2012 március 10, Télvégi csavargás - Budai-hegység

A február 20-i évzáró-évnyitó után március 10-én került sor az elsõ idei túrára, a Budai-hegység volt a célpont. A megelõzõ héten már 50 fõ felett volt a jelentkezõk száma, végül is 47-en jöttünk össze. Kellemes idõt jeleztek elõre a meteorológusok, ez bejött nekik. Százhalombattáról hatkor indult el az autóbusz, Érden, Tárnokon felvettük a további társainkat, majd Biatorbágy, Zsámbék érintésével Piliscsabára buszoztunk. A római katolikus templomnál leszállt a társaság nagyobbik fele, Õk a hosszabb túrát választották. Ez a két túraváltozat került korábban meghirdetésre:

Útvonal: Piliscsaba (200m, ) - Kõris-völgy (510m, ) - TSZ- tábla-telep széle (380m, -) - Széltörés-erdõ (400m, ) - Nagy-Kopasz (559m, ) - Erzsébet eh. (300m, - Páty (250m, )
Túratáv: 22km
Emelkedõ: 650m
Minõsítõ pontszám: 33+13=46

Útvonal: Telki (200m, ) - Anna vh. (300m, ) - Széltörés-erdõ (400m, ) - Nagy-Kopasz (559m, ) - Mária út (320m, ) - Telki (210m, M)
Túratáv: 12km
Emelkedõ: 450m
Minõsítõ pontszám: 18+9=27

A rövidebb túrát választók 17-en voltak, elmentek Telkibe, ahonnan körtúrát tettek meg, a Nagy-Kopasz érintésével. A templom környéke szépen rendezett, I. világháborús emlékmû és egy barokk Nepomuki szobor látható az elõtte levõ téren. ½8-kor már gyalogoltunk kifelé a községbõl, a Kálvária irányába. Hiába sütött már a nap, csípõs volt az idõ, keményen fagyott éjjel. Hamar belemelegedtünk az aszfaltút taposásába. A Kálváriát kihagytuk, a régi lõtér elõtt az OKT jelzése balra fordult a Kõris-völgy felé. Egy bal 90°-os kanyarból szép rálátás nyílt Piliscsaba új lakóparkjára. Elsõ említésre való látnivaló az Erzsébet-kút volt. Ettõl kezdve viszont rengeteg hóvirágot lehetett látni az út mindkét oldalán, bár igazából csak bontogatták még szirmaikat a virágok. Völgyet váltottunk, a Bükkös-árok következett, továbbra is az OKT jelzésén haladtunk folyamatosan felfelé. Menet közben, balkézre két szép sziklaalakzat volt látható a fák között. A Bükkös-árok vége felé majd 180°-os jobb forduló következett, a kék keresztjelzés becsatlakozásánál. Kb. 700m-t haladtunk ebbe az irányba, majd 180°-os bal fordulóval egy meredek völgyben jutottunk ki a Kutya-hegy, Nagy-Szénás közötti hegyhátra.

Itt bevártuk egymást, páran reggelizni kezdtek a kellemes, napos idõben. Az OKT jelzése itt fordul el a Nagy-Szénás felé. Mintegy negyedórát idõztünk a tisztáson, majd egy jelzetlen úton elindultunk a Nagykovácsi-medence irányába. 1km után magunk mögött hagytuk az erdõt, kereszteztük a Forrás-dûlõt, Nyerges-dûlõt, majd a Csonka-dûlõ végében beleszaladtunk a Nagykovácsiból jövõ zöld jelzésbe. A tervezett találkozási pont közelebb volt Nagykovácsihoz, mint ahogy szerettük volna, így 1km-rel hosszabb lett túránk a tervezetthez képest. A zöldön hamar elértük az erdõ szélét, jelzést váltottunk, ettõl kezdve a zöld háromszögjelzésen kellett menni a Nagy-Kopasz felé. Visszatekintve, magunk mögött Nagykovácsi házai, a medence felett a Nagy-Szénás, Kutya-hegy vonulata volt látható. Kb. 2km-t kellett felfelé mennünk, míg felértünk az 559m magas csúcsra, mely tetején a dekoratív Csergezán Pál kilátó található. A majd 23m magas fakilátót 2005-ben építette a Pilisi Parkerdõ Rt. A csúcs elõtt folyamatosan értük be a rövid túrásainkat, pedig nem beszéltük meg elõre a csúcstalálkozót.

Itt tartottuk meg az ebédszünetünket. Sajnos eléggé párás volt a levegõ, korlátozottan lehetett belátni a környéket. Pár megmaradt hófoltot is találtunk a kilátó környékén. ¼1-kor a kis túrásainkkal együtt elindultunk lefelé a zöld háromszögjelzésen. Egy jó km után elértük a Tarnai-pihenõt. Itt összeakadtunk egy pesti turistatársunkkal, aki Biatorbágy felõl igyekezett a János-hegy felé, kisebb kerülõvel. Negyedórát nézelõdtünk a kopasz, morzsalékos szikláról, majd tovább ereszkedtünk lefelé. A sárga keresztjelzés becsatlakozásánál bevártuk egymást. Itt váltunk el a rövid túrásoktól, Õk a keresztjelzésen Telkibe mentek, ahol a busz várakozott rájuk. Miránk kissé hosszabb szakasz várt még. Hamarosan az Erzsébet vadászháznál kereszteztük a Budakeszit Telkivel összekötõ mûutat. Pár méterrel késõbb, nagy meglepetésemre, virágzó téltemetõket vettem észre. A János-hegy, a Vöröspocsolyás-hát után számomra ez a harmadik elõfordulási helye a Budai-hegységben.

A célállomásunkig még 3km-t gyalogoltunk kényelmesen. Pátyot elérve megkerültük az új lakótelepet, majd letelepedtünk a Fenyves étterem asztalaihoz. Félórát kellett várnunk az autóbuszunkra, így volt idõ kávézni, sörözni. Jól kezdõdött az idei túrasorozatunk, szép számmal, kellemes idõben gyalogolhattunk. Öt órára hazaérkeztünk. Következõ túránk március 31-én lesz, a Kelet-Bakonyba megyünk. Várhatóan még többen leszünk, hiszen már 54-en jelentkeztek! A február 20-i évzárón-évnyitón nagyon sok jelvény került kiosztásra, az elmúlt 7 év teljesítményeit figyelembe véve. Az egyéni túranapló vezetéséhez segítségként, ettõl kezdve a minõsítõ pontszámokat az útvonal leírásánál meg fogom adni.



Ugrás az elsõre

(A csatolt fényképeket Kutasi Zsuzsa (KZs), Muskovics András (MA), Orosz József (OJ) és Szabó Zsolt (SzZs) készítette)

Muskovics András
szakosztályvezetõ


© 2006-2024 természetbarátok.hu