2012 július 28, Dél-dunántúli Kék Túra - Zalai-dombság

Egy hét elteltével ismét túráztunk. Most a Zalai-dombság volt a cél, a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kék Túra egy szakaszát terveztük bejárni. Hétvégére kánikulát jósoltak, be is jött az idõjárás elõrejelzés. A nyári idõszakhoz képest tisztes létszámban jelentkeztek a turistatársak, elõzetesen 42-en voltunk a listán. Az indulást, szokásunkhoz híven hat órára terveztük Százhalombattáról, az Ebatta kultúrkocsma elõl. Hat után 5 perccel telefon érkezett Százhalombattáról, gond van, nem jött értük a busz. Telefonon utolértem a cég fõnökét, igaz csak másodszorra. Elmondtam a gondunkat, nagyot csodálkozott, hiszen a busz nem volt a telephelyén. Kért egy kis idõt, míg megpróbálja utolérni a gépkocsivezetõt. Eltelt újabb 20 perc, nem tudta utolérni a sofõrt. Cifra helyzet volt, ilyen még nem történt Velünk. Kínjában szerzett egy buszt gépkocsivezetõstül Budapestrõl. Nyolc órakor tudtunk csak elindulni Százhalombattáról, pedig több mint 200km-t kellett buszoznunk az indulási helyünkig. A baj nem jár egyedül, lefele menet buszunk légkondicionáló berendezése felmondta a szolgálatot. Így szokott lenni, ha rossz szériát kap ki az ember. Csak reméltük, hogy mára már elég a kellemetlenségekbõl. Az M7-es autópályán mentünk le Valkonyára, Balatonlelle magasságában 20 percre megálltunk a MOL kútnál. A hosszútúránk 11 óra után pár perccel indult a kis zalai településrõl. Az idõ elõrehaladta ellenére úgy döntöttünk, hogy megjárjuk a tervezett útvonalat. Kétféle túra került kiírásra a mai napra:

Útvonal: Valkonya (210m, ) - Obornak (200m, ) - Homokkomárom (220m, ) - Hosszúvölgy (200, ) - Zsigárdmajor (190m, ) - Palin (160m, )
Túratáv: 22km
Emelkedõ: 700m
Minõsítõ pontszám: 33+14=47 pont

Útvonal: Homokkomárom (220m, ) - Hosszúvölgy (200, ) - Zsigárdmajor (190m, ) - Palin (160m, )
Túratáv: 8km
Emelkedõ: 100m
Minõsítõ pontszám: 12+2=14 pont

Középtúrát teljesítõk minõsítõ pontszáma: 21+12=33 pont

24-en indultunk neki a hosszútúrának. A rövidtúrásaink 10-en maradtak. A buszra való várakozást 8-an megunták, hazamentek. Persze a legtöbbjüknek volt indoka, mivel másnap hajnalban egy hetes zempléni kerékpár túrára indultak. A busz késése miatt sejtették, hogy korán nem fogunk hazaérni. A kiírt rövidtúra hossza is csökkentésre került, elmaradt a 3km-es Homokkomárom-Hosszúvölgy közötti országúti szakasz. A busz alig tudott megfordulni a zsáktelepülésen, úgy látszott, ide még tömegközlekedéssel is mûvészet eljutni. Beszereztük a kéktúra pecsétet, majd a Rockenbauer Pál turistaszállónál elhagytuk a falut. Hamar beértünk az erdõbe. Pár nappal ezelõtt itt komoly esõzés lehetett, a földút nedves volt, még pár tócsa is megmaradt. Szép idõs állományú erdõrészek következtek. Egy kiszáradt víztározó után erdészeti köves út következett. A bal kézre esõ völgyben felkerestük a Szuloki-forrást. Víz nem volt benne, kiszáradt, mint sok más forrás. A környezete viszont nagyon szép, 100 évnél idõsebb bükkös veszi körül.

A kék jelzés többnyire keleti irányba tartott, de sok 90°-os törés volt benne. Sok virág, sok nappali lepke volt a tisztásokon, a nyiladékokban, jó képeket lehetett készíteni róluk. Sok szint jött össze a túra során, mivel az észak-déli irányultságú völgyeket kereszteztük. Igen meleg, fülledt volt az idõ, szellõ sem lengedezett. A völgyek alján, a nyitottabb részeken a magas páratartalom kikészítette az embereket. Páran úgy gondolták, hogy ha lehetne, akkor az 1400-1600m-es tátrai szinteket teljesítenék, mint a zalai dombokat. ½2-kor álltunk meg egy farakás közelében pihenni, megenni a szendvicseinket, természetesen árnyékban. Az elhozott folyadék mennyiség vészesen fogyott, pedig forrás nincs a jelzés közelében, a legközelebbi falu is messze volt még. Negyedóra elteltével folytattuk az utunkat. Obornak elõtt erdészeti aszfaltútra tértünk át, a települést kikerüli a jelzés. utunk továbbra is kanyargott, fel-le haladtunk a völgyek között, bár a szintek már nem voltak jelentõsek. Az erdõben két szép Krisztus szobrot láttunk, eléggé elhagyatott helyen. Elhaladtunk Homokkomárom zártkerti részének szélén, majd elértük a híres búcsújáró templomát 1510-kor.

1722-ben kezdték el a ma is látható templom építését. A templom fõ építtetõje a báró Esch család volt, de annak teljes befejezésében, illetve felszerelésében gróf Batthyány Lajos, Magyarország nádora is jelentõs szerepet vállalt. Õ 1744-ben királyi adományként kapta meg Homokkomáromot és környékét. A templom kegyképe 172-ben, a jelenlegi templom alapjainak ásása közben került elõ, a legenda szerint épségben az ott lévõ hársfa gyökerei közül. A 40x60 cm-es nagyságú, XVII. századból származó képet, mely a kis Jézust tartó Szûz Máriát ábrázolja, csodatevõ képként tisztelik. A templom külsõ és belsõ felújítására 1938-ban került sor, Batthyány-Strattmann László kegyúr költségén. A templom látogatható volt, szép késõi barokk stílusú, a homlokzati fülkékben szobrok láthatók. Vízvételezésre is van lehetõség. A Dél-dunántúli Kék Túra pecsétét is itt lehet beszerezni. Félórai pihenõ után lementünk a faluba. Lefele menet szép faszobrokat állítottak fel az út mentén. Mivel páran már nem bírták elviselni a fülledt, párás idõt, az autóbuszunkat Homokkomáromba rendeltem.

16 fõre csappant a hosszútúrások száma. Félóra alatt megtettük a Homokkomárom, Hosszúvölgy közötti aszfaltos utat, majd jobbra elfordultunk Palin irányába. Még 1km-t napon gyalogoltunk a homokos úton, majd balra fordultunk egy erdészlak felé. Itt egy Sissy emlékkövet láttunk, illetve fotózunk le. Itt jól esett a gyaloglás a fák árnyékában vezetett az út kb. 2km hosszban. Zsigárdmajor környékén ismét napon kellett gyalogolnunk. A túra vége felé úgy poroszkáltunk, mint egy vert hadsereg! A Principális csatorna után nem sokkal kereszteztük Palin elkerülõ útját, majd a vasútvonalat. A Nagykanizsához tartozó település fõ utcáján, egy cukrászdában utolértük a többieket. A társaság, köszönhetõen a fagylaltnak, a hideg sörnek, az üdítõnek, már sokkal jobban nézett ki. Hat óra elõtt nem sokkal hazaindultunk. Az út rövidebb volt, mint idefelé, 8 órára hazaértünk.

Emberpróbáló volt a túra, a nagyon párás, meleg idõ következtében. Remélhetõleg a következõ túránk kellemesebb lesz. Augusztus 11-én a Kelet-Bakonyba fog vezetni az utunk, a Tûzköves-árok, a Burok-völgy környékére.



Ugrás az elsõre

(A mellékelt képek Kutasi Zsuzsa (KZs) és Muskovics András (MA) felvételeibõl kerültek kiválasztásra)

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu