2014 április 26, Tavaszi csavargás - Mecsek

Harmadik idei gyalogtúránk a Mecsekbe vezetett. A megelőző napokban igen változatos időjárásban volt részünk. Szombatra a déli országrészre már eső nélküli napot prognosztizáltak, szerencsénkre bejött az időjósok általi előrejelzés. Míg Százhalombatta környékén jelentős csapadék hullott, déltől kezdve mi napsütéses időben túrázhattunk. Nagyon sok volt a lemondás, 14 fő vonta vissza a jelentkezését, indokoltan, vagy nem kellő indokkal. Nem normális ez a nagyszámú meggondolás, mivel még további 7 fő volt a várakozási listán. Utolsó pillanatban már nehéz feltölteni az autóbusz kapacitására a létszámot, nem beszélve azon tagjainkról, akik még nem is jelzik a lemondási szándékukat! A többség érdekében a felelőtlen jelentkezőkkel szemben szankciók várhatók a közeljövőben. Végül is 49-en túráztunk a Mecsekben. Hatkor indult el az autóbuszunk, kivételesen Tárnok volt az első találkozási hely. Érd, Százhalombatta után még Ercsiben is vettünk fel embereket, így lett teljes a létszám. Az M6-os autópályán mentünk le, majd Bonyhád, Hosszúhetény érintésével jutottunk le Vékényre, a túra kiindulási pontjára. Szokásunkhoz híven két túra közül lehetett választani:

Útvonal: Vékény (175m, ) - Nyárádi kunyhó (380m, ) - Cigány-hegy (524m, , ) - Hidas-forrás (345m, , ) - Köves-tető (430m, ) - Máré vár (354m, ) - Várvölgyi kemping (225m, )
Túratáv: 18km
Emelkedő: 750m
Minősítő pontszám: 27+15=42 pont

Alternatív útvonal: Vékény (175m, ) - Nyárádi kunyhó (380m, ) - Vár-völgyi geológiai tanösvény (300m, , , ) - Várvölgyi kemping (225m, , )
Túratáv: 10km
Emelkedő: 350m
Minősítő pontszám: 15+7=22 pont

Az indulási pontot elsőre elvétettük, olyan kicsi Vékény település. A falu végét jelzőtábla után csaknem Szászvárnál volt lehetőség a visszafordulásra. Másodszor már nem hibáztunk. Kb. 130-an laknak a településen. Vékény és környéke már az őskorban is lakott hely volt, később a rómaiak is letelepedtek itt. A környéken sok kőkori és római korból származó lelet került elő. A honfoglaló őseink szlávokat találtak itt, akik később beolvadtak a magyarságba. Az államalapítás korában királyi birtok volt, majd II. András a pécsi püspökségnek adományozta. A török korban a környékbeli településekkel együtt elpusztult, később azonban újranépesült. A falu határában barna- és feketeszenet is bányásztak, a bányászat nyomai a környékbeli erdőkben máig láthatók. A főleg földművelésből élő faluban 1953-ig két vízimalom működött. Az egyik, a Tóth-malom a megye legöregebb, működőképes malma. 1790-ben épült, védett ipari emlék. További látnivaló a településen az 1908-ban épült harangtorony.

10 órakor indultunk el, a falu házait hamar magunk mögött hagytuk. Kis patak mellett haladt a zöld keresztjelzésünk. Jobb kézre egy bekerített legelőt kerültünk meg, majd beértünk az erdőbe. Először széles, rét jellegű volt a völgy, de hamarosan összeszűkült, meredekké vált. Kis patakocska csordogált az aljában. Az előző napi esőzések folytán csúszkáltunk a völgy oldalában, a patakot többször is kereszteztük. Volt pár zuhogó, meg egy kisebb fátyol vízesés. Kb. 2 km-t gyalogoltunk a völgyben, majd újabb 1 km-es erdei földúton értük el a Nyárádi kunyhót. A komlói és a szászvári turistáknak van itt kulcsosháza. Szépen gondozott a környék. Egy szép kopjafa is látható itt, a komlói turisták állították elhunyt túratársaik emlékére. A rövidebb túrát választóktól itt váltunk el. Ők tízen maradtak a keresztjelzésen, elindultak Várvölgy felé. A többiek rátértek a sárga jelzésre. Kb. 4 km-t kellett megtennünk jobbára dél, délkeleti irányba, hogy a Cigány-hegy alá érjünk. Felkapaszkodtunk a kilátóhoz, itt tartottuk meg a déli pihenőnket.

2007-ben épült a kilátó, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatósága és a Mecseki Erdészeti Zrt. összefogásával. A Keleti-Mecsek középpontjában álló toronyból 360°-os körpanoráma van, a környék változatos domborzati formái, az erdő borította hegyhátai és völgyei láthatóak innen. A kilátó mellett asztal, padok, tűzrakóhely szolgálja a turisták kényelmét. 1320 körül értek fel a gyorsabban gyaloglók. Hosszabb pihenőt tartottunk itt, a megszokott ebédelési időhöz képest már késésben voltunk. A túra elején a Csepegő-árok völgye kivette a társaság erejét. 1400 előtt pár perccel útra keltünk. Jelzetlen ösvényen lementünk a hegyről, majd a kék keresztjelzésen balra fordultunk. Nemsokára a kék jelzésre váltottunk, elindultunk a Hidasi-völgy felé. Egy darabig még erdészeti úton mehettünk, azt elhagyva kellemes ösvényen kellett gyalogolni, folyamatosan lefelé a völgyben. Kevésbé látogatott, de igen szép a völgy. Több forrás is van ezen a szakaszon, két-három nagyobb tisztás teszi változatossá a patak partot. Pár kisebb vízesés, sellők látványa is leköti az erre járó turista figyelmét. Mind több medve hagymát láttunk, de már bőven virágzásban voltak. Egyébként is sok virág volt a réteken. Két jelzést is kereszteztünk, a zöld keresztjelzést, valamint a piros körjelzést. 1510-kor értük el a látványos Csurgó-forrást. A csepegő vízből mésztufa válik ki, a sziklát belepik a különböző mohafajok. Negyedórát időztünk itt el, majd a sárga keresztjelzésen elindultunk Várvölgy felé.

Kissé kellemetlen volt, de Máré várig még két hegyhátat kellett leküzdenünk. A túra vége felé ez már nem volt kellemes! A gyorsabbak 16 órára a várhoz érkeztek, a sereghajtók majd 40 perccel később. Nem ment mindenki be a várba, az elmúlt években többször is ez volt a túránk végpontja. A vár első említése 1316-ból marad fenn, de valószínűleg már az Árpád-korban létezett. A török 1543-ban elpusztította, de 1572-ben még őrséget tartott falai között. Két kiállítása a vár történetét és a Keleti-Mecsek élővilágát ismerteti meg a látogatóval. Az ásatások során sok faragott kő került elő, a vár palotájának reneszánsz kőfaragványai, ajtó- és ablaknyílásai, kandallókerete Pécsett, a Reneszánsz Kőtárban tekinthetőek meg. A vártól már nem messze volt az autóbuszunk, a Várvölgyi kempingnél várakozott ránk. Még bementünk a kemping büféjébe, köszönhetően a hamarabb leérkezett társainknak. Élelmesen a holland tulajdonossal kinyittatták a büfét, behűtettek egy adag sört a később leérkezőknek. Persze a tulaj sem járt rosszul velünk, jó forgalma volt ezen a napon.

Délután kimondottan kellemes túraidőnk volt, délelőtt kellett csak csúszkálnunk a Vékény feletti völgyben. 1720-kor indultunk haza. Májusban három túra kerül kiírásra, két gyalog és egy kerékpáros. Legközelebb 17-én a Balaton-felvidéken fogunk gyalogolni, többnyire az Országos Kék Túra útvonalán, Gyulakeszi és Balatonhenye között.




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek József László (JL), Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Szabó Zsolt (SzZs) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu