2012 május 19, Fundoklia-völgy, Tárnoki Kõfejtõ, Kõtár

Ezen a napon a Pest Megyei Természetbarát Szövetség és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség turistáit fogadtuk Tárnokon. A túra elsõ felét Georgiades Éva vezette, aki bemutatta a pár éve, az érdi civil szervezetek által kialakított Fundoklia tanösvényt a résztvevõknek. Az idõpont kiváló volt, hiszen a hegytetõt elborította az árvalányhaj. A völgy oldalában a védett nagyezerjófû virágzott. A Tárnoki Kõfejtõbe magam kalauzoltam át a társaságot. A Kõfejtõ nagysága összemérhetõ a híresebb Fertõrákosi Kõfejtõvel. A szarmata kori mészkõ fejtése által jöttek létre a hatalmas termek.

A Kõfejtõ megtekintése után átmentünk a Muskovics pincébe. Itt található a "Kõtárnok", melynek alapját dr. Muskovits József és magam régebbi gyûjtésû anyagai képezi. Kõzetek, ásványok, ércek, kristályok és különbözõ fossziliák tekinthetõk meg a 80 db tárlóban. A borkóstolás sem maradt el, emellé pedig hagymás zsíros kenyeret szolgáltunk fel a vendégeinknek. Ennek elkészítését Lázár Józsi, Kovi Pisti és a feleségem vállalta.

Egy kis ünnepély is belefért a programba, a Pest Megyei Természetbarát Szövetség és a Budapesti Természetbarát Sportszövetség a mai napot használta fel arra, hogy megköszönje Georgiades Évának a sokévi munkáját a PTSZ vezetõségében. A megható megemlékezés után még sokáig elbeszélgettünk az új és a régi ismerõsökkel. A búcsúzáskor úgy tûnt jól érezték magukat a túrán résztvevõk. Talán mások is követik majd példájukat a Budapesthez közeli érdi Fundoklia-völgy, és a tárnoki látnivalók felkeresésében.

A Budapesti Természetbarát Sportszövetség honlapján megtaláljátok BTSSZ képes beszámolóját a mai napi túráról. Honlapjuk: www.btssz.hu



Ugrás az elsõre

(A csatolt fényképeket Muskovics András készítette)

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu