2013 április 6, Tavaszváró túra - Vértes

Az idei második gyalogtúránk a Vértes hegységbe vezetett. Kellemetlenül kemény, hûvös, csapadékos idõjárás volt márciusban, komoly hóesés volt március 15-e körül, sõt rá egy hétre is még havazott. A mai túra elõtt is sok esõ esett, bizonytalan volt az elõrejelzés szombatra. Ez meg is látszott a létszámon, a jelentkezõk közül 17-en gondolták meg magukat! Még így is 39-en jöttünk össze a Tavaszváró túrára. Kivételesen a túra elnevezése hûen tükrözte a valóságot, hiszen még mindig várnunk kell a kellemes tavaszi napsütésre. Visszatérve a túrát lemondókra, sokan közülük csak ideális idõben hajlandók gyalogolni, pedig a mozgás mindig jót tesz az embernek. A túrák kiírása, a busz lefoglalása majd egy évvel a túra elõtt megtörténik, nem lehet tudni, milyen idõjárási viszonyok lesznek a túranapon. Ennyit a maródi turista társainknak. A következõ mecseki túrára is túljelentkezés van, a busz üléseinek száma korlátozott, de bízom benne, az idõjárás elõrejelzés ezt a problémát is megoldja. Rátértünk a hat órai indulásra, Százhalombatta központjából indult az autóbusz, majd Érden, Tárnokon szedtük fel a túratársakat, sõt még Martonvásáron is ketten csatlakoztak a csapathoz. Szokásosan két nehézségi fokozatú túrából lehetett választani:

Útvonal: Csákberény (220m, ) - Horog-völgy () - Géza-pihenõ (430m, ) - Antal-árok () - Gánt (210m, ) - Sasfészek () - Csákvár, Báracházi bg. () - Csákvár (150m, )
Túratáv: 24km
Emelkedõ: 500m
Minõsítõ pontszám: 36+10=46 pont

Alternatív útvonal: Gánt (210m, ) - Sasfészek () - Csákvár, Báracházi bg. () - Csákvár (150m, )
Túratáv: 14km
Emelkedõ: 240m
Minõsítõ pontszám: 21+4,8=26 pont

745-kor indultak el a hosszabb útvonalat választók 32-en, Csákberény mellõl. A rövidtúrásainkat Gántra vitte át az autóbusz, Õk mindvégig elõttünk haladtak a megtervezett útvonalon. Kb. 2km-t gyalogoltunk az erdészeti aszfaltúton, majd a zöld jelzés felvezetett a Horog-völgy feletti gerincre. Komótosan vitt fel az út mind feljebb, szerencsénkre még sár sem volt. A mészkõ felépítésû hegyekben gyorsan beszivárog a csapadék. A gerinc õserdei jellegû volt, nem igen vágják ki a fákat, igaz a csekély talajréteg miatt sem nõnek nagyobb méretûvé. Karsztbokor jellegû a gerinc nagy része, sok kis tisztással. Rengeteg szarvas és õz élhet a környéken, mindenfelé látható a nyomuk. Egy szarvast láttunk, amint 20 méterre elõttünk átszaladt az úton. A jelzéstõl pár méterre van a gerinc letörése, szép kilátás van innen a völgy mindkét irányába. Kissé ugyan párás volt az idõ, de még így is szép volt a látvány. A tisztásokon sok a tavaszi hérics, a fürtös gyöngyike, de csak most kezdenek el virágozni a mostoha idõjárás végett. A fák alatt számos virágzó babérboroszlán bokor látható, most virágzik éppen. 920-kor értük el a Géza-pihenõt. Kicsit szétnéztünk, majd tovább gyalogoltunk. 1km után áttértünk az OKT kék jelzésére.

A Hajdúvári vh. után nem sokkal, közvetlenül a jelzés mellett, egy fiatal szarvasbika teteme volt látható. Valószínûleg nem bírta a tél megpróbáltatásait, nem látszott rajta semmilyen sérülési nyom. Az Antal-árokban még összefüggõ hóréteg volt, akár szánkózni is lehetett volna. Amint elértük a kék körjelzést, mely Kápolna pusztára vezet, sok autóssal találkoztunk. Emlékezni és koszorúzni jöttek a falu egykori temetõjében felállított emléktáblához. Kápolna puszta lakóinak száma 62 fõ volt a 30-as években. A falu tragédiája 1945. március 16-án történt. A szovjet II. ukrán front felderítõ zászlóalja foglalta el Kápolna pusztát, ahol a visszaemlékezések szerint szinte minden férfit agyonlõttek. A legfiatalabb 20 éves, a legidõsebb több mint 70 éves volt. 11 órakor értünk be Gántra, a Märy néni nevezetû vendéglõhöz. A csapat nagyobbik része már kifelé tartott a vendéglõbõl, így az utolsó csoportunk be se ment. Tovább indultunk inkább a túra második szakaszára. 200m után balra fordultunk, régi felhagyott bauxit külszíni bányák mellett haladtunk déli irányba. a Kereszt-haraszt bánya meglátogatása volt a célunk. A bányát látogathatóvá tették, valamennyire rekultiválták. Tulajdonképpen szabadtéri geológiai múzeumként mûködik, bemutatja a bauxit lencsék keletkezését, az alattuk levõ fekü- és a fedõrétegeket. A fedõrétegben elhelyezkedõ szenes rétegbõl, rövid idõn belül tekintélyes mennyiségû eocén kori csiga gyûjthetõ. Amint meg lett mutatva ez a réteg, intenzív gyûjtés kezdõdött. Fél óra után mindenki elégedett volt a begyûjtött mennyiséggel, így tovább mentünk 1300 óra körül.

A bánya végétõl jelzetlen úton tettünk meg kb. 1km-t, míg el nem értük a sárga jelzést, melyen balra fordultunk Csákvár irányába. Rövid erdei szakasz után nyílt területre értünk, ahol jelzést váltottunk, a zöldön a Báracházi barlang felé vettük az irányt. Elhaladtunk a Szóló-kõ oldalában levõ dolomit kõbánya mellett, majd felmentünk a barlanghoz. A Vértes második leghosszabb, õslénytani leleteirõl nevezetes hasadékbarlangja. A messzirõl is jól látható bejárata a Guba-hegy sziklás oldalában található. A több, egymást harántoló, tektonikus hasadék mentén, triász fõdolomitban kialakult korróziós járatok összes hossza megközelíti a 90 m-t. A barlangot székesfehérvári turisták 1925-ben találták meg. A feltárást követõen megindult ásatások eredményeként kitöltésébõl páratlan értékû csontmaradványok kerültek elõ, melyek a jura-kortól egészen az alsó pliocén korig terjedõ idõszakot képviselik. Közülük európai jelentõségûek az õselefánt, õsló és õszsiráf leletek, de a munkálatok során megtalálták az õsember eszközeit és ékszereit is. A nagyobbik hasadékban még cseppkõ bekérgezõdés is látható. Most is növekvõben van, a sziklafalakról több helyen szivárog be a víz. Csak ketten mentünk be a hasadékba, mivel igen csúszósak voltak a sziklák, senki sem szeretett volna póruljárni a túra vége felé.

1415-kor elindultunk a hátralevõ félórás szakaszra. Visszatekintve szép látvány a Guba-hegy sziklás letörése. Jobbára mûvelt földek között értünk be Csákvár központjába. Rövidtúrásaink már vártak bennünket. pechünkre a cukrászda zárva volt, emiatt nem sok idõt töltöttünk el Csákváron. 1500 órakor elindultunk hazafelé. Kellemes volt a mai túra, a beijedtek csak sajnálhatják, hogy visszavonták a jelentkezésüket. Legközelebb Szabó Zsolti vezetésével 2013.04.20-án kerékpártúra lesz a Csepel-szigetre, majd 27-én ellátogatunk a Mecsek hegységbe, Magyaregregy környékére.



Ugrás az elsõre

(A mellékelt képek Kutasi Zsuzsa, (KZs) Muskovics András (MA) és Szabó Zsolt (SzZs) felvételeibõl kerültek kiválasztásra)

A túrát teljesítők névsora

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu