2014 február 17, Szakosztály évzáró/évnyitó - Százhalombatta

Két hónapi téli szünet után újra találkozhattak a szakosztály tagjai. A szokásos első programunk az elmúlt év lezárása, az idei évre tervezett programok megbeszélése volt. Ugyanúgy mint tavaly, most is az Óvárosi Közösségi Házban jöttünk össze a hétfői napon. Bár előzetesen csak 34-en jelentkeztek, öt óra környékén már megközelítette a résztvevők száma a 70 főt!

A régi kapcsolatnak köszönhetően nem kellett terem bérleti díjat fizetnünk. Négy óra tájban el kezdtek szállingózni a résztvevők. Amíg a berendezkedés, a szükséges technika összeállítása folyt, addig a hölgyek a kenyereket kezdték el szelni, elkészítették a lila hagymás zsíros kenyereket, megterítették az asztalokat. Sokan hoztak édességet és üdítőt, nem is tudtuk a nagy mennyiséget elpusztítani. A kölcsönös üdvözlések után mindenki helyet foglalt, a szakosztályvezető megkezdte az elmúlt év értékelését.

Rövid visszatekintést tett a Szakosztály 41 éves múltjára, kiemelve, hogy még ma is vannak aktív tagjaink az alapítók közül. Az idei jutalomtúrát ismételten Szlovákiába szervezi, harmadik alkalommal is chata Baranec tulajdonosainak vendégei leszünk. A helyfoglalás megtörtént az éves túratervünkben szereplő időpontra. Szeretettel várnak minket vissza Florekék. Számunkra még mindig vannak bejáratlan útvonalak a Nyugati-Tátrában, nincs messze az Alacsony-Tátra és a Magas-Tátra sem a chata Baranectől. Nem okoz gondot a részletes túrakiírások elkészítése, van miből válogatni. Rátért röviden a Szakosztály pénzügyi helyzetére, mely évek óta kiegyensúlyozott. Tavaly is sikerült 450 eFt támogatást szerezni. A tartaléknak köszönhetően, az első félévben csökkenteni fogjuk a busz hozzájárulási költséget. A szakosztályi tagdíj emelése felesleges ebben a helyzetben, marad az évek óta megszokott összeg. Felhívta a jelenlévők figyelmét a honlapunkra, mely erre az idényre megújult külsővel jelent meg. Az archívumba, a megújítással egyidőben felkerültek a kezdeti időkből előkerült régi anyagok. Természetesen a 2014 évi túraterv is látható már a honlapon. A Jutalomtúrára és a március elsejei Budai-hegység túrára már túljelentkezés van! Újdonság, hogy a Magyar Természetjáró Szövetség Minősítési Szabályzata is felkerült a honlapunkra. Megtekinthető a minősítést szerzett tagjaink listája, az országos Kék Túrát és a Pest Megyei Piros útvonalát teljesítők névsora.

Ezután következett az egyéni teljesítményértékelés. A megelőző évhez képest valamivel kevesebb távot és szintet teljesítettünk, de így is szép eredmények születtek! A szakosztályi túrákon 136 fő vett részt, az érvényesített tagok száma 110 fő volt. Az átlag km 122,3, a szint 4673,2 m volt. A legjobb 10 túratársunk eredménye a következő:

név táv (km) szint (m)
Muskovics András 418 16250
Muskovicsné Fenyvesi Éva 390 14860
Kérdy Zoltánné 374 14800
Kovács István (Kovi) 364 14240
Szabó Zsolt 350 13330
Lázár József 348 13490
Sefcsik Gergelyné 338 13130
Gajdó Jánosné 333 12610
Gyenesné Kajtor Éva 326 12070
Geréd Gyárfásné 290 10890

A szakosztályvezető emléklappal gratulált a fenti eredmények elérőinek, ez évre is hasonló eredményeket kívánt a turistatársaknak.

Ezután következett az elmúlt időszakban megszerzett természetbarát minősítések ismertetése. A tagok lelkesen vezették az egyéni túranaplóikat, hiszen 35 db jelvény került kiosztásra. A 2005-2013 közötti időszakot figyelembe véve, a szakosztály 79 tagja rendelkezik valamilyen természetbarát minősítési fokozattal! Ez nagyon szép eredmény! Összesen 224 jelvénnyel rendelkezünk, hiszen ugyanazt a fokozatot többször is lehet teljesíteni. A fokozatok megoszlása a következő:

  • Bronzjelvényes természetjáró: 146 db
  • Ezüstjelvényes természetjáró: 66 db
  • Aranyjelvényes természetjáró: 16 db
  • Érdemes természetjáró: 9 db
  • Kiváló természetjáró: 1 db

Az elmúlt időszak pontgyűjtögetése 35 db minősítést eredményezett, az alábbiak szerint:

Ezüst Ezüst Bronz
1. Kérdy Zoltánné 1. Noseda Tiborné 1. Petró Magdolna
2. Kovács István (Kovi) 2. Muskovics Évi 2x 2. Győri Endréné
3. Gajdó Jánosné 3. Győri Endre 3. Kovács István
4. Békes Erzsébet 4. Tercsi Judit 4. Kovácsné Antunovics Ildi
  5. Kalauz Imre 5. Ferenczi Nikoletta
  6. Szabó Csilla 6. Buzánszky Éva
  7. Kapuvári Mihály 7. Cservák Erzsébet
  8. Bíró Ibolya 8. Simonné Kokics Márta
  9. Gyenesné Kajtor Éva 9. Zelenák Erzsébet 2x
  10. Petró Magdolna 10. Gyenes István
    11. Skrabák Szabolcs
    12. Mohos Gábor
    13. Mohos Gáborné
    14. dr. Gombás Vilmos
    15. Séra Lászlóné
    16. Kulcsárné Feledy Marianna
    17. Szendefi József
    18. Oroszné Virág Mónika

A következő időszakban, az egyéni túranaplók átnézése alapján várható, hogy többen megszerzik az érdemes fokozatot, valamint az arany fokozatot teljesítők száma is nőni fog.

A Pest Megye Piros útvonalát teljesítők száma is gyarapodott két fővel. Gratulálunk Nekik a szép teljesítményért!

PMP Megszerzés időpontja:
1. Gajdó Jánosné 2013.06.27.
2. Gajdó Judit Petra 2013.06.27.

Ezután beszámolt a Magyar Természetjáró Szövetség tagságának változásáról. Kissé bonyolultnak tűnik a tagkártya érvényesítése, az adatnyilvántartás törvényi megfelelősége érdekében 4 oldalas igénylőlapot kell kitölteni és eljuttatni a Szövetséghez. Az alapkártya ingyenes, személyi igazolvánnyal használható. Van lehetőség megszemélyesített tagkártya kiváltására is 500 Ft ellenében, igaz, hogy ennek mi a többlet hozadéka, azt még nem tudják. A jelenlévők úgy döntöttek, hogy az alapkártyát kérik. Az igénylőlap kitöltésével kb. 20 percet töltött el a társaság. Igazából nehezen magyarázható, hogy miért nem egyszerűbb, kisebb terjedelmű igénylőlappal felelünk meg a törvényi előírásoknak.

Közben azért a zsíros kenyerek, a sütemények, az üdítők is fogytak. Tagdíjakat is lehetett befizetni, több mint 70-en rendezték az anyagiakat. Következett a régi Jutalomtúrák felidézése. Közkívánatra a tavalyi Nyugati-Tátra, majd a korábbi Erdélyi túrákról készült képek kerültek sorra. Mint tavaly is, 7 óra körül a zumba táncosok zenéje miatt abbahagytuk a vetítést. Jövőre más időpontot kell találnunk, hogy több kép kerülhessen levetítésre. Jó visszaemlékezni a régebbi túráinkra! Mielőtt távoztunk, egy kicsit összetakarítottunk magunk után. Befejezésképpen mindenkinek szép, kellemes túrákat kívánt a szakosztályvezető. Március 1-én a Budai-hegységben kezdjük el az idei túrasorozatunkat!




Ugrás az elsőre

(A mellékelt képek Kovács István (Kovi), Muskovics András (MA) felvételeiből kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezető


© 2006-2024 természetbarátok.hu