2015 május 16, Nyugati Mátra útjain - Mátra

A második májusi gyalogtúránk a Mátrába vezetett. A jelentkezési kedv kissé alábbhagyott, mindössze 40-en túráztunk ezen a napon. Ebben az is közrejátszott, hogy 10 nyugdíjas turistánk csehországi várásnéző túrán vett részt. Egyébként 11 fő vonta vissza a jelentkezését. A múlt hetihez hasonló kellemes túraidőt prognosztizáltak szombatra. Ez ismételten bejött az időjósoknak. Hatkor indultunk Százhalombattáról, Tárnokon, Érden, Budapesten lett teljes a csapatunk. Hatvanban álltunk meg 20 percre a MOL üzemanyagtöltő állomáson. Az alábbi két túra közül választhattak a résztvevők:

Útvonal: Gyöngyöspata (230m, ) - Prédikáló-tető (450m, ) - Hidegkúti th. (650m, ) - Mátrakeresztes (380m, ) - Gombás-tető (420m, , ) - Cserteri várrom (315m, , ) - Hasznos (270m, , )
Túratáv: 20km
Emelkedő: 700m
Minősítő pontszám: 30+14=44 pont

Alternatív útvonal: Mátrakeresztes (380m, ) - Ágasvári th. (660m, , ) - Cserteri várrom (315m, , ) - Hasznos (270m, , )
Túratáv: 12km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 18+7=25 pont

A hosszabb túrát választók Gyöngyöspatán a temetőnél szálltak le az autóbuszról. 33-an indultunk el a sárga jelzésen. A rövidebb útvonalat választók heten Mátrakeresztesre buszoztak át, az Ő túrájuk innen indult. Az eredeti kiíráshoz képest hosszabb távot tettek meg, felmentek az Ágasvári turistaházig, majd onnan a zöld jelzésen jöttek el Hasznosig. 855-kor kezdtünk gyalogolni. Az első 4 km-es szakasz nyílegyenes aszfaltút volt, mely gyümölcsösök és szőlőültetvények között halad. Az út irányában a Nagy-Koncsúr, Muzsla, Vörös-kő-bérc vonulata látszódott. Két vadnyúllal is találkoztunk, az egyikük meglapult a fűben, hátha észrevétlenül marad. Sikerült egy közeli képet készíteni róla! Sok farkasalmát is láthattunk, később előkerült a farkasalma lepke egy példánya is, szépségével a trópusi lepkékkel vetekszik. A lepke tápnövényéről kapta a nevét, hernyója kizárólag a farkasalma levelével táplálkozik. Az aszfalt utat sóderos út váltotta fel, de ezen is jól haladtunk. 950-kor értük el az erdőszélét.

Először telepített erdei fenyvesben gyalogoltunk, majd tölgyes következett. Időnként tisztások tarkították az erdőt. 1015-kor Nagy-parlagnál egy elhagyott, romos erdészházat láttunk. Az út kanyargósabb lett, többnyire északkeleti irányba haladtunk. A Korlát-kúti fenyvesnél bal 90°-os kanyar következett. Innen negyedórai gyaloglás után megérkeztünk a Hidegkúti turistaház tisztására, ahol hosszabb pihenőt tartottunk. Melegen sütött a nap, lehetett napozni. 1140-kor tovább indultunk. Elhaladtunk a Hidegkút-forrás mellett, majd egy kisebb kapaszkodó után továbbra is a sárga jelzésen Mátrakeresztes felé gyalogoltunk. Rövid erdei szakasz megtétele után a Nagy-rétet keresztezve leértünk Mátrakeresztesre. Ahogy közeledtünk a faluhoz, előttünk mind jobban kirajzolódott Óvár és Ágasvár sziluettje. A Csörgő-patak melletti Büfében ismét lepihentünk. A mai napon ebben a térségben versenyt szerveztek, sok emberrel találkoztunk.

1315-kor elindultunk a túra befejező szakaszára a piros négyzetjelzésen. Zsolt kimászott a hegyoldalban levő emlékműhöz, kiderült, hogy a Pásztói turisták állították 40 éves fennállásuk emlékére. Felkapaszkodtunk az Óvár oldalába, elhaladtunk Mátrakeresztes üdülőtelepe mellett. Itt kb. 15 madárfészek kosbort találtunk. 2 km-es erdei szakasz következett. Versenyzőkkel haladtunk egy irányban a Kosiktanyáig. Itt volt egy ellenőrző pontjuk, nekünk is pecsételni akartak az ellenőrök. Helyette váltottunk pár szót, majd tovább mentünk többnyire nyugati irányba a zöld jelzésen. Újabb 2km megtétele után, 1430-kor kiértünk a Gombás-tetőre. A kaszálás végett úgy tűnt, hogy még mindig használják vitorlázó repülőtérnek. Innen már szépen látszódott mögöttünk Ágasvár lenyesett csúcsa. A rét túloldaláról még szebb volt a kilátás: mögöttünk Ágasvár, Óvár, délre a Vörös-kő-bérc, északkeletre a Mátra északi vonulatai, mellette halványan a salgótarjáni vulkáni hegyek, északra a Cserhát vonulata, alattunk Hasznos volt látható. Egy kis dombtetőn a Cserteri vár maradványai tűntek fel.

A 316 m magas, déli oldalán meredeken eső hegy tetején épült vár, Ágasvárral és Óvárral együtt az itt húzódó Kövecses-patak völgyében elvonuló fontos hadiút védelmét szolgálta. A Cserteri várat a Hasznosi család megalapítója, Rátóti Porc Domokos építette 1300-1320 között, aki 1313-1321-ben az ország nádora volt. 1454-ben a Pásztói családé lett a vár tulajdonosa. A törökök ellenállás nélkül foglalták el a kis erősséget. A török megszállás után az egri vár tartozéka, majd 1693-ban gróf Koháry Istváné lett a vár. Az 1800-as évek elején a pásztói apátsághoz került. A fokozatosan rommá lett vár köveit a lakosság nagyrészt elhordta az építkezéseihez. A csekély falmaradványok ellenére érdemes megtenni a kis kitérőt. A romokból nagyon szép panoráma van a környező hegyekre, a Hasznosi víztározóra. 1515-kor majdnem utolsóként elindultam a többiek után. Menet közben kaptam telefonhívást, Hasznoson nem találnak italboltot, presszót. Az első csoport engedélyt kapott, hogy lemenjen Pásztóra, itt biztosan találnak majd megfelelő helyet a túra befejezésére. 20 perccel utánuk mi is átbuszoztunk Pásztóra. Közben kiderült, két társunk hiányzik, nagyon elmaradtak. Igen komótosan gyalogoltak, több mint félórai járásra voltak még Hasznostól. 38 embert illetlenség ennyire megvárakoztatni, megérdemeltek volna egy kb. 3,5 km-es gyaloglást Pásztóig, amíg a többiek söröznek, fagylaltoznak. Szerencséjükre a buszt még egy kanyarra el kellett küldeni Pisti barátunkért Pásztóra, aki túra helyett földet túrt Taron, de velünk szándékozott haza jönni Százhalombattára. Mire mi levezettük a túra fáradalmait, mindhárman előkerültek.

Összegezve a mai napot, igen jól esett a mai gyaloglás. Nem volt nehéz a terep, az erdők talán májusban a legszebbek, legüdébbek. Több szép kilátópontot ejtettünk útba, napközben sem kellett szomjan halnunk. Láttunk ritka virágot, ritka lepkét. Júniusban 6-án kerékpáros túra lesz Érd környékén, majd 13-án, a 2005 óta minden évben megrendezett Georgiades Gábor emléktúra következik Királyházára, Gábor kopjafájához.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Kóti Attila (KA), Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Orosz József (OJ), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu