2015 augusztus 29, Látó-kövek - Bükk

A nyár utolsó túrája a Bükk hegységbe vezetett augusztus 29-én. A jelentkezők létszámában érezhető volt még a nyári üdülések hatása, mivel mindösszesen 35-en túráztunk ezen a napon. A buszon 33-an voltunk, két társunk Miskolcon csatlakozott a csapathoz. Mindösszesen négyen vonták vissza a jelentkezésüket. Kellemes meleg, napsütéses időt prognosztizáltak a mai napra. A túrát kivételesen nem a szakosztályvezetőnk vezényelte le, mivel hosszabb időre külföldre utazott. A sűrű programunk miatt nem volt lehetőség a túra áthelyezésére, de Győri Bandi társunk elvállalta a túravezetői feladatok ellátását. Hatkor indult el autóbuszunk Százhalombattáról. Tárnok, Érd, majd Budapest, Kosztolányi Dezső téren felszállókkal lett teljes a buszon levő társaság. Az M3-as autópályán buszoztunk le Miskolcra. A mai napon is kétféle túra közül lehetett választani az alábbiak szerint:

Útvonal: Hermann Ottó Emlékpark (225m, ) - Forrás-völgy () - Udvar-kő bg. (400m, ) - Örvény-kő (764m, , , ) - Szentlélek (680m, , , ) - Farkas-nyak (795m, ) - Bánkút (880m, )
Túratáv: 18km
Emelkedő: 1000m
Minősítő pontszám: 27+20=47 pont

Alternatív útvonal: Hermann Ottó Emlékpark (225m, ) - Forrás-völgy () - Felső-forrási bg. (400m, ) - Szeleta-tető (350m, , ) - Hermann Ottó Emlékpark (225m, )
Túratáv: 9km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 13,5+7=21 pont

Tíz óra után érkeztünk Miskolc-Diósgyőrbe. Túránkat a Herman Ottó Emlékpark parkolójától kezdtük el, 1020-kor már a piros sávjelzésen gyalogoltunk. Keresztezve a lillafüredi országutat, innen már a kiírás szerinti piros keresztjelzésen gyalogoltunk. Mintegy 200 m aszfaltút megtétele után balra fordulva, a kezdődő kánikula elől a hűsítő fák közé érkeztünk. Enyhe emelkedő után 1055-kor elértük a Kecske-lyuk barlangot. A barlang fokozott védelem alatt áll. A patakmeder 400 m hosszan nyúlik a hegytető alá. Egy kis pihenő és fényképezés után folytattuk utunkat a piros keresztjelzést követve a Forrás-völgybe. Időközben az autóbusz vezetője telefonon jelezte, hogy Bánkútról csak nagy kerülővel tud lejönni a Herman Ottó Emlékpark parkolójához. A kistúrások nem kis örömére lillafüredi találkozóban állapodtunk meg.

A zöld jelzést keresztezve közös utunk a kistúrásokkal véget ért. A kistúrások a zöld jelzésen folytatták útjukat, a hosszú túrások pedig az Udvar-kő barlang mellett elhaladva a csókási pihenőhöz érkeztek meg 1230-kor. Félórás ebédidő és pihenő után a piros jelzésen mentünk tovább az erdei köves és az aszfalt utakon. A piros háromszög által jelzett sziklás úton az Örvénykő felé vettük az irányt. A csúcson található Jókai Mór emlékére 1959-ben állított obeliszk. Utunkat Bükkszentlélek felé a piros háromszög, a sárga sáv és kék jelzésen folytattuk, érintve a legszebb kilátást nyújtó Látókövet. A 30 m magas szintre a kék háromszög által jelzett jelzésen lehet feljutni. Nevéhez híven gyönyörű kilátás van a Csondró patak völgyére. A szép panorámát elhagyva a kék jelzésen utunkat egy "varázsfa" állította meg, ami egy szerelmes pár ölelését szimbolizálta. Néhány túratársunk ezen ölelés része akart lenni és láncot alkotva átölelték az egybefonódó fatörzset. Ezen kis kitérő után érkeztünk Szentlélekre, ahol 25 perces pihenőt és erőgyűjtést tartottunk, ki-ki a maga módján.

Utunkat 1600 órakor a piros jelzésen folytattuk Bánkút irányába, a Farkas-nyak érintésével. A túránk utolsó szakasza bizonyult a legnehezebbnek, de erőt adott mindenkinek az, hogy szép időben és gyönyörű helyen teljesíthettük a szakosztályvezetőnk által kijelölt túraútvonalat. Bánkútra 18 órakor érkeztünk, majd az autóbusszal elindultunk Lillafüredre, hogy találkozzunk a kistúrázó csoporttal. A kellemes nap után úgy köszöntünk el, hogy a legközelebbi találkozó az etyeki kerékpártúrán lesz.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Győri Endréné (GyE), Kutasi Zsuzsa (KZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Győri Endre
túravezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu