2012 október 13, Õszi csavargás - Vértes

Októberi elsõ gyalogos túránk a Vértes hegységbe vezetett, ismételten az Országos Kék Túra egy szakaszát terveztük bejárni. A létszám a megelõzõ túrákhoz képest emelkedett, 35-en jöttünk össze, a visszamondás is csökkent. Egész héten esõvel riogattak az idõjósok de szerencsére emiatt senki sem mondta vissza a jelentkezését. Jutalmul igazi kiránduló idõben volt részünk! Öt régi tagunk is elõkerült, idén elõször vettek részt a szakosztályi túrán. Örömmel várunk minden korábbi tagtársunkat a túráinkra! Az autóbusz indulási idõpontját még mindig nem változtattuk meg, pedig hat órakor még sötét van! Százhalombattáról indult el az autóbuszunk, Érd, Tárnok érintésével a régi 7-es mûúton mentünk le Kápolnásnyékig, majd átszelve a Velencei-hegységet, Csákváron keresztül érkeztünk meg Gántra, a Bányatelephez. Ebbõl a két túraútvonalból választhattak a résztvevõk:

Útvonal: Gánt, Bányatelep (190m, ) - Gánti bg. (270m, ) - Pap-völgy () - Mindszentpuszta (300m, ) - Csáki-vár (285m, ) - Kõhányás-puszta (325m, )
Túratáv: 20km
Emelkedõ: 600m
Minõsítõ pontszám: 30+12=42 pont

Alternatív útvonal: Vérteskozma (310m, ) - Várgesztes (295m, ) - Gesztesi-vár - (356m, , ) - Kõhányás-puszta (325m, )
Túratáv: 10km
Emelkedõ: 280m
Minõsítõ pontszám: 15+5,6=21 pont

Mindenki leszállt az autóbuszról, a volt bánya látogatása közösen történt meg. A korábban bezárt bauxit bányából tetszetõs geológiai bemutatóhelyet épített ki a Bakonyi Bauxitbánya Kft. rekultivációként 1997-ben. Ismereteket szerezhettünk a bauxit keletkezésével, az üledékképzõdéssel, a karsztosodással, a tektonikai folyamatokkal kapcsolatban. A Múzeum még zárva volt, nem vártuk meg a kinyitását. A bányaudvar bejárása háromnegyed óráig tartott. A szerencsésebbje szép fosszilis csigát is talált a holdbéli táj bejárása során. A rövidtúrásaink átbuszoztak Vérteskozmára 11-en, Õk az OKT másik szakaszán gyalogolhattak. A Gesztesi-vár érintése után Õk is Kõhányás-pusztára gyalogoltak, a túra végpontjára.

820-kor elindultunk a sárga jelzése. A Bányatelep szélsõ házai után az erdei úton megkerültük a bányát, majd északnyugati irányba fordultunk a Széles-földi-erdõben. Három 90°-os kanyar után érkeztünk meg az OKT kék jelzés keresztezõdésébe. A széles nyiladékon lehet eljutni Kápolna pusztára. Tízóraizás következett. Annyira elbeszélgettük az idõt, hogy elfelejtettük megnézni a közeli Gánti-barlangot. 1040-kor kezdtünk ismét gyalogolni, továbbra is a sárga jelzésen. Közben a nap is erõlködött, kellemes volt a levegõ hõmérséklete. Fél óra után ismét elértük az OKT jelzését, ezen folytattuk a túrát. A Pap-völgyben elõbb füves földúton, majd bükkök árnyékában 1 óra alatt értünk el Mindszentpusztára. Itt tartottuk meg a déli pihenõnket. A kulcsosházak romos állapotban vannak, de azért letelepedtünk a lépcsõkre. Igaz, egy Kft. üzemeltetésében van egy felújított turistaház is Mindszentpusztán, de természetesen zárva volt, a kerítésén tábla: Magánterület. Egyébként a kerítésén van az OKT mindszentpusztai pecsétje.

1220-kor felkerekedtünk, a Som-hegyet balról kerülve elindultunk a csáki-vár felé. A várat Oroszlán-kõ vár néven is ismerik. A felszínen kevés nyoma maradt a várfalaknak, az alaprajzi elrendezése sem látható, feltárás nélkül ma már nem állapítható meg. A vár építõje Anonymus szerint Szabolcs vezér unokája Csák volt. Amíg a vár állt, a Csák nemzetség birtoka volt. Csák Máténak a rozgonyi csatában történt veresége után, a rommá lett vár a király birtokába került, de többé nem épült fel. Negyedórát töltöttünk el a vártetõn, majd visszamentünk a kék jelzésünkre. Egy hosszú völgyben, bükkösben értünk fel a tetõre, ahol balra élesen elkanyarodtunk. 1km után jobbra fordult az ösvényünk, Kõhányás-puszta felé fordult az erdei út. Meglepõen sok virág újra kinyílt a szokatlanul enyhe idõjárás következtében. Félóra alatt értünk be a végállomásra, Kõhányás-pusztára. Az út közepe táján egy hatalmas kislevelû hársat láttunk az erdõben.

Lepihentünk az Eszterházy kápolna környékén. Aki gyûjtögeti az OKT pecsétjét, az beszerezte. 15 órakor hazaindultunk, mindenki korán hazaérkezett a mai napon. Kellemes túraidõnk volt a mai napon, az erdõ is kezd õszi színekbe öltözni.

Következõ túránk a Pilisbe vezet, reméljük, ekkor sem tréfál meg minket az idõjárás.



Ugrás az elsõre

(A mellékelt képek Muskovics András (MA) és Szabó Zsolt (SzZs) felvételeibõl kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu