2015 április 18, Kerékpártúra - Csepel-sziget

Túra előtti héten már sokan kérdezték tőlem, milyen időjárás várható szombatra. Akkor még mindenkinek tudtam biztatót mondani, mivel megjött a tavasz, napról napra melegebb lett. Ahogy közeledett a túranap, változtak az optimista előrejelzések. Egy-két nappal korábban már látszott, hogy egy markáns lehűlés fog bekövetkezni, így akár 10 fok is lehet a lehűlés. A hidegfont szelet és esőt is hoz magával. Ilyen előzmények után nem csoda, hogy megcsappant a létszám az előzetes jelentkezésekhez képest. Ezt az útvonalat gondoltuk bejárni:

Útvonal: Százhalombatta - Tököl - Szigetújfalu- Ráckeve - Szigetszentmárton - Szigetcsép- Tököl - Százhalombatta
Tervezett / Végleges
Túratáv: 45km 52km
Emelkedő: 30m 50m
 Minősítő pontszám: 30+11+1=42 pont

Már tavaly is Martonvásárról tekertem át a százhalombattai találkozásra. Menetközben láttam, hogy az éjszakai eső nem okozott nagyobb problémát a föld utakkal, így gond nélkül lehet rajtuk kerekezni. Százhalombattán az Ebattánál volt a találkozó. Mindössze ketten vártak rám, egy kis idő elteltével elindultunk a komphoz. Itt is voltak páran a jelentkezők közül, szép lassan gyülekezett a csapat. A kompossal megbeszéltem, hogy - mint szervezett túracsapat - kapjunk kedvezményt. Mire eljött a komp indulásának ideje 11 főre gyarapodott a létszám. Felszállás után tudtuk meg, hogy a megbeszélt 50%-os kedvezmény a komp elindulása után 30%-ra csökkent, így csak az odafelé utat tudtam kifizetni a kompon begyűjtött pénzből. Az átkelés után Tököl felé vettük az irányt az ártéren keresztül. Hamar elértük a települést, majd Tököl után Szigetújfalu felé vettük az irányt.

Tökölt a börtön melletti úton hagytuk magunk mögött. Letértünk a vízművek útjára, itt nyugodt körülmények között, forgalomtól mentesen tekerhettünk néhány kilométert. Később visszatértünk a gátra, ezen az úton értünk be Szigetújfaluba. A települést elérve a világháborús emlékmű melletti parkban álltunk meg egy kis pihenőre. A pihenő után, virágzó fák kíséretében hagytuk el a települést, szántóföldek mentén haladtunk Ráckeve felé. A várost a HÉV sorompójánál értük el. Meglepő, hogy mennyire együtt kerekezett a csapat, alig kellett várni az utolsó emberre. A csapat együtt tekert át a városon. A híd melletti piacnál álltunk meg hosszabb időre. Kb. egy órát nézelődtünk a piacon, felfrissítettük magunkat a visszainduláshoz. A pihenő után hazafelé vettük az irányt, a Savoyai kastély mellett elhaladva hagytuk el Ráckevét.

A főutat elhagyva az üdülő övezetben haladtunk tovább. Az elmúlt időszakban csatornáztak errefelé, de a kivitelezők itt sem végeztek tökéletes munkát. Az út elején ahol még aszfaltos volt az út, középen bontották ki a csatorna helyét, de csak zúzott kővel temették be az árkot. Nem volt kellemes dolog keresztezni a zúzott köves sávon. Ennek ellenére jól haladtunk, már 13 óra előtt Szigetszentmártonban a cukrászdában voltunk. Egyesek süteményt vettek, mások a hűvös idő ellenére fagylaltot nyaltak. A szigetszentmártoni cukrászdát elhagyva Szigetcsép felé vettük az irányt. Az időjárás itt megmutatta a kellemetlen oldalát, a szélárnyékból kilépve már teljes erejével nyomott vissza minket a szél. Tökölt jó időben, 14 óra előtt elértük. Eddig még egyszer sem fejeztük be ilyen korán az első tavaszi bicajozásunkat. Az időjárás nem kedvezett a hosszabb megállásokra, pedig néha a nap is kisütött. Ennek ellenére senki sem bánta meg, hogy eljött az első tavaszi kerekezésre. A következő kerekezésünkre júniusban kerül sor, Érd környékét fogjuk felfedezni. 2015. április 25-én a Mecsekben fogunk gyalogolni, remélhetőleg már virágozni fog a bánáti bazsarózsa.

A résztvevők: Sefcsik Zsuzsa, Szabó Zsolt, Lázár József, Bagotai István, Bagotai Istvánné, Szeifertné Tóth Erika, Kulcsárné Feledy Marian, Vlukoszki Sándor, Gyenes István, Győri Endre, Kapuvári Mihály.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu