Pilisszentkereszt (360m, ) - Szurdok () - Csobánka (180m, , )
Túratáv: 8km
Emelkedő: 110m
Minősítő pontszám: 12+2,2=0 pont

Pilisszentkereszten a temetőhöz közeli busz fordulóban tudtunk megállni 920 körül. A hosszabb útvonalat választók szálltak itt le az autóbuszról, a 7 fő rövidtúrást a busz visszavitte a főútig. A zöld jelzésen indultunk el a Dera-patak mentén, a cisztercita kolostor romjai felé. A XI. századi vadászkastélyt III. Béla 1184-ben adta át a cisztercita rendnek. Ez volt az alapja a később megépített kolostornak, mely kiemelkedő magyar történelmi emlékhely. Ebben a monostorban temették el II. Endre király 1213. szeptember 28-án meggyilkolt feleségét, Gertrudis királynét. A tragédiát Katona József Bánk bán című drámájában dolgozta fel. A templom és a hozzá tartozó kolostor a tatárjárás és törökdúlás idején megsemmisült. Pilis ciszterci monostorát a mohácsi vész után Budát is kifosztó törökök rabolták ki és rombolták le. Köveit az évszázadok alatt elhordták, csak a földben lévő alapok és lehulló kőfaragványok maradtak meg. A romok feltárása 1913-ban kezdődött meg, majd az 1960-as, 70-es években Gerevich László tárta fel az apátság maradványait tejes egészében. A megmentett legszebb kőfaragások a falu Polgármesteri Hivatalának udvarán láthatók, a helyszínen jobbára a díszes oszlopfők tekinthetők meg. A romok feletti Klastrom-kútnál tűzrakó hely és padok várják a megpihenni vágyókat. A foglalt forráson emléktábla tanúskodik a magyarországi turistamozgalom megalapításáról, melyet ezen forrás mellett döntött el Téry Ödön, báró Eötvös Károly és Thirring Gusztáv.

Miután megnéztük a romokat, elidőztünk a Klastrom-kút körül, elolvastuk a tájékoztató táblákat, tovább mentünk a Mária-pad felé. Ide 1005-kor érkeztünk meg. Itt rövid pihenőt tartottunk a hatalmas tölgyfánál. Mind több ember jött velünk szemben, a Piliscsabai Természetjáró Egyesület a mai napon rendezte meg a Pilis-nyereg "Csillagtúra" versenyét, ez volt az egyik ellenőrzőpontja a résztvevőknek. Tovább menve áttértünk a piros keresztjelzésre. Mind meredekebben kellett kapaszkodnunk a Vaskapu-völgyben. Kellemetlen, görgeteges volt az ösvény, a lehullott falevelektől nem láttuk a köveket, elég lassan haladtunk felfelé. 1045-kor értünk fel az aszfaltútra, mely felvezet a 756 m magas Pilis csúcsra. Az aszfaltút előtt egy barlang feltárás látható jobb kézre. Elég magasan jártunk, bekerültünk a felhőbe, sokszor az orrunkig sem láttunk el. Negyedóra elteltével az úttól bal kézre ismét egy barlang feltárás nyomait láthattuk. A volt katonai légvédelmi bázist 1130-kor értük el felhőben. A régi vasbeton geodéziai oszlop felhasználásával, a tavalyi évben építették meg a Boldog Özséb kilátót. Páran felmentünk, szerencsénkre 5 percre kivilágosodott Budapest felé! Pompás panorámában volt részünk, balra Pilisszentkereszt, majd a Csikóvár csoport Pomázzal, a két Kevély, a Budai-hegyek, a Pilisvörösvári-medence a mögötte levő hegyekkel vált láthatóvá. Miután lementünk, rábeszéltünk pár embert, másszanak vissza a kilátóba. Nem volt szerencséjük, mire visszamentek, újra felhőbe került a környék!

Délben indultunk el lefelé a zöld háromszögjelzésen. Nem régi ez a jelzett útvonal, a térképek többsége nem is jelzi, de maga az ösvény már régóta járható. A szerpentineknél a Pilis oldalából több helyről nagyon szép a panoráma! Most már azok is részesedtek ebből, akiknek nem sikerült a Boldog Özséb kilátóból! A szél ereje is csökkent, mind kedvezőbb lett az időjárás. A Szántói-nyerget 1320-kor értük el. Itt rövid pihenőt tartottunk többek kérésére. Következett a Hosszú-hegy Csobánka felé. Egy darabig jóminőségű köves úton gyalogoltunk, melyet egyúttal kerékpáros útnak is jelöltek, majd jobbra felkanyarodtunk a hegygerincre. Ezen a szakaszon is van pompás kilátópont, körülbelül az út felénél. 1420-kor voltunk itt. Miután szétnéztünk a kilátópontról, tovább mentünk. Nemsokára balra 90°-t fordultunk, elindultunk lefelé a hegy oldalában. Tíz perc után viszont jobbra fordultunk Csobánka felé. Balról bejött az OKT ösvénye Szent-kút felől. Most már ezen a jelzésen haladtunk a cél felé. A Pilisvörösvárra vezető műút előtt balra a kék keresztjelzésen lementünk a faluba. Ez nem esett jól, ilyen sárdagasztás egész nap nem volt! Jobban jártunk volna, ha a műúton mentünk volna be a falu központjába.

Végül is az utolsó emberünk 1605-kor leért az autóbuszunkhoz. A társaság hamar össze lett gyűjtve, 1620-kor hazaindultunk. Akár hogy is nézzük, az előrejelzésekhez képest jó időnk volt, jót gyalogoltunk, bánhatják az óvatoskodók. Vége felé tartunk az idei évnek, mindössze egy szakosztályi túra lesz decemberben, a Mikulástúra. Persze ettől függetlenül, maszek módon még mindenki túrázhat, hiszen decemberben is kellemes a gyaloglás, csak ki kell fogni a kellemes időjárást ehhez.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Kalauz Imre (KI), Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu